Xiaomi a fost introdusă pe lista neagră din cauza unui premiu primit de fondator

Scris de | 6 martie, 2021
Xiaomi a fost introdusă pe lista neagră din cauza unui premiu primit de fondator
foto via @wsj.com

Oficialii SUA au înscris pe lista neagră gigantul chinez al smartphone-urilor Xiaomi ca o companie cu legături militare, datorită unui premiu acordat fondatorului companiei pentru serviciul său către stat, a declarat Departamentul Apărării al SUA într-un dosar legal.

Lei Jun, directorul executiv și fondatorul Xiaomi, a primit în 2019 un premiu de la Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației. Xiaomi publicat premiul – acordat către 100 de directori chinezi în acel an – pe pagina biografiei domnului Lei de pe site-ul companiei și în raportul său anual. Premiul, combinat cu planurile ambițioase de investiții ale Xiaomi în tehnologii avansate precum 5G și inteligența artificială, a fost suficient pentru ca Departamentul Apărării din ianuarie să adauge Xiaomi pe o listă de companii care susțin armata Chinei, conform documentului.

Denumirea interzice americanilor să investească în companie, al treilea cel mai mare vânzător de smartphone-uri din lume. Motivul SUA pentru adăugarea lui Xiaomi pe lista sa a fost prezentat într-o instanță depusă de Departamentul Apărării ca răspuns la un proces în instanța judecătorească districtuală a SUA din Washington, D.C., de către compania chineză care urmărea să anuleze desemnarea militară. Depunerea, care a apărut săptămâna trecută, dar nu a fost raportată anterior, a arătat pentru prima dată raționamentul departamentului în ceea ce privește adăugarea unei companii pe listă.

O purtătoare de cuvânt a Xiaomi nu a comentat imediat despre depunere. Compania a negat anterior orice afiliere cu armata chineză și spune că vinde produse și servicii numai pentru uz civil și comercial.

Xiaomi a fost adăugat pe lista Departamentului Apărării în zilele de declin ale administrației Trump din 14 ianuarie, alături de alte opt companii chineze, inclusiv companii aerospațiale și de cipuri. În total, departamentul a adăugat 44 de companii la lista sa, inclusiv gigantul de telecomunicații Huawei Technologies Corp și producătorul de cipuri de calcul Semiconductor Manufacturing International Corp., ambele refuzând, de asemenea, orice legătură militară.

Acțiunile Xiaomi, care s-au triplat în Hong Kong anul trecut, au scăzut cu 25% incepând de pe 14 ianuarie

Desemnarea Xiaomi a surprins mulți analiști, având în vedere că se concentrează în principal pe electronica de larg consum. În plus față de smartphone-uri, compania produce gadgeturi conectate la internet, cum ar fi purificatoare de aer, scutere, cântare pentru greutate corporală și benzi de fitness. Spre deosebire de Huawei, principalul său rival chinez în telefoane, nu vinde infrastructura de comunicații sau alte echipamente considerate de obicei sensibile.

Premiul se acordă o dată la cinci ani antreprenorilor de top din sectorul privat. Ultimul premiu, în 2019, a fost acordat către 100 de persoane.  Al doilea motiv citat de Departamentul Apărării a fost legat de planurile Xiaomi de a investi 7,7 miliarde de dolari, pe parcursul a cinci ani în tehnologia 5G și inteligența artificială. Domnul Lei a prezentat planurile de investiții într-un mesaj de Anul Nou către angajați în ianuarie 2020.

Compania a elaborat și strategia în raportul său anual din 2019, spunând despre companie că își propune „să ne asigure dominanța absolută asupra noii ere de viață inteligentă”, dezvoltând tehnologii care combină 5G, AI și așa-numitul internet al obiectelor, care include dispozitive conectate. 

Tehnologiile sunt o prioritate pentru armata chineză, potrivit Departamentului Apărării, numind 5G și A.I. „Prezintă un interes cheie pentru RPC și reprezintă un punct central al strategiei de fuziune civilă-militară”. Joi, Luokung Technology Corp., o companie chineză de date mari adăugată pe lista Departamentului Apărării alături de Xiaomi în ianuarie, a intentat un proces în SUA pentru a-l elimina.

Etichete: , ,

Sursa: U.S. Blacklisted China’s Xiaomi Because of Award Given to Its Founder