Au trecut deja 4 ani de la inaugurarea primelor rețele 5G comerciale din România, iar în acest timp, tehnologia s-a maturizat, a crescut și s-a răspândit din ce în ce mai mult, acoperind inițial orașele cele mai importante ale țării, precum București, Cluj sau Iași, după care și-a extins „ramurile” către orașe precum Oradea, Suceava sau Arad. În țara noastră, Orange este operatorul telecom care a investit printre cele mai mari sume în dezvoltarea infrastructurii de rețea, de-a lungul timpului. Suma anuală pe care compania o investește în acest sens este de peste 200 de milioane de euro, iar la licitația ANCOM pentru achiziția de spectru necesar rețelelor 5G și următoarelor tehnologii, compania franceză a cheltuit 264,6 milioane de euro, mai mult decât oricare alt operator.
Astăzi, Orange a ajuns să acopere, cu a sa rețea 5G, nu mai puțin de 34 de orașe din România, Satu-Mare fiind ultimul înscris pe această listă. Un studiu ANCOM arată că Orange este lider în ceea ce privește internetul, atât pe mobil, cât și pe fix, înregistrând viteze de download care s-au dublat pe mobil în ultimii 6 ani, iar pe fix au crescut cu 2,5 ori. În acest context, Orange vine cu o premieră națională pentru clienții săi, rețeaua 5G+, cea mai rapidă și performantă rețea din România.
5G+ este o evoluție a rețelelor actuale 5G, oferind performanțe mai bune față de posibilitățile din prezent ale rețelelor 5G standard. Astfel, 5G+ ar trebui să aducă viteze de până la 1,5Gbps (1500Mbps), față de posibilitățile de 500-600Mbps ale rețelelor 5G deja existente, sau chiar față de cei 350Mbps pe care îi poate atinge o rețea 4G+. Orange anunță că rețeaua 5G+ va fi disponibilă în toate cele 34 de orașe în care există deja rețeaua Orange 5G, însă momentan nu va avea același nivel de acoperire precum aceasta.
Cum testezi gratuit rețeaua Orange 5G+
Peste zonele în care există deja rețeaua Orange 5G se suprapune un extra layer de performanță, ce va oferi viteze semnificativ mai bune, acela fiind 5G+. Clienții Orange nu vor trebui să facă nimic în plus pentru a beneficia de rețeaua 5G+, trecerea la aceasta fiind făcută în mod automat și imperceptibil, fără a fi nevoie de setări suplimentare. Pur și simplu, dacă ești client Orange, vei putea să te bucuri de o viteză mai bună imediat. Însă cum știi că poți utiliza rețeaua Orange 5G+?
Cei de la Orange notează că unul dintre principalele lor obiective este acela de a facilita accesul clienților lor la cele mai noi și mai performante tehnologii, crescând constant numărul de orașe în care este disponibilă rețeaua 5G și scăzând prețul abonamentelor care permit accesul la rețea. Ba mai mult, numărul de telefoane compatibile 5G a cunoscut și el o creștere uriașă, iar multe dintre acestea pot fi găsite acum la diferite promoții, chiar în oferta Orange.
Tocmai de aceea, începând cu data de 15 iunie, Orange a pus la dispoziția tuturor clienților săi, indiferent de abonamentul pe care îl au, dacă este sau nu unul 5G, posibilitatea de a testa rețelele 5G și 5G+. Acest lucru va putea fi făcut până la sfârșitul lunii august, fără modificări legate de costuri, cu condițiile evidente ca utilizatorul să aibă un telefon compatibil 5G și să se afle în aria de acoperire a rețelei 5G Orange. Ba mai mult, chiar și clienții Orange PrePay și YOXO pot testa gratuit viteza rețelei Orange 5G+.
Testul nostru
Bineînțeles însă, am vrut să testăm și noi viteza rețelei 5G+, astfel că am consultat harta de acoperire a României de pe site-ul Orange (disponibilă aici) și am ales 3 zone diferite în care să facem teste de viteză: Ștefan cel Mare, Piața Romană și Centrul Vechi. Foarte important de menționat este că, din nefericire, nu poți observa exact când te afli în aria de acoperire 5G+ decât în urma unui speed test, nu există un mic plus lângă iconița 5G din dreapta ecranului, la fel ca în cazul conexiunii 4G.
Așadar, prima zonă în care am vrut să vedem dacă avem 5G+ a fost Ștefan cel Mare, unde rezultatul ne-a lăsat cu un mic gust amar, având o viteză de download de 416.65Mbps – mare, dar parcă nu se înscria în așteptările pe care le aveam de la rețeaua 5G+. Am pornit astfel către Piața Romană, unde ne-a revenit zâmbetul pe față, pentru că viteza de download a trecut de 650Mbps, mult mai aproape de aștepările pe care le aveam, ținând cont că ne aflam totuși într-o zonă aglomerată și în care rețeaua este cu siguranță solicitată la ora prânzului. În fine, ultima zonă de test, Centrul Vechi – iar aici am văzut cu adevărat ce poate 5G+, înregistrând o viteză de download de 917.21Mbps, absolut remarcabilă și pe care trebuie să o vezi ca să o crezi.
Beneficiile unei astfel de viteze au fost menționate în mai toate materialele legate de rețelele 5G și felul în care pot ajuta acestea. Vorbim practic de navigare mult mai rapidă, acces instant la site-urile și aplicațiile de care avem nevoie și o conectivitate continuă, astfel încât nu pierzi niciun moment. Practic, cu o viteză precum cea înregistrată în testul din Centrul Vechi, te poți juca fără probleme jocuri în cloud, direct pe telefon, fără probleme – și nu ne referim aici la titluri de mobil, ci la titluri triple A, precum Forza Horizon. Nu doar atât, dar și trimiterea fișierelor ar trebui să fie extraordinar de rapidă cu astfel de viteze, sau încărcarea postărilor pe rețelele sociale, sau chiar posibilitatea de a avea un apel video cu cei aflați departe de casă.
Mai trebuie precizat și că un singur abonament Orange nu oferă acces clienților companiei la 5G+, însă și acela permite testarea rețelei 5G standard. Prețul abonamentelor nu se modifică pe toată durata testării, și vor exista în continuare promoții și reduceri punctuale ale abonamentelor în online, pe site-ul Orange.
E foarte posibil deci ca, dacă ești client Orange, să fii testat deja rețeaua 5G+ fără să-ți fi dat seama. Acum că știi însă, poate vei avea mai des impulsul de a face un speedtest cât stai la o cafenea în Centrul Vechi sau aștepți la semafor la Piața Romană și dacă observi o viteză remarcabilă, fă un test: vezi cât timp îți ia să descarci un sezon din serialul preferat pe Netflix sau alt serviciu de streaming. S-ar putea să fie gata până la următoarea gură de cafea sau până reușești să traversezi.