Smartphone-urile Nokia, un pariu pus pe Android pur – interviu cu Andrej Sonkin, GM Enterprise Business, HMD Global.

Nu mai puțin de 14 smartphone-uri semnate Nokia fac parte din portofoliul Android Enterprise Recommended, o promisiune fermă pentru companii și nu numai, ce certifică faptul că terminalele excelează pe partea de hardware și software. Informații complete despre actualizări și ce rol au serviciile de securitate în contextul actual, am primit de la Andrej Sonkin, GM Enterprise Business, HMD Global.

Scris de | 12 iulie, 2019
Smartphone-urile Nokia, un pariu pus pe Android pur – interviu cu Andrej Sonkin, GM Enterprise Business, HMD Global.

connect: 14 smartphone-uri Nokia fac acum parte din portofoliul Android Enterprise Recommended, un program lansat de Google în urmă cu un an. Mai exact, ce înseamnă acest lucru pentru Nokia? Care sunt beneficiile programului?

Andrej Sonkin: Google a lansat programul Android Enterprise Recommended pentru a facilita accesul companiilor la cele mai bune terminale, prin definirea unor specificații în materie de hardware, actualizări de software și de compatibilitate a terminalelor cu platformele folosite de companii. Smartphone-urile Nokia dispun de Android pur, de aceea avem cele mai multe telefoane certificate în cadrul programului AER. Garantăm două actualizări majore ale sistemului de operare Android și actualizări lunare de securitate, timp de trei ani. Actualizările sistemului de operare sunt de două ori mai rapide la telefoanele noastre, 80% din întreg portofoliul nostru rulează deja Android 9 Pie și, în ultimii doi ani, utilizatorii Nokia au beneficiat de peste 300 actualizări de securitate.

connect: Ce feedback ați primit de la clienții din zona de business și cum credeți că se va dezvolta acest program în perioada următoare?

Andrej Sonkin: Programul Android Enterprise Recommended facilitează alegerea unor smartphone-uri Android pentru companii, pentru că acestea au trecut de riguroasele teste Google. Mai mult, timpul petrecut cercetând și testând o anumită gamă de telefoane este redus semnificativ, astfel economisindu-se bani și timp, iar companiile pot beneficia de terminale mult mai rapid. HMD Global s-a bucurat de opinii pozitive din partea companiilor cu privire la smartphone-urile Nokia, întrucât acestea oferă o gamă largă de beneficii atât utilizatorilor finali, cât și managerilor din departamentele IT. HMD Global are o colaborare strânsă cu Google în zona Enterprise și vom continua să sprijinim astfel de programe și un nou viitor pentru companii, mai ales că tot mai multe aleg să facă tranziția de la iOS la Android.

connect: Cât de des se fac actualizările și ce rol au serviciile de securitate în contextul actual?

Andrej Sonkin: Toate terminalele certificate în cadrul programului Android Enterprise Recommended trebuie să primească patch-uri de securitate cel puțin o dată la fiecare 90 de zile, timp de trei ani și o actualizare majoră a sistemului de operare Android. HMD Global, compania care deține licența Nokia pentru telefoane și tablete, a rulat, în ultimii doi ani, peste 300 de actualizări de securitate. Informațiile cu privire la actualizările Nokia sunt disponibile pe website-ul nostru: https://www.nokia.com/phones/security-updates. Mai mult, telefoanele Nokia beneficiază de Android pur, fără bloatware, astfel încât smartphone-urile dispun de cele mai recente inovații Google, mult mai rapid. De asemenea, sistemul de operare Android are o structură stratificată de securitate, care include Google Play Protect, ce protejează aplicațiile de malware. Având în vedere că toate companiile folosesc smartphone-uri pentru a accesa și gestiona date sensibile, precum cele cu caracter personal, rolul securității nu poate decât să devină din ce în ce mai important. Hacking-ul și scurgerile de date sensibile pot fi foarte costisitoare pentru companii și, prin alegerea telefoanelor Nokia Android Enterprise Recommended cu Android One, acestea se pot bucura atât de siguranță sporită, cât și de optimizarea costurilor.

connect: Plănuiți să dezvoltați servicii de securitate sau aplicații pentru domeniul business?

Andrej Sonkin: HMD Global colaborează cu mai mulți parteneri din zona de securitate și mobilitate Enterprise pentru a se asigura că utilizatorii se bucură de o experiență deosebită, cu soluții diverse. Mai multe exemple cu privire la companiile care au înregistrat terminalele noastre pe platformele EMM pot fi consultate pe pagina noastră cu privire la studiile de caz din zona enterprise: www.hmdglobal.com/forbusinesses. Scopul nostru este să le oferim utilizatorilor terminale excelente și suntem foarte atenți la nevoile acestora pentru a dezvolta portofoliul.

connect: Versiunea Beta a Android Q este, în momentul de față, testată pe Nokia 8.1, iar Android Go este disponibil pe modelele entry level. Ce mesaje ar trebui clienții să primească atunci când aleg un telefon cu unul din cele două sisteme de operare?

