Cum contribuie OPPO la dezvoltarea tehnologiei 5G. Interviu cu Henry Tang, OPPO 5G Specialist

Cum contribuie OPPO la dezvoltarea tehnologiei 5G. Interviu cu Henry Tang, OPPO 5G Specialist

Scris de | 3 noiembrie, 2020

Producătorul de smartphone-uri OPPO a intrat în acest an pe piața din România, iar majoritatea produselor de pe piața locală sunt echipate cu tehnologia 5G. Am stat de vorbă cu Henry Tang, Specialist 5G la OPPO pentru a vedea cum contribuie producătorul la dezvoltarea tehnologiei, ce smartphone-uri cu conectivitate 5G urmează să se lanseze pe piața locală, care sunt scenariile la care specialistul OPPO crede că va ajuta implementarea 5G pe scară largă și când ar trebui să ne așteptăm că 5G-ul să devină mass-market într-o piața ca România. 

connect: Cum participă compania OPPO la dezvoltarea tehnologiei 5G?

Henry Tang: Tehnologia 5G este foarte importantă pentru dezvoltarea tehnologică a produselor și serviciilor OPPO. Dezvoltarea unei strategii tehnologice, formarea echipelor de R&D dedicate tehnologiei 5G și a investițiile substanțiale au poziționat compania OPPO drept un promotor și pionier 5G și au accelerat dezvoltarea 5G global. OPPO este printre primii producători de dispozitive inteligente care a lansat un smartphone 5G disponibil publicului larg și care face cercetări amănunțite ale aplicabilității tehnologiei 5G. Pe parcursul anilor, OPPO a avut multe realizări în ceea ce privește standardizarea 5G-ului , dezvoltarea noilor produse și aplicabilități. Brandul OPPO a devenit un lider global în domeniul tehnologiei care contribuie la dezvoltarea standarzării 5G tehnologiilor și influențează tendințele mondiale ale acestei industrii.  

connect: În luna iulie a acestui an OPPO a anunțat că a contribuit la realizarea primei rețele SA (Standalone) în Marea Britanie. Ne puteți spune în ce a constat acest parteneriat și care a fost implicarea OPPO?

Henry Tang: Da, am avut colaborări foarte reușite  atât cu Ericsson, Vodafone UK, Qualcomm Technologies, cât și cu MediaTek, cu scopul de a dezvolta soluții software pentru comutarea între segmente de rețea (network slice switching), bazate pe smartphone-urile OPPO Find X2 Pro și Reno3, astfel încât utilizatorii să poate trece cu ușurință de pe un segment de rețea pe un altul, pentru a avea parte de cea bună experiență adaptată nevoilor lor.  Un segment a fost folosit pentru asigurarea accesului la internet la viteză înaltă, în timp ce celălalt segment oferea o conexiune dedicată cadrelor didactice ale facultăților și studenților acestora, pentru a accesa rapid resurse academice și pentru a beneficia de predare și învățare la distanță, la calitatea înaltă a imaginii și cu o latență scăzută. Modul de rețea 5G SA (standalone) și tehnologiile de segmentare de rețea sunt cele mai recente realizări obținute de activitatea de cercetare de pionierat întreprinsă de OPPO în domeniul 5G, OPPO propunându-și să își păstreze poziția de lider în 5G, prin alocarea permanentă de noi investiții în cercetarea și dezvoltarea acestui domeniu. OPPO crede într-un viitor al conectivității inteligente, iar tehnologia 5G este coloana vertebrală a acestei viziuni.

connect: OPPO dispune de un laborator 5G sau de o echipă de R&D pentru 5G?

Henry Tang: OPPO are un lanț foarte diversificat de echipe de cercetare și dezvoltare specializate în 5G. Aceste echipe sunt foarte eficiente, evidențiind astfel determinarea OPPO în căutarea de noi talente și canalizarea activității acestora către inovație

Unul din cele mai puternice branduri de smartphone-uri din lume, OPPO, vine in Romania. Interviu cu Shaohua Yang, General Manager Green Leaves Technical, Distribuitor OPPO Romania

connect: Ce smartphone-uri OPPO cu standardul 5G sunt disponibile pe piața din România?

Henry Tang: Primele terminale compatibile 5G din România sunt OPPO Reno3 Pro 5G și Find X2, dar lucrăm pentru a putea dezvolta mai multe modele compatibile cu această tehnologie. În viitorul apropiat vom avea și alte noutăți interesante legate de 5G și smartphone-urile OPPO, așa că stați cu ochii pe noi! 

connect: Aveți în plan să lansați și smartphone-uri accesibile cu conectivitate 5G în perioada următoare?

Henry Tang: Bineînțeles, interesul nostru este acela de a face rețelele 5G pe cât mai  accesibile posibil, peste tot pe glob. Acesta este și motivul pentru care OPPO a creat parteneriate strânse cu Qualcomm și Ericsson, cât și alți operatori globali de telefonie mobilă, pentru a implementa tehnologia 5G la nivel global. Avem în plan să facem toate seriile noastre compatibile 5G, ceea ce știm că va dura, dar avem mare încredere în faptul că viitorul e mai aproape decât credem.  

connect: La o conferință desfășurată anul trecut ați declarat că 5G-ul va deveni un pilon tehnologic al societății inteligente din viitor și care va fi integrat într-o mulțime de scenarii. Ne puteți da câteva exemple unde smartphone-urile 5G fac diferneța?

Henry Tang: Cred cu tărie că 5G este „catalizatorul” integrării tuturor lucrurilor și o condiție necesară pentru nașterea de noi echipamente și noi servicii. Tehnologia 5G promovează integrarea tehnologiei, produselor și a serviciilor. Integrarea acestei tehnologii în domenii precum înteligență artificială, realitate augmentată, cloud computing etc. va crea o convergența tehnologică care va oferi utilizatorilor noi scene și noi experiențe. Toate aceste experiențe vor deveni accesibile prin simpla utilizare a unui smartphone.

connect: În cadrul aceleiași conferințe ași spus că OPPO a explorat în mod activ scenarii de aplicații 5G cu scopul de a aduce utilizatorilor o valoare mai mare din 5G. Care sunt scenariile la care vă referiți?

Henry Tang: Am făcut referire la o largă varietate de scenarii în care 5G schimbă modalitatea în care interacționăm cu anumite servicii. La OPPO am separat serviciile 5G în trei categorii: realitate omniprezentă (AR, VR și JR la distanță), detectare omniprezentă (orașe inteligente, electrocasnice inteligente, tratament medical la distanță) și control omniprezent (condus automatizat, producție automatizată, inteligență artificială bazată pe platforme cloud). Lucrăm la dezvoltarea tuturor acestora, iar unele necesită mai mult timp decât celelalte și în plus se adaugă și considerentele etice, pe care bineînțeles, trebuie să le luăm în considerare cu mare atenție, înainte de a dezvolta un produs.

connect: Cum va schimba standardul 5G viața consumatorilor de dispozitive mobile?

Henry Tang: De regulă, oamenii asociază tehnologia 5G doar cu comunicare instantanee și aceasta este și ea,  o parte din modalitatea viitoare de utilizare a smartphone-urilor, dar toate celelalte, precum realitatea augmentată și inteligența artificial vor reprezenta o schimbare fundamentală în interacțiunea noastră cu lumea.

connect: Astăzi vorbim despre o conectivitate 5G cel puțin experimentală la nivelul României, dar și la nivel mondial putem vorbi despre un standard aflat în fază incipientă. Când considerați că 5G-ul va deveni mass market?

Henry Tang: Anul trecut ne-am axat pe producția primei generații de smartphone-uri 5G iar anul acesta ne concentrăm pe realizarea unui smartphone 5G accesibil. OPPO încearcă să faciliteze accesul tuturor utilizatorilor la tehnologia 5G ți tocmai de aceea are în portofoliul său atât produse entry-level cât și hig-end.  

În ceea ce privește ritmul de dezvoltare al rețelelor 5G, multe țări au deja acoperire mare în timp ce altele încearcă să țină pasul. Cred că vor deveni un aspect integrat în viețile nostre într-un an, poate doi pe piețele ce se dezvoltă mai rapid, în timp ce pentru celelalte cred că va dura ceva mai mult.

connect: Când vine vorba despre tehnologia 5G ne gândim la o viteza mai mare, o latență mai scăzută și se vorbește tot mai des despre mașini autonome, Internet of Things și în general ne așteptăm ca roboții să înlocuiască oamenii. Când considerați că acest lucru va fi posibil și mai mult decât atât, când considerați că se va întampla asta într-o țară precum România?

Henry Tang: România are una dintre cele mai bune acoperiri ale internetului din lume, încât chiar dacă mulți ar crede că aici facilitățile generate de 5G vor deveni realitate mai târziu decât în alte țări, noi, la OPPO, suntem de altă părere. În privința momentului în care rețeaua 5G va deveni realitate, pot doar să spun că  de regulă durează în jur de 10 ani pentru ca o  tehnologie de comunicații de nouă generație să se transforme din concept în realitate, astfel că aș spune că mai avem nevoie de încă niște timp până când vom transforma toate posibilitățile într-un mod de a ne trăi viața de zi cu zi. Cu toate acestea, pe zi ce trece facem pași mici în această direcție, cum ar fi acoperirea integrală a orașeor de către rețele 5G, lansarea de smartphone-uri compatibile 5G, inițierea de apeluri 5G  etc. care ne fac să înțelegem că viitorul este acum. Bineînțeles, precum probabil știți, procesul deschis de selectare a unui furnizor local pentru instalarea echipamentelor 5G este încă în discuții, astfel că aș spune că depinde și de acesta. 

connect: O întrebare obișnuită printre intervievații connect. Ce disponive OPPO utilizați în activitatea zilnică?

Henry Tang: Pot spune cu bucurie că mi-am creat propriul ecosistem OPPO, alcătuit dintr-un smartphone Find X2 Pro, căștile wireless Enco Free și, bineînțeles, ceasul inteligent OPPO Watch.  

ROG Zephyrus G14

Etichete: , , ,