REVIEW Sonos Beam și Sonos One, instalație audio premium

Scris de | 17 februarie, 2021
REVIEW Sonos Beam și Sonos One, instalație audio premium

În ultimele luni am avut ocazia să-mi delectez urechile cu două produse foarte interesante de la Sonos, un soundbar Beam, împreună cu două boxe One, care mi-au deschis noi orizonturi în ceea ce privește o experiență audio de top. Acestea nu numai că nu semănau cu nimic din ce am mai auzit până acum, nefiind neapărat audiofil, ba chiar mi-au arătat că e bine să nu fii întotdeauna mulțumit de ce ai.

Am spus-o și o mai repet o dată, nu mă consider audiofil sau expert în ceea ce înseamnă sisteme de sunet premium, care să facă parte dintr-o gamă superioară de preț și am judecat cele două produse din această perspectivă. Am vrut să văd cum este pentru un om normal, care nu s-a aruncat niciodată la investiții importante în ceea ce privește experiența audio din sufragerie, utilizarea unui soundbar destinat altui tip de consumator. Și am rămas impresionat.

Mereu am considerat că cei care pun un preț prea mare, care poate părea exagerat, pe calitatea sunetului din camera de zi se iau cumva prea în serios și încearcă să pară superiori restului persoanelor pe care nu le interesează neapărat acest aspect, însă asta a fost prima mea greșeală, să plec la drum cu o astfel de preconcepție. Părerea mea a fost întotdeauna pe sistemul „cât de bine se pot auzi?!” sau „sunt doar niște boxe”. Nimic mai greșit.

Încă de la despachetarea soundbar-ului și a celor două speakere Sonos One am luat una dintre deciziile importante. Am ales să instalez în camera de zi, la televizor, soundbarul, iar într-o cameră adiacentă, mai mică, să montez cele două boxe mai mici pentru a avea parte de o încăpere destinată exclusiv experimentării de muzică, toate acestea pentru a-mi forma o părere cât mai precisă și mai obiectivă. Totul a decurs extrem de simplu, cu ajutorul aplicației de iOS de la Sonos și celor doar câteva fire incluse în cutie.

Dacă în sufragerie am avut nevoie doar de o conexiune la priză și un cablu conectat la ieșirea HDMI ARC a televizorului, în „camera de muzică” a fost suficient să bag boxele în priză și atât. Tot din app, am reușit să „cartografiez” din punct de vedere auditiv camerele respective, pentru ca boxele Sonos să știe exact cum să redea sunetul. M-am plimbat câte un minut cu microfonul telefonului orientat către toate colțurile celor două încăperi și totul a fost pregătit pentru utilizare.

Experiența de pe TV

Să începem cu Sonos Beam. Încă din primele momente de utilizare, după ce am „legat” soundbarul la televizor mi-am dat seama că am de a face cu un produs premium. Lăsând la o parte faptul că este capabil de un volum impresionant, eu nefiind în stare să îl duc până la maxim deoarece nu am vrut să plătesc amenzi, Beam încântă printr-un sunet curat chiar și la nivele ridicate de decibeli.

Înaltele și joasele se îmbină perfect și creează un echilibru pe care nu prea îl întâlnești la produse din game mai joase de preț. Ca o comparație, la fiecare produs audio pe care am avut ocazia să îl testez de-a lungul timpului tot timpul mi s-a părut că e doar puțin prea  bass, sau înaltele nu sunt destul de accentuate. Până la Sonos Beam. Aici, cumva, totul s-a auzit exact pe placul meu și sunt ferm convins că acest lucru se datorează în mare parte faptului că soundbarul a „știut” exact în ce tip de cameră este amplasat, cât de mare e aceasta și a redat personalizat sunetele, întocmai așa cum trebuie.

