Povestea Lisei Brennan Jobs, fiica cea mare a cofondatorului Apple, Steve Jobs: „O poveste de viață și de familie”

Scris de | 13 aprilie, 2021
Povestea Lisei Brennan Jobs, fiica cea mare a cofondatorului Apple, Steve Jobs: „O poveste de viață și de familie”
foto via @theguardian.com

Un interviu care merită văzut, realizat în exclusivitate de emisiunea Garantat 100% de pe TVR, a reușit să aducă în atenția noastră, a publicului, viața nevăzută a lui Steve Jobs. Lucrurile acestea nu ar fi fost posibile, fără ajutorul fiicei sale Lisa Brennan Jobs, care a scris o carte intitulată  „O poveste de viață și de familie, devenită bestseller. Mai exact, este vorba de memoriile ei, care îl prezintă pe Steve Jobs tatăl, și nu cofondatorul Apple.

La prima întâlnire a lui Steve și a fiicei lui, Lisa, acesta a marcat momentul printr-o replică care avea să îi schimbe viața acesteia. Sunt unul dintre cei mai importanți oameni pe care îi vei cunoaște, a spus el.

Cartea a reușit să surprindă prin totalitatea informațiilor și a întâmplărilor multe aspecte neștiute de publicul larg, însă cu ajutorul acesteia s-au putut crea și opinii și sentimente de empatie pentru Lisa, și de judecată pentru Steve care a fost perceput ca un străin față de cele două femei din viața lui, Lisa și mama ei.

Motivul scrierii unei astfel de cărți a fost perceput de mulți ca fiind unul financiar, o dorință imensă de faimă, însă realitatea nu a fost așa. În primul rând, adevărul groaznic e că, dacă vrei să scrii o carte, mai ales una ca aceasta, literară, știi că nu vei câștiga prea mulți bani din asta.

Toate amintirile pe care aceasta le are cu tatăl ei s-au desfășurat în mașină, într-o continuă călătorie, așa că ideea acestei cărți a fost aceea de a-și ține companie în acele momente. S-a întors în trecut pentru a putea înțelege ceea ce i s-a întâmplat de-a lungul vieții, atât din perspectiva unui copil, cât și a unui adult.

foto via @lisabrennanjobs.net

Viața privată și cea publică sunt complet diferite, iar Lisa și-a dorit să arate exact așa cum erau lucrurile, fără filtru, fără perdea. Însă făcând comparație intre Steve și mama ei, se pare că aceasta a fost mai favorizată, probabil legătura dintre cele două fiind mai intensă și mai puternică, personajul acesteia fiind unul fără cusur, gata să trezească empatia în rândul cititorilor.  Cred că mama e un personaj uimitor în carte. Am reușit să o surprind ca pe o ființă bună și complexă

Un tată bogat, faimos și totuși o viață săracă alături doar de mamă, așa se descrie pe scurt viața Lisei, însă nu banii erau o problemă pentru tânăra fată de atunci. Mă simțeam privată de ceva esențial, nu primisem ceea ce primeau alți copii și nu era nevoie de bani, ci de doi părinți care să te iubească și de o viață normală”.

El părea atât de capabil să fie zeul care să salveze totul. Era socotit un fel de zeu și erou. Eu nu mă gândeam la el cum se gândeau ceilalți. Dacă în loc să inventeze iPhone-ul ar fi stat două ore în plus cu mine, aș fi fost mai fericită”.

Când aceasta a fost întrebată despre copilăria ei, despre modul în care a perceput-o, dacă a fost una fericită sau nu, răspunsul a fost unul afirmativ, în ciuda tuturor greutăților pe care le-a întâmpinat, însă Steve Jobs a avut grijă să se ocupe de educația ei, mai exact susținând-o să își finalizeze studiile până în perioada facultății. Zona golfului San Francisco este superbă, tot timpul. Nu am avut o copilărie suferindă. Fusese plecat atât de mult, că nu știa cum să mă iubească. S-a străduit să îmi fie tată, chiar s-a străduit

De-a lungul timpului, una dintre cele mai mari curiozități ale oamenilor a fost referitoare la numele primului său computer, care coincidea cu numele fiicei sale. Atât aceasta cât și lumea întreagă își dorea să afle dacă e denumit după ea. Ar fi însemnat că în tot timpul cât îi simțisem lipsa și lui îi era dor de mine. Confirmarea a venit însă prea târziu, din spusele acesteia.

În ultimele sale zile de viață Plângea și îmi spunea că îmi este dator. Am simțit puțin mai mult că adevărul meu era și adevărul lui. Și-a plătit datoria prin cartea pe care am scris-o.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Garantat 100% cu Lisa Brennan Jobs, fiica lui Steve Jobs (@TVR1)