SpaceX a aterizat cu un prototip Starship pentru prima oară, însă nu a putut opri explozia acestuia

Scris de | 4 martie, 2021
SpaceX a aterizat cu un prototip Starship pentru prima oară, însă nu a putut opri explozia acestuia

Cel mai recent prototip Starship, numit SN10, a aterizat în cursul zilei de ieri în timpul unui test de zbor la altitudine înaltă în Texas, explodând însă la doar câteva minute după aceea, pe platforma de aterizare. SN10 a realizat câteva mișcări în aer înainte de a reuși o aterizare ușoară, o țintă esențială în încercarea lui Elon Musk de a construi un sistem de rachete complet reutilizabil.

Lansarea prototipului a avut loc la 18:14 (ora locală), acesta zburând până la o altitudine de aproximativ 9,5km. Spre deosebire de ultimele două teste, cu SN8 și SN9, care au fost lansate cu succes însă au explodat la încercarea de aterizare, SN10 a reușit să ajungă pe o platformă poziționată în apropiere, însă la scurt timp după aceea, a fost cuprinsă de flăcări.

Inginerul SpaceX, John Insprucker, a menționat în timpul transmisiei live că obiectivul principal al testului a fost acela de a demonstra mișcările pe care le pot realiza cele patru flapsuri aerodinamice ale rachetei, care îi direcționează coborârea. La sfârșitul ascensiunii de câțiva kilometri, fiecare dintre cele trei motoare Raptor s-a stins, pregătindu-se de aterizare și reorientându-se în aer pentru a fi cu „burta” îndreptată spre sol. A urmat apoi un „belly flop”, manevră care a necesitat reaprinderea celor trei motoare pentru a poziționa racheta pe verticală.

SN10 a aterizat într-un final cu succes, Insprucker declarând în timpul livestream-ului că „a treia oară e cu noroc”. Imaginile de pe stream-ul SpaceX s-au întrerupt la scurt timp după aterizare, însă cei de la NASA, care transmiteau și ei testul prototipului, au continuat să filmeze și au surprins momentul exploziei, care a aruncat racheta la câțiva zeci de metri în aer. Șeful SpaceX, Elon Musk, a anunțat imediat după aterizare că SN10 este „într-o bucată”, revenind însă la câteva minute cu un alt mesaj în care spune că a fost „eliberată în mod onorabil”. 

Racheta Starship ar trebui să fie gata de zbor până în 2023, când este programată o călătorie în jurul Lunii cu ajutorul acesteia. La bordul acelei misiuni se va afla și miliardarul Yusaku Maezawa.

Etichete: , , , , ,

Sursa: SpaceX lands Starship prototype for the first time — and then it blows up