A fost descoperit un malware periculos care pretinde că face o actualizare a sistemului de operare ca să îți fure datele. Vezi cum stai departe de viruși pe mobile

Scris de | 30 martie, 2021
A fost descoperit un malware periculos care pretinde că face o actualizare a sistemului de operare ca să îți fure datele. Vezi cum stai departe de viruși pe mobile
foto via @cnet.com

Recent a fost descoperită o aplicație care pretindea că îți actualizează telefonul, dar, în realitate, este doar o aplicație de spyware care îți poate fura aproape toate datele, monitorizând în același timp și istoricul căutărilor online.

Se numește simplu System Update și a fost descoperită de cercetătorii de la firma de securitate mobilă Zimperium, care au clasificat-o ca un troian cu acces la distanță (RAT), o categorie de programe malware care permite de obicei unui hacker să vă accceseze și să vă manipuleze de la distanță.

Acest RAT promite să vă ajute să actualizați smartphone-ul la zi, dar în schimb acesta trannsmitea toate informațiile la un server de comandă și control. Aplicația este capabilă să fure și să stocheze informații destul de compromițătoare: mesajele instant și bazele de date, jurnalul de apeluri și contactele telefonice, mesajele și baza de date Whatsapp, imagini și videoclipuri, toate mesajele text și în general cam toate informațiile stocate de aplicații pe telefon.

Aplicația poate monitoriza și poziția GPS, să declanșeze camera pentru a face fotografii, să pornească microfonul pentru a înregistra audio sau să revizuiască în istoricul de căutări din browser.

Din fericire, această aplicație nu a fost disponibilă prin magazinul oficial Google Play, dar a fost disponibilă printr-un magazin terț, scriu cercetătorii care au descoperit vulnerabilitatea.

Ce trebuie să faci ca să nu iei viruși pe telefon?

Pentru a stopa problema virușilor de pe telefon se recomandă să instalezi aplicații doar din magazinul oficial de aplicații Google Play, să limitezi numărul de aplicații, să nu dai Ok sau accept la mesajele de tip pop-up care apar pe unele site-uri dubuioase care încearcă să forțeze instalarea de malware, dar și să apelezi la un antivirus dedicat pentru mobil.

În Google Play se găsesc antiviruși pentru dispozitivele cu Android, unele cu plata, altele fără, cu siguranță versiunile plătite ale unor soluții precum Bitdefender Mobile Security va oferi mai multe opțuuni de protejare împotriva atacurilor nedorite față de Avast Mobile Security sau Mccafeee Mobile Security, care sunt antiviruși gratuiți, dar care fac o treaba decentă în lupta cu malware-ul pe mobil.

Etichete: , , , ,

Sursa: Dangerous Android App Pretends to Be a System Update to Steal Your Data