Lipsa cipurilor ar putea afecta curând și producătorii smartphone-uri

Scris de | 14 martie, 2021
Lipsa cipurilor ar putea afecta curând și producătorii smartphone-uri
foto via @pcworld.com

În ultimele câteva luni, producătorii de automobile s-au confruntat cu o lipsă de cipuri din cauza cererii pandemice de electronice de larg consum. Acum, un nou raport sugerează că lipsa ar putea afecta și smartphone-urile.

Potrivit surselor Reuters de la Samsung și alți producători de telefoane, lipsa cipurilor care afectează industria a atins toate nivelurile de procesoare de smartphone-uri, inclusiv noul flagship Qualcomm Snapdragon 888 care alimentează Samsung Galaxy S21 și alte telefoane high-end. Raportul menționează că deficitul a afectat în principal telefoanele mid-low și low-end, dar producătorii de smartphone-uri „se confruntă cu o lipsă a unei game de componente de la Qualcomm și ar reduce expedițiile de telefoane în acest an”.

Qualcomm produce procesoare și componente pentru aproape fiecare telefon vândut astăzi, inclusiv modemul 5G și alte piese pentru iPhone-ul Apple. Nu este clar dacă deficitul se extinde la alte componente sau afectează doar CPU-urile smartphone-urilor.

Principalul vinovat implică cipuri de gestionare a energiei pe care le folosesc toate procesoarele moderne. Reuters raportează că Qualcomm a redirecționat furnizarea de cipuri de gestionare a energiei către Snapdragon 888 pentru a maximiza profiturile, ceea ce constrânge aprovizionarea pentru procesoarele de ultimă generație.

Prețurile CPU și GPU au crescut în timpul pandemiei din cauza cererii și a exploatării Ethereum. Lansările au fost afectate de stocul indisponibil și scalarea. Asta nu s-a întâmplat încă pe frontul smartphone-urilor, dar Reuters observă că prețurile componentelor încet cresc. De exemplu, raportul indică un „cip de microcontroler utilizat în mod obișnuit de la STMicroelectronics” care se vinde cu 14 USD, de șapte ori prețul obișnuit de 2 USD. Pe milioane de telefoane, aceste prețuri în creștere ar putea avea un efect asupra disponibilității produselor și asupra producției.

În lipsă sau nu, producătorii de telefoane nu încetinesc lansările. OnePlus a programat lansarea următorului său flagship pe 23 martie, urmat probabil de Google Pixel 5a în mai. Samsung lansează, de asemenea, o serie de telefoane mid-range pe 17 martie ca parte a evenimentului său Galaxy Awesome Unpacked.

Etichete: , , ,

Sursa: Devastating chip shortages could hit smartphones soon, too