Cisco: Traficul pe internet se va tripla până în 2020

În următorii cinci ani vor fi peste un miliard de noi utilizatori de internet și 10 miliarde de noi dispozitive conectate

Scris de | 13 iunie, 2016
Cisco: Traficul pe internet se va tripla până în 2020

Traficul IP la nivel global aproape că se va tripla în următorii cinci ani, având o rată anuală compusă de creștere (CAGR) de 22%, indică raportul Cisco Visual Networking Index (VNI) pentru perioada 2015-2020. Mai mult de un miliard de noi utilizatori de internet se vor alătura comunității globale, de la 3 miliarde în 2015, la 4,1 miliarde în 2020. Transformarea digitizării la nivel mondial prin utilizarea de dispozitive personale și răspândirea conexiunilor de tip machine-to-machine (M2M) va avea un impact și mai mare asupra creșterii traficului. În următorii cinci ani, rețelele IP globale vor susține 10 miliarde de noi dispozitive și conexiuni, în creștere de la 16,3 miliarde în 2015, la 26,3 miliarde până în 2020. Până în 2020 vor există, în medie, 3,4 dispozitive și conexiuni aferente per capita, în creștere de la 2,2 dispozitive și conexiuni în 2015.

“Romania este recunoscută pentru vitezele mari la Internet și, în general, pentru infrastructura de telecomunicații bine dezvoltată. Creșterea numărului de utilizatori și a dispozitivelor care să beneficieze de rețele va fi accelerata în perioada următoare, atât pe zona rezidențială, cât și în segmentul business. În acest context, acum mai mult ca oricând, trebuie să conștientizăm nevoia de avea infrastructuri sigure și scalabile”, a declarat Dorin Pena, director general Cisco România.

Tendințe la nivel mondial

Evoluția pe care o înregistrează fenomenul ”Internet of Things” (IoT) e un generator de trafic.  Aplicații precum supravegherea video, contorizarea inteligentă, monitorizarea stării de sănătate și alte servicii M2M înseamnă noi cerințe la nivel de rețea și determină creșterea graduală a traficului. La nivel globl, conexiunile M2M vor crește de aproape trei ori, de la 4,9 miliarde în 2015, la 12,2 miliarde până în 2020, reprezentând aproape jumătate (46%) din totalul dispozitivelor conectate. Zona medicală va crește de cinci ori, înregistrând cea mai rapidă evoluție, de la 144 de milioane de conexiuni în 2015, la 729 milioane în 2020. Locuințele conectate vor genera cel mai mare procent din conexiunile M2M, aproape jumătate, cu un total de 5,8 miliarde până în 2020, de la 2,4 miliarde în 2015. Serviciile video și de conținut continuă să genereze cel mai mare trafic comparativ cu celelate aplicații. Conținutul video va reprezenta până în 2020 79% din traficul pe internet, de la 63% în 2015. Până în 2020, în fiecare lună se vor consuma trei mii de miliarde de minute video online. Conținutul video în format HD și Ultra HD va reprezenta 82% din traficul video pe internet până în 2020, de la 53% în 2015.

Odată cu creșterea dependenței de rețelele broadbandmobile și fixe, furnizorii de servicii, guvernele, companiile și consumatorii individuali sunt tot mai preocupați de securitate. În realizarea acestei prognoze, Cisco a colaborat pentru prima dată cu Arbor Networks pentru a ajuta la cuantificarea amenințărilor actuale și viitoare ale atacurilor DDos (Distributed Denial of Service). Incidentele DDoS pot paraliza rețelele prin suprasolicitarea serverelor și a dispozitivelor de rețea cu trafic de la mai multe adrese IP. Noua analiză DDoS sugerează că aceste tipuri de breșe pot genera până la 10% din totalul traficului unei țari. În următorii cinci ani, atacurile DDoS vor crește de la 6,6 milioane, la 17 milioane. Aceste constatări subliniază necesitatea unor măsuri extinse de securitate pentru a proteja datele și pentru a reduce expunerea rețelei la astfel de riscuri.

„Transformarea digitală are loc în prezent pentru miliarde de consumatori și companii din întreagă lume. Inovația este un imperativ pentru Cisco și clienții săi furnizori de servicii, pentru a livra servicii și experiențe scalabile, sigure și de foarte bună calitate pe toate tipurile de infrastructuri de rețele broadband”, a declarat Doug Webster, vicepreședintele diviziei Service Providers.

Pentru mai multe accesați Cisco Visual Networking Index.

 

Etichete: