Cătălin Cuturela, Director Operațiuni iNES GROUP: „Putem spune că anul 2020 a fost un pas înainte pentru serviciile iNES”

iNES GROUP este una dintre cele mai mari companii independente de telecomunicații din România, care, ca și alți operatori, a întâmpinat provocări în anul 2020. În timpul perioadei de work-from-home, nevoile și cererile clienților au crescut, ducând la o solicitare mai mare a rețelelor și a serviciilor. connect a stat de vorbă cu Cătălin Cuturela, Director de Operațiuni al iNES GROUP, despre cum a făcut față compania anului 2020, care sunt planurile pentru 2021 și cum vede viitorul televiziunii.

Scris de | 13 aprilie, 2021

Despre iNES GROUP

NES GROUP este unul dintre cei mai mari operatori independenți de telecomunicații din București, care oferă servicii B2B și B2C. Pentru segmentul business, iNES GROUP oferă servicii precum acces dedicat prin fibră optică, servicii IT&C, telefonie fixă, servicii specifice de Data Center (colocare echipamente, servere private virtuale, servere dedicate etc.) și soluții dedicate XaaS și servicii Wholesale. Pentru clienții din segmentul rezidențial, iNES oferă primul și cel mai performant serviciu IPTV din România (televiziune IP prin fibră optică), cu cel mai mare număr de canale TV într-o singură grilă. Pachetul iNES IPTV conține peste 190 de canale UNICE, dintre care, în premieră națională, peste 100 de canale HD și mai multe canale 4K/UHD, alături de serviciile de acces la Internet prin fibră optică și telefonie fixă.

connect: Care au fost provocările lui 2020? Cum a fost afectată compania de pandemia de Covid-19?

Cătălin Cuturela: Anul 2020 a fost o încercare pentru noi toți, de la implementarea măsurilor de siguranță pentru angajați și clienți, la organizarea activității la sediul firmei și de acasă, menținerea în parametri optimi a rețelei de fibră optică și a centrului de date, până la asigurarea suportului tehnic 24/7. A fost deci, și este încă, un efort colectiv pentru a menține nivelul serviciilor la standardele cu care i-am obișnuit pe clienții iNES.

Dincolo de organizarea internă a companiei, trebuie să recunoaștem că pandemia a afectat business-ul, dar într-o mică măsură, în special pe segmentul clienților B2B din domeniile HORECA, educație și cultură, domenii care au fost afectate cel mai mult. Dacă vorbim despre pachetul de servicii rezidențiale – iNES IPTV, accentul s-a pus pe conținut. Pe fondul pandemiei, s-a stat mai mult acasă, iar noi am avut răspunsul potrivit, pentru că am dezvoltat foarte mult grila TV. În ultimul an ne-am axat pe conceptul de “canale unice” și “grilă unică”. Ce înseamnă asta? Un proces de “curățenie”. Având în vedere că până în 2019 grila iNES IPTV număra peste 200 de canale, dintre care aproximativ 25% erau dublate (SD și HD), ne-am propus să creștem confortul clienților în vizionarea TV, eliminând canalele SD de rezoluție inferioară, și ne-am concentrat pe promovarea formatelor de înaltă definitie – HD și 4K/UHD. 2020 a fost apogeul.

În toamna anului trecut am depășit 100 de canale HD, ceea ce a dus la performanța de a avea astăzi o grilă cu mai multe canale HD decât SD. Am atins astfel un nou prag, păstrându- ne poziția de pionier pe piața de telecomunicații din România. Clienții iNES au la dispoziție toate canalele întro “grilă unică”, fără extraopțiuni. Pachetul iNES IPTV oferă acum peste 190 de canale unice, dintre care peste 100 de canale HD și canale 4K, structurate pe categorii tematice, asigurând o experiență TV de cea mai înaltă calitate în confortul casei. Toate aceste optimizări necesită însă și o conexiune de internet superioară. Tehnologia IPTV și canalele HD și 4K de la iNES sunt furnizate prin rețeaua proprie de fibră optică, prin tehnologie Gigabit. Clienții iNES au putut să-și desfășoare activitatea în pandemie și să se bucure de divertisment tocmai datorită pachetului de servicii iNES IPTV, care include și Internet de mare viteză, telefonie fixă și un router WiFi pus la dispoziție gratuit. Putem spune deci, că anul 2020 a fost un pas înainte pentru serviciile iNES.

