Rohde & Schwarz, împreună cu institutul Fraunhofer HHI, a realizat o soluţie de sondare a canalelor pe unde milimetrice utilizate in tehnologia 5G (P)

Scris de | 27 martie, 2015
Rohde & Schwarz, împreună cu institutul Fraunhofer HHI, a realizat o soluţie de sondare a canalelor pe unde milimetrice utilizate in tehnologia 5G (P)

Rohde & Schwarz impreună cu institutul Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI) prezintă la manifestarea “NGMN Industry Conference and Exhibition 2015” din Frankfurt am Main o nouă soluție de sondare a canalelor de transmisie pentru tehnologia 5G. Soluția se bazează pe utilizarea generatorului de semnale vectoriale R&S SMW200A precum și a analizorului de semnal R&S FSW în combinație cu o unitate de sincronizare și un software de aplicație, ambele dezvoltate de institultul Fraunhofer HHI. Soluția de testare vine in sprijinul activităților de cercetare care vizează utilizarea spectrului de microunde și a undelor milimetrice pentru transmisii în rețelele 5G.

rohde-schwartz

 Timp de decenii, reţelele celulare au utilizat benzile de frecvenţă cuprinse între 450MHz si 3GHz. Ca urmare, condiţiile de propagare in acest spectru au fost studiate si bine înţelese iar, odata cu explozia sistemelor GSM, pe baza acestor cunoştinţe s-au creat si dezvoltat modele care să explice si să simuleze  efectele canalului asupra transmiterii semnalelor în benzile de frecvenţă menţionate. Modelele astfel realizate sunt utilizate pe scară largă pentru a verifica în laborator, prin simularea condițiilor reale de propagare, performanţele legăturilor dintre stația de bază și echipamentul utilizatorului final. În contrast cu aceste benzi de frecvență moştenite, cunoașterea comportamentului canalului radio la frecvențe de peste 6GHz este încă limitată. Deşi în ultima perioada de timp s-au desfăşurat numeroase campanii de sondare a canalelor, rezultatele acestora fiind apoi făcute publice, se constată in continuare necesitatea obţinerii de si mai multe date experimentale care să caracterizeze mai exact efectele propagării semnalelor in spectrul cuprins intre 6GHz si 100GHz. Proiectele de cercetare multiplă, precum și viitoarea standardizare 3GPP necesită date de măsurare exhaustive, în scopul de a obține modele de canal adecvate pentru testare eficientă în viitor.

Soluția prezentată in cadrul conferinţei cuprinde generatorul de semnal vectorial R&S SMW200A și generatorul in banda de bază R&S AFQ100B I/Q la partea de emisie și respectiv analizorul de semnal R&S FSW la partea de recepţie. Emițătorul și receptorul sunt reciproc sincronizate și declanșate prin intermediul unităţilor de ceas de mare precizie dezvoltate de institultul Fraunhofer HHI, aceste unităti servind si ca bază absolută de timp avînd o acurateţe de 2ns. Ansamblul de emisie, format din generatorul de RF R&S SMW200 și din generatorul in bandă de baza R&S AFQ100B, asigură un semnal de sondare de bandă largă pe frecvenţe purtătoare de până la 40GHz, având lățimea de bandă de până la 500MHz. Semnalul de sondare se bazează pe o secvență optimizată de corelație. Analizorul de semnale R&S FSW,  ce poate analiza semnale de pâna la 67GHz, recepţionează acest semnal complex, il demodulează si il eşantionează, folosind in acest scop un demodulator încorporat de 500 MHz. Software-ul de aplicaţie realizat la institultul Fraunhofer HHI realizează post-procesarea semnalului demodulat și estimează răspunsul in domeniul timp al canalelor la excitarea cu semnal de tip impuls, aratând care este efectul asupra formei si întîrzierii impulsului. Același concept de măsurare poate fi extins pentru măsurători efectuate la frecvenţe de peste 40GHz, respectiv 67GHz prin adăugarea de down-convertere externe la ambele capete ale lanţului de comunicaţii. De asemenea, se poate asigura o lățime de bandă de demodulare 2GHz prin utilizarea, în ansamblul de emisie, a unui  generator de bandă largă I/Q creat de Fraunhofer HHI și respectiv, prin adăugarea la ansamblul de recepţie a osciloscopului R&S RTO, sau prin implementarea in analizorul de semnale R&S FSW a noii opțiuni FSW-B2000 ce asigură extinderea gamei de frecvențe a acestuia. Această soluție flexibilă poate asigura o gamă dinamică excelentă la o rezoluție de cale multiplă de până la 0,5ns.

Thomas Haustein, Directorul  Departamentului  Comunicaţii Wireless si Reţele, spunea: „Expertiza institului Fraunhofer HHI în sondarea canalelor pe unde milimetrice contribuie la o mai bună înțelegere a propagării semnalelor radio, ceea ce face posibilă realizarea de modele de canal realiste pentru toate cazurile relevante de transmisii radio. Aceste modele vor constitui baza standardizării proiectării legăturilor și sistemelor in cadrul efortului global făcut in domeniul 5G.”

Alexander Pabst, vice-preşedinte al Departamentului  Sisteme și Proiecte al Diviziei T&M din Rohde&Schwarz, subliniază: „Frecvențele din domeniul microundelor vor determina o schimbare majoră in comunicațiile mobile. Noi, cei de la Rohde&Schwarz, ne-am angajat să sprijinim în mod activ desfășurarea activităților de cercetare și dezvoltare, prin furnizarea expertizei noastre in domeniul RF. Cooperarea cu institutul Fraunhofer HHI va contribui la aducerea acestei noi tehnologii din laboratoarele de dezvoltare în lumea reală. ”

Rohde&Schwarz și institutul Fraunhofer HHI demonstrează soluția lor la “NGMN Industry Conference and Exhibition 2015” care are loc la Frankfurt am Main în perioada 24 – 25 martie 2015.

 Rohde & Schwarz Romania S.R.L.

Bd. Eroii Sanitari, nr. 89, Sector 5,

Tel / Fax: +40 21 411 20 13; +40 21 410 68 46

Email: rs-romania@rohde-schwarz.com

www.rohde-schwarz.com

Advert 61

Etichete: , , ,