Printre lucrurile pe care Sandisk le-a discutat săptămâna trecută în cadrul raportului trimestrial pentru investitori s-au numărat viitoarele unități SSD de 1PB (1 petabyte = 1.000 terrabytes = 1.000 x 1.000 gigabytes) bazate pe tehnologia UltraQLC. Compania a discutat și câteva situații neprevăzute legate 3D DRAM, care nu este prea aproape de lansare încă.
SSD de 1 petabyte în pregătire
Sandisk a pus deja pe foaia de parcurs SSD-urile de 1 petabyte, dar încă nu a dezvăluit data lansării. După cum se poate vedea în imagine, anul acesta abia vom ajunge la SSD-uri de 128TB. Urmează ca în 2026 să trecem la modelele de 256TB și ulterior, în 2027, vor ajunge pe piață SSD-urile de 512TB. Având în vedere că deocamdată suntem majoritatea pe SSD-uri de maxim 8TB, evoluția pare să fie extrem de rapidă.
Tehnologia care va face posibile SSD-urile de 1PB, a fost botezată UltraQLC. Așa cum sugerează și numele, UltraQLC nu este un tip de memorie în sine, ci un amestec de BICS 8 QLC 3D NAND de la Sandisk, un controler proprietar foarte avansat, cu un canal uriaș de 64 NAND și firmware avansat.
De fapt, controlerul personalizat este esențial pentru UltraQLC, deoarece încorporează acceleratoare hardware specifice domeniului care descarcă funcțiile critice de stocare din firmware, reducând latența, permițând o lățime de bandă mai mare și îmbunătățind fiabilitatea pentru nevoile de stocare la scară ridicată, potrivit Sandisk. De asemenea, controlerul crește dinamic puterea în funcție de cererea de sarcină de lucru, asigurând o eficiență energetică optimă. Cipul are, de asemenea, un multiplexor de magistrală avansat care gestionează încărcarea crescută de date din stivele de memorie 3D QLC NAND de înaltă densitate, permițând utilizarea completă a canalului fără a sacrifica performanța.
Deocamdată, SSD-urile UltraQLC sunt setate să utilizeze cipuri de memorie NAND de 2TB pentru a permite capacități de 128TB. Din punct de vedere tehnic, un controler cu 64 de canale ar putea permite o capacitate mai mare, dar cu prețul performanței. Dar Sandisk are dispozitive de memorie NAND de capacitate mai mare, așa că compania are în vedere unități de 256 TB, 512 TB și, eventual, 1 PB în următorii ani.
3D DRAM mai așteaptă
Când vine vorba de AI și alte calculatoare de înaltă performanță, există așa-numitul „perete de memorie”. Fenomenul se referă la decalajul tot mai mare dintre viteza procesorului și lățimea de bandă a memoriei, unde rata de îmbunătățire a performanței procesorului depășește rata de îmbunătățire a performanței memoriei. Antrenamentul AI are nevoie de o capacitate de memorie abundentă. S-ar putea ca scalarea DRAM obișnuită să nu mai răspundă nevoilor cerințelor de instruire AI, spune Sandisk.
Pentru a rezolva această problemă, au fost conturate trei posibile soluții. Prima este abordarea investițiilor în forță brută, care implică investirea mai multor bani în scalarea DRAM, în ciuda randamentelor în scădere. Al doilea este 3D DRAM, o încercare de a scala DRAM pe verticală, similar cu 3D NAND, dar provocările tehnologice semnificative îl fac o cale incertă. A treia abordare preferată este dezvoltarea de noi tehnologii de memorie scalabile (cum ar fi HBF), pe care Sandisk le urmărește în mod activ ca alternativă la limitările tradiționale de scalare a DRAM.