connect: Cum a fluctuat numărul de abonați la serviciile de televiziune în 2020? S-a observat vreo creștere pe fondul pandemiei si a faptului că lumea a stat mult acasă?

Cătălin Cuturela: Evident, anul 2020 a afectat bugetele, generând în consecință și o fluctuație a abonaților, dar iNES a reușit să se mențină pe nișa sa, în zona premium, concentrându-se pe conservarea și fidelizarea clienților existenți. În această perioadă, feedback-ul a fost pozitiv, clienții apreciind conceptul de “canale unice” și, în special, creșterea numărului de canale HD, cu atât mai mult acum, în pandemie, când diversitatea de programe din grila iNES IPTV a făcut timpul petrecut acasă mai plăcut. connect: Cum s-a văzut anul 2020 și pe segmentul B2B, raportat la serviciile de Internet? Cătălin Cuturela: Cum spuneam, serviciile de internet B2B au fost afectate cel mai mult, întrucât în pandemie majoritatea populației a migrat în mediul online, mai ales prin munca de acasă, dar și pentru activitățile de divertisment, în special prin utilizarea aplicațiilor de streaming. S-a manifestat o creștere constantă a cererii pentru o conexiune de internet stabilă și de mare viteză, dar, având în vedere că iNES deține propria rețea de fibră optică securizată, am putut susține solicitările clienților, atât pe segmentul business, cât și pe cel rezidențial.

connect: Dar celelalte servicii oferite de iNES – Data Center, transport date etc? Cum a fost cererea în această perioadă?

Cătălin Cuturela: Pe această zonă, pot spune că am înregistrat o creștere considerabilă la serviciile de Data Center, Web Hosting, XaaS și Wholesale. Anul trecut am efectuat operațiuni de modernizare în Data Center, prin optimizarea sistemelor de climatizare și extinderea capacității de colocare cu rack-uri noi. Odată cu asta, le-am oferit clienților noștri condiții speciale, încurajându-i săși migreze echipamentele din locațiile proprii, care sunt de multe ori neprotejate pe partea de energie electrică și climatizare, către Data Center-ul nostru. Totodată, pentru serviciile de Hosting, am oferit facilități atât tehnice, cât și comerciale, clienților ce dețin VPS-uri și site-uri găzduite pe serverele iNES, lucru care a dus la creșterea cererii pe acest segment strâns legat de Data Center. XaaS (Anything as a Service) este un alt tip de serviciu oferit de iNES, cu o creștere susținută în ultimii ani, prin care punem la dispoziția clienților platforme hardware și software, inclusiv elemente de infrastructură asociate acestora.

Pe scurt, oferim clienților soluții de centrale telefonice și telefoane bazate pe tehnologie IP, precum și rețele locale WiFi, plătite ca servicii lunare, acoperite și de mentenanță. Prin serviciile Wholesale, iNES este unul dintre principalii furnizori de soluții de închiriere fibră optică (dark fiber) și transport date (layer2), destinate altor operatori în vederea extinderii rețelelor proprii sau a conectării clienților acestora. În 2020, iNES a continuat procesul de dezvoltare a rețelei sale de fibră optică (până la cca. 2000 km, din care 800 km se regăsesc în subteran), punând la dispoziția terților operatori o arie de acoperire semnificativ mai mare în București și Ilfov. Creșterea cererii pentru acest tip de servicii a fost determinată nu neapărat de către pandemie, ci mai degrabă de calitatea soluțiilor oferite și de gradul ridicat de disponibilitate a acestora. Tot în cadrul categoriei Wholesale, iNES deține cel mai mare hub de distribuție de programe TV, prin care face legătura între furnizorii de conținut și alți operatori care îl distribuie către clienții finali. Prin această punte de legătură, iNES facilitează accesul operatorilor la cel mai mare număr de canale TV disponibile în România.

connect: Care este viitorul în televiziune și cât de rapid va fi adoptat 4K ca un standard?

Cătălin Cuturela: Din punctul meu de vedere, televiziunea clasică, fie ea analogică sau digitală, va înregistra o depreciere, atingându-și limitele tehnologice. În schimb, clienții vor fi tentați să migreze către televiziunea IP, obligând indirect operatorii să-și modernizeze rețelele și tehnologiile utilizate. Următoarea etapă după migrarea la tehnologia IP va fi furnizarea acesteia prin noua tehnologie OTT (Over-The- Top), care este în acest moment nivelul maxim la care poate ajunge livrarea unor servicii de TV liniare. Această tehnologie folosește internetul ca mijloc de transport al conținutului și îi permite astfel clientului să aleagă orice furnizor TV la nivel global, fără a mai fi constrâns de conectarea la rețeaua fizică a furnizorului local. Mai mult, tehnologia OTT oferă utilizatorului oportunitatea de a-și crea propria grilă de canale, prin achiziția acestora de la unul sau mai mulți furnizori. În ceea ce privește televiziunea 4K/ UHD, ea este deja un standard. Tendința de adopție este vizibilă, fiind promovată în special de trecerea televizoarelor Smart către tehnologiile 4K și chiar 8K. De la producătorii de dispozitive TV, până la furnizorii de conținut, accentul se pune pe o experiență TV cât mai atractivă și autentică pentru utilizatori prin calitatea superioară a imaginii, detalii de finețe, originalitatea programelor și noutăți permanente. La iNES, toate eforturile din ultimii ani s-au concentrat pe rafinarea grilei TV prin introducerea de conținut preponderent HD și 4K. Estimez că în următorii 5 ani, formatul SD va fi eliminat complet, HD-ul va deveni formatul de bază, iar 4K va câștiga teren semnificativ.

connect: iNES activează din 1995 pe piața serviciilor de telecomunicații din România. Cum au arătat acești 26 de ani din punct de vedere al schimbărilor tehnologice și ce ne rezervă viitorul apropiat?

Cătălin Cuturela: Deși suntem o companie cu vechime, rămânem un furnizor de nișă, pe raza București și Ilfov, care, iată, reușește să-și mențină poziția de lider și pionier pe piața serviciilor de telecomunicații din România, marcând un nou punct de referință prin depășirea pragului de 100 de canale HD, chiar și într-un an dificil cum a fost anul 2020. Această performanță completează portofoliul iNES, după primul serviciu IPTV din România (2005), primul canal Full HD (2009) și primul canal 4K/UHD (2016). În viitorul apropiat, iNES va lansa trei noi servicii TV. Cu această ocazie, ne vom consolida poziția de lider în utilizarea și furnizarea de tehnologii TV de ultimă generație.

connect: La ce vă așteptați în 2021? Cât de diferit va fi față de 2020 din punct de vedere al provocărilor?

Cătălin Cuturela: Dacă vorbim la modul general, prefigurez că anul 2021 nu va fi foarte diferit de 2020, întrucât încă ne confruntăm cu pandemia. iNES a avut întotdeauna o tradiție a pașilor mici dar siguri, păstrând în același timp atenția pe evoluțiile din piață. Astfel, am rămas constanți și am adus permanent noutăți în business. Obiectivele noastre rămân implementarea celor mai noi tehnologii și extinderea ariei de acoperire.

Etichete: , ,