Andrej Sonkin: Brandul Nokia s-a adresat mereu tuturor utilizatorilor, așadar vrem să ne asigurăm că putem răspunde nevoilor tuturor, de aceea am dezvoltat un portofoliu complex care cuprinde atât telefoane clasice, cât și smartphone-uri de top. Nokia 1, Nokia 2.1 și noul Nokia 1 Plus rulează ediția Android Go, creată special pentru a oferi o experiență excelentă la un preț extrem de accesibil. Chiar și aceste modele primesc actualizări de securitate timp de trei ani (în primii doi ani lunar, iar în cel de al treilea an, trimestrial) și două actualizări ale sistemului de operare Android Go.

Recent, am oferit programatorilor posibilitatea de a testa Android Q beta pe Nokia 8.1 prin intermediul paginii dedicate acestora: https://www.nokia.com/phones/en_int/developer. Astfel, programatorii se pot familiariza cu Android Q. Mai mult, avem și o pagină dedicată Nokia beta labs https://www.nokia.com/phones/en_int/betalabs, unde utilizatorii se pot înscrie pentru a testa cele mai recente versiuni Android OS și oferi feedback dacă găsesc ceva ce ar putea fi îmbunătățit.

connect: Upgrade-ul la 5G implică smartphone-uri potrivite pentru această nouă tehnologie. Cum se pregătește Nokia pentru acest pas tehnologic și ce funcții business 5G vor fi cele mai dorite?

Andrej Sonkin: HMD Global a anunțat recent un acord de licențiere 5G cu Qualcomm, deschizând astfel calea planurilor cu privire la 5G. Tehnologia 5G va permite viteze mai mari ale datelor și latență scăzută, așadar suntem nerăbdători să descoperim toate posibilitățile pe care această tehnologie le va facilita în viitor. În momentul de față, oferim utilizatorilor noștri un portofoliu divers de terminale 4G, de la Nokia 8810 4G până la Nokia 9 PureView.

connect: Ce planuri aveți pentru dezvoltarea segmentului business în acest an?

Andrej Sonkin: Tocmai am lansat noile Nokia 3.2 și Nokia 4.2 și ambele fac parte din programele Android One și Android Enterprise Recommended. Cu aceste terminale ne propunem să îmbunătățim experiența utilizatorilor prin introducerea de funcții precum deblocarea facială, designul modern și camere excepționale. Nokia 4.2 dispune și de un buton special pentru Google Assistant, facilitând astfel accesul către Google. Mai mult, ledul de notificare al butonului Power ajută utilizatorii să observe mai ușor mesajele sau apelurile pierdute. Ambele terminale au Android Pie și vor primi atât Android Q, cât și următoarea versiune de Android planificată. Iar pentru acei utilizatori care vor ceva cu adevărat unic, Nokia 9 PureView este primul telefon cu cinci camere principale, display OLED și multe alte caracteristici extraordinare.

connect: Ce model de telefon aveți și ce funcții folosiți cel mai des?

Andrej Sonkin: Îmi schimb smartphone-ul destul de des, pentru a încerca noi modele. Cel mai recent am făcut tranziția de la Nokia 8.1 la Nokia 9 PureView. Aplicația Digital Wellbeing de pe Android Pie îmi spune cât de mult timp am folosit telefonul și în ce scop. Iar cele mai folosite aplicații tind să fie email-ul, mesageria și simpla navigare pe internet. De asemenea, folosesc foarte des și sistemul nostru CRM. Când călătoresc apelez foarte mult la aplicația Google Maps și tind să fac foarte multe fotografii, iar spațiul de stocare gratuit pentru fotografii, asociat telefoanelor Nokia, este foarte folositor. Desigur, pentru toate aceste lucruri am nevoie de o baterie pe măsură, însă caracteristicile AI ale Android Pie au grijă de acest lucru.

connect: O previziune pentru anul viitor: cum vor arăta smartphone-urile în 2020, în ceea ce privește hardware-ul și software-ul?

Andrej Sonkin: În ceea ce privește portofoliul Nokia, puteți să vă așteptați la Android Q, cu inovații atât pentru utilizatori, cât și pentru companii. Cât despre AER, sper să observ o deschidere din ce în ce mai mare a companiilor spre Android Enterprise Recommended, folosind în interesul acestora toate caracteristicile telefoanelor Nokia. Ne propunem să continuăm să oferim aceleași standarde de calitate și accesibilitate cu care ne-am obișnuit utilizatorii și vrem să oferim terminale care se îmbunătățesc constant, care devin mai rapide pentru că nu au aplicații inutile preinstalate și, datorită promisiunii unice Android, nu se vor deprecia cu trecerea timpului.

Etichete: