REVIEW Samsung Galaxy S20 FE 5G, un telefon care își depășește condiția

Samsung Galaxy S20 FE 5G este un device mid-premium care este destinat utilizatorilor care caută un terminal ceva mai elegant decât restul și care să nu facă rabat în ceea ce privește performanța. În plus, faptul că are o cameră foto foarte bună nu are cum să strice, pozele scoase fiind de o calitate care atinge performanțe de flagship.

Unboxing

Să începem cu începutul. Telefonul lansat de Samsung în luna octombrie oferă încă de la prima atingere senzația unui produs de calitate, finisat elegant, șasiul fiind realizat dintr-un plastic ceva mai special, care nu îți lasă tradiționala senzație de “ieftin” la atingere, ci mai degrabă te poate induce în eroare. Pe mine unul aproape m-a păcălit, crezând inițial că avem de a face cu un terminal cu spate din ceramică.

În afară de telefon, în cutie mai găsim și cablul de încărcare, un USB-C cu brick de priză de 25W cu funcție activă de fast-charge până la 50% din baterie, lucru care permite device-ului să se încarce pe jumătate în doar 30 de minute, o performanță decentă.

De asemenea, trebuie să punctăm tot la acest capitol, că S20 FE 5G dispune și de Fast Wireless Charging 2.0, care permite o încărcare wireless mai rapidă decât una normală, dar și de Wireless Powershare, o funcție care te lasă să transformi terminalul într-o baterie externă fără fir pentru celelalte telefoane sau device-uri de care ai poate mai multă nevoie într-un moment specific.

Un alt lucru de notat la unboxing este faptul că pachetul nu vine cu căști incluse, iar telefonul nu dispune nici el de mufă jack, iar acest trend devine din ce în ce mai observabil la majoritatea telefoanelor mid-premium. Pariul producătorilor la acest capitol este, evident, ca utilizatorii să opteze pentru căști wireless care să facă parte din ecosistem.

Display de top

“FE”-ul din numele telefonului vine de la Fan Edition, iar terminalul despre care vorbim în acest review este într-adevăr un smartphone dezvoltat pentru cei pasionați de Seria S de la Samsung. Spre deosebire de S20, S20 FE 5G vine echipat cu un display Super AMOLED, gama sa de preț fiind aproape identică cu primul device. Acest fapt este un mare plus, mai ales că ecranul lui S20 FE 5G vine la pachet și cu o rată de refresh de 120 de Hz, și ea superioară modelului lansat la început de an.

În ceea ce privește rezoluția ecranului Super AMOLED, ea este una de 1080×2400, diagonala ecranului fiind de 6.5 inci, față de doar 6.2 așa cum avem în cazul lui S20. Marginile sunt mai subțiri, iar ca asemănare, în ambele cazuri vorbim de un ecran Infinity-O perforat în partea de sus, chiar pe mijloc, un lucru bun pentru cei ca mine, aproape obsedați de simetrie.

De asemenea, un alt aspect care mi-a plăcut foarte mult sunt culorile pe care display-ul le poate reda, ele fiind foarte vii, completate de un contrast foarte bun al acestuia. În plus, el este protejat de Corning Gorilla Glass 3, cea mai rezistentă sticlă de pe piață. Acest lucru, combinat cu aderența foarte bună a materialului de pe spate, face din S20 FE 5G un telefon pe care și cei mai neîndemânatici îl pot folosi fără o husă suplimentară de protecție, mai ales că vorbim și de o greutate destul de redusă a terminalului, de doar 190 de grame.

Sub capotă

Poate unul dintre lucrurile cheie care trebuie punctate în cazul lui S20 FE 5G este faptul că acesta vine echipat cu procesor Qualcomm Snapdragon 865 spre deosebire de varianta “non FE” care dispune de un CPU Exynos 990. Faptul că S20 FE 5G are și un procesor de flagship, și un ecran mai bun și mai mare, alegerea între cele două variante ale aceluiași terminal ar trebui să fie una destul de simplă, mai ales că ambele sunt vândute la aproape același preț.

Pentru rezultate comparative care să aibă sens am recurs la un test benchmark 3DMark Slingshot Extreme, acolo unde am rămas surprins de rezultatul foarte bun pe care Fan Edition a reușit să îl obțină. Nu numai că are un scor mai bun decât orice alt model de S20, inclusiv modelele Plus sau Ultra 5G, este și peste OnePlus 8T, un terminal cu care S20 FE 5G se află în competiție directă.

Pe lângă CPU-ul Snapdragon, S20 FE 5G vine la pachet și cu un procesor grafic Adreno 650, 6GB de memorie RAM care, combinată cu rata de refresh de 120 de Hz, asigură o tranziție foarte cursivă și rapidă de la un ecran la altul. În completarea specificațiilor enumerate mai sus, modelul pe care am avut ocazia să îl testez vine echipat cu 128 de GB spațiu de stocare, care poate fi suplimentat cu ajutorul unui slot hibrid, care poate suporta un al doilea SIM sau un card de tip MicroSDXC.

Camera Foto, unul dintre cele mai interesante aspecte

Și ajungem și la aspectul care interesează pe cei mai mulți dintre pasionații de smartphone-uri: camera foto. Pe o piață în care singurele inovații par că se petrec în acest departament, este foarte important pentru un terminal competitiv să se poată mândri cu o cameră foto bună, care să facă poze pe măsura așteptărilor și a prețului.

Samsung Galaxy S20 FE 5G se ridică la acest nivel din punctul meu de vedere, senzorul său foto fiind unul care scoate poze foarte curate, fără zgomot, mai ales pe timp de zi și în condiții bune de luminozitate. O să spuneți că e normal, că toate telefoanele se descurcă excelent într-un astfel de context, însă cred că S20 Fan Edition e cumva peste majoritatea telefoanelor din price range-ul său atunci când vorbim de această capacitate.

Ca specificații, vorbim în acest caz de o cameră foto triplă, formată din trei senzori care lucrează împreună. S20 Fan Edition dispune de un ansamblu foto format dintr-o cameră cu unghi Ultra-Wide de 12 MP, una de 12 MP Wide-Angle și un senzor Telephoto de 8 MP. Pe lângă aceste detalii tehnice, camera foto dispune și de o serie de funcții software care au rolul de a spori calitatea imaginii și de a îți permite să faci fotografii mai reușite.

Una dintre aceste funcții este Space Zoom, un mod de cameră care combină zoom-ul optic cu cel digital pentru ca terminalul să realizeze fotografii mai clare atunci când distanța față de subiect este una mai mare decât în mod normal. Un alt feature interesant și practic este Night Mode-ul, care dă un randament destul de ridicat folosind un mod de expunere prelungită pentru a permite luminii să “intre” în poză prin captura a mai multe cadre simultan, în condiții de luminozitate slabă.

În completarea camerei foto principale, avem și o cameră foto frontală, pentru selfie-uri, de 32MP cu f/2.2 și care este capabilă să înregistreze clipuri video 4K la 30 sau 60 de cadre pe secundă, exact la fel ca în cazul senzorului foto principal, de pe spatele device-ului.

Sistemul de operare este Android cu OneUI 2.5

În cazul lui Samsung S20 FE 5G vorbim de cea mai recentă versiune de Android 10, peste care producătorul sud-coreean a aplicat interfața proprie de utilizare OneUI 2.5. Experiența de utilizare este foarte cursivă, așa cum ne-am obișnuit la mai toate telefoanele Samsung, iar în combinație cu display-ul Super AMOLED și un Dark Mode care arată foarte bine senzația de navigare prin diversele aplicații este una plăcută.

În plus, vorbim aici și de un ecran cu o rată de refresh de 120 de Hz, care are nevoie de toată stabilitatea și cursivitatea sistemului de operare pentru a face cu adevărat diferența din punct de vedere vizual. Iar acest lucru este posibil pe S20 FE 5G fără prea mari probleme, simți într-adevăr că folosești un telefon rapid, care nu dă semne de oboseală atunci când utilizarea este una intensă.

Chiar dacă mulți utilizatori preferă o experiență cât mai pură de Android și cât mai apropiată de varianta originală a sistemului de operare, OneUI nu este chiar atât de rău. Poate un singur lucru aș putea reproșa la acest capitol, existența bloatware-ului, aplicațiile proprietare Samsung preinstalate din fabrică fiind mai mult decât prezente atunci când deschizi pentru prima dată telefonul.

Conectivitate și Funcții de Deblocare

Să vorbim mai întâi aici despre conectivitate. Samsung S20 FE 5G este, după cum reiese și din nume, un terminal capabil să atingă viteze 5G de transfer de date, viteze ce vor reprezenta în viitorul apropiat noul standard de pe piață. În 2020, să ai un smartphone 5G ready reprezintă un atu important, chiar dacă semnalul nu este prezent decât în orașele mari din România.

Cel mai important este că ești pregătit din acest punct de vedere atunci când vei vrea să faci un upgrade la planul de date pe care îl utilizezi, când va fi momentul. Pe scurt, este mai bine să optezi pentru un terminal cu capacitate 5G decât pentru unul care nu dispune de acest lucru, mai ales dacă nu intenționezi să îți schimbi telefonul în următorii 2-3 ani.

Ca și porturi, Samsung S20 FE 5G dispune de unul pentru încărcare și transfer de date, de tip USB-C, în acest caz nefiind vorba și de un jack de căști. Funcția Bluetooth este, desigur, la standardul 5.0, iar terminalul este pregătit de utilizare și în mod DeX, fiind posibilă conexiunea la un display extern pentru o experiență foarte apropiată de una de tip desktop.

La capitolul mijloacelor prin care terminalul în cauză poate fi deblocat am să punctez și un minus. Senzorul de amprentă amplasat sub sticla ecranului nu m-a dat pe spate, dacă trebuie să fiu sincer. Nu numai că mi s-a părut destul de încet pentru un terminal de top al anului 2020, însă nu mi s-a părut nici prea precis.

Față de alte smartphone-uri similare, care fac parte din aceeași gamă de preț, S20 FE 5G pare că suferă destul de mult, iar testul de înregistrare amprentă/deblocare a fost repetat de trei ori, pentru a elimina orice eroare. În schimb, recunoașterea facială funcționează impecabil, deci există o alternativă preferabilă pentru deblocarea device-ului.

Autonomie extinsă 

Revenind la concluzii mai pozitive, bateria de pe Samsung S20 FE 5G este una de 4500 de miliamperi, una suficientă, care face față fără probleme unui ciclu normal sau chiar ceva mai intens de utilizare. Fără absolut nici o problemă am reușit să scot două zile de utilizare obișnuită, fără a fi nevoie să îl conectez la cablul de încărcare.

La acest aspect am fost foarte mulțumit, mai ales că este un factor extrem de important în alegerea unui smartphone. Dacă luăm în considerare și faptul că displayul este unul Super AMOLED este cu atât mai impresionant faptul că bateria rezistă foarte bine, în condițiile în care ecranul este cel mai important consumator.

Concluziile Connect

Samsung Galaxy S20 FE 5G este un terminal excelent care îți va oferi o performanță superioară primei iterații a gamei S20 lansată la începutul acestui an. Cu rezultate mai bune în testele benchmark chiar și decât “fratele mai mare” S20 Ultra, cu un processor Snapdragon 865 mai bun față de Exynos-urile care echipau modelele din ianuarie, Samsung Galaxy S20 FE este o alegere care pare mai la îndemână.

Fiind încadrat în segmental de preț mid-high, costul recomandat fiind în jur de 3000 de lei, S20 Fan Edition 5G nu numai că este mai ieftin decât alte telefoane ale producătorului sud-coreean care oferă performanțe ceva mai slabe, dar vine echipat cu un CPU de top, un ecran Super AMOLED care este impresionant, dar și cu o calitate a build-ului care nu te face să îți dorești ceva mai mult. În opinia mea, pe segmentul pe care este încadrat, Samsung S20 Fan Edition 5G este în mod cert un best-buy.

Poză realizată cu Samsung S20 FE 5G