În ceea ce privește experiența în filme și seriale pe Netflix, am testat Beam cu cele mai recente titluri 4K și o să dau drept exemplu aici sezonul recent lansat din Star Trek: Discovery. Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca efectul de surround spațial să îmi inducă anumite iluzii audio, în sensul că am putut jura că se aud sunete din părți ale sufrageriei din care nu ar fi trebuit să se audă nimic. Încă mi se pare extrem de interesant cum soundbar-urile de top sunt atât de compacte și creează astfel de efecte.

Experiența din camera audio

Să trecem și la camera de muzică. Fiind un împătimit al genului rock, mereu mi-am dorit să am un spațiu dedicat exclusiv experimentării acestui gen de muzică și într-un final am reușit să văd cum ar putea arăta acesta. Totul a fost extrem de simplu. Am amplasat cele două Sonos One în colțuri opuse ale camerei, după care le-am conectat prin Bluetooth la aplicație. De aici a mai fost doar un pas. Am selectat funcția stereo, le-am setat ca făcând parte din aceeași încăpere și am „mapat” audio spațiul.

După apăsarea butonului de play în aplicația Sonos la care am conectat fără probleme contul de Spotify, experiența m-a fascinat. Sunetul sincronizat perfect din cele două colțuri s-a împletit exact așa cum trebuie la mijlocul camerei, loc în care m-am bucurat câteva minute de una dintre piesele consacrate ale celor de la Green Day. Sunetul, la fel de clar ca și în sufragerie pe Beam.

Un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult și pe care vreau să îl punctez aici este versatilitatea componentei software. Practic, am avut opțiunea, de care m-am folosit foarte mult, de a lua cu mine muzica în camera pe care o vreau. De exemplu, dacă am început să ascult ceva în camera cu cele două Sonos One, la o simplă apăsare de buton în aplicație, sunetul m-a urmat în sufragerie, acolo unde s-a mutat instantaneu pe Beam, lăsând astfel un efect foarte plăcut de continuitate, fără să fie vorba de vreo întrerupere.

Concluzia connect

Sonos Beam și Sonos One sunt două produse de top, care sunt destinate unui segment de consumatori ceva mai pretențioși. Pentru utilizatorul obișnuit de produse audio, așa cum îmi place să mă consider, soundbarul și speakerele au reprezentat o experiență ușor ieșită din comunul audio cu care mă obișnuisem și cu care mă confundam.

După această perioadă de utilizare am aflat că există soluții care într-adevăr pot surprinde într-un mod foarte plăcut și am învățat că poate ar trebui să cer mai mult și de la gadget-urile audio pe care aleg să le dețin, să nu le neglijez, așa cum am făcut până acum. Cert este că Sonos m-a învățat că e loc de mai bine pe acest plan, atunci când vine vorba de arsenalul de device-uri cu care am ales să mă înconjor și pe care le folosesc în viața de zi cu zi.

Specificații Sonos Beam:

Tip surround (numar de boxe):            Soundbar

Configuratie boxe:      4 Woofere Full-Range pentru medii, voci si bas

1 tweeter pentru sunete inalte, cristaline, clare

Conectivitate: Wi-Fi, AirPlay

Ethernet Port – 10/100Mbps

HDMI (contine in pachet adaptor optic-HDMI mama)

Alte caracteristici:       HDMI ARC

Adaptor Optical Audio pentru conectare la TV

5 amplificatoare Clasa D

Microfon far-field integrat

Panouri tactile pentru control pe suprafata soundbar-ului.

Dimensiuni:     68.5 x 651 x 100 mm

Greutate:        2.8 kg

 

Specificații Sonos One:

Caracteristici specifice:           Doua amplificatoare Clasa D

Descriere:        Bas si inalte ajustabile si controlabile pe grupuri de incaperi

Microfon Far-Field pentru control prin voce

Control Touch pe partea superioara

Conectivitate Wi-Fi (NU bluetooth)

Ethernet Port 10/100Mbps

Difuzoare:       1x tweeter

1x mid-woofer

Dimensiuni:     (H x W x D): 161.45 x 119.7 x 119.7 mm

Greutate:        1.85 kg

Tip boxe:         Boxe active

 

Etichete: , ,