Microsoft a achizitionat dispozitivele si serviciile de business Nokia pentru 7.2 miliarde de dolari

Scris de | 3 septembrie, 2013
Microsoft a achizitionat dispozitivele si serviciile de business Nokia pentru 7.2 miliarde de dolari

Microsoft Launches New Phone 8 in San FranciscoMicrosoft si Nokia au anuntat astazi incheierea unei tranzactii prin care toate dispozitivele Nokia, serviciile business, brevetele si serviciile de cartografiere vor trece in curtea celor de la Microsoft. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 7.2 miliarde de dolari si se va incheia in primul trimestru din 2014.

Conform comunicatului de presa emis, Microsoft va plati 3.79 miliarde de euro (4.99 miliarde de dolari) petru a achizitiona toate dispozitivele  Nokia si serviciile business si 1.65 (2.18 miliarde de dolari) de miliarde pe brevetele de licenta Nokia, ridicand valoarea tranzactiei la 5.44 miliarde de euro (7.2 miliarde dolari). 32.000 de oameni se vor transfera la Microsoft, iar Microsoft va lua si gama Asha de telefoane, nu doar pe cele cu Windows Phone.

Odata cu parteneriatul Nokia – Microsoft, implementat in februarie 2011, au aparut foarte multe voci care au spus ca nuva dura mult pana ce Nokia va fi inghitata de gigantul Microsoft daca succesul terminalelor cu Windows Phone nu va fi cel asteptat. Prin achizitia Nokia, Microsoft spera la o crestere accelerata si o imbunatatire semnificativa a cotei de piata:

“Este un pas indraznet in viitor – o situatie de castig pentru angajati, actionari si consumatorii ambelor companii. Aducerea acestor echipe de angajati impreuna va accelera cresterea, precum si profiturile Microsoft in telefoane si va consolida oportunitatile globale, atat pentru Microsoft cat si pentru partenerii nostri din intreaga familie de servicii si dispositive.”, a declarat Steve Ballmer, CEO al Microsoft.

Nokia este singurul producator de terminale cu Windows Phone care a lansat dispozitive in mod constant in ultima vreme, in timp ce alti parteneri ai Microsoft (HTC, Samsung, Huawei, ZTE samd) au avut doar incercari modeste de a lansa dispozitive pentru a „incerca piata”. Cu toate astea, smartphone-urile Lumia vandute de Nokia au adus o cota importanta pentru companie, dar cu mult in spatele Androidului sau a iOS-ului.

Termenii acordului specifica ca Nokia pastreaza si gestioneaza brandul Nokia, si vor pastra si brevetele, dar acorda Microsoft o licenta de utilizare de 10 ani, iar Microsoft va acorda drepturi de autor Nokia reciproce pentru a utiliza brevetele Microsoft in serviciile sale in serviciile HERE.

foto via TNW

Etichete: , , ,