connect: Ce rezultate financiare a înregistrat compania în 2020?
Vladan Pekovic: Anul trecut a fost dificil pentru aproape toate companiile, din majoritatea sectoarelor de activitate, iar acesta este deja un adevăr universal valabil. Telekom Romania a înregistrat o ușoară scădere a veniturilor în 2020, de aproximativ 3%, de la 980 de milioane de euro la 950 de milioane de euro, dar EBITDA a crescut cu peste șase procente în 2020, până la 150,7 milioane de euro. Acesta este al doilea an consecutiv de creștere al acestui indicator. Ca factori ce au influențat aceste rezultate, putem menționa factorul pandemic, care a limitat numărul de turiști internaționali, dar și reducerea tarifelor reglementate de terminare a serviciilor de telefonie mobilă. Rezultatele anului 2020 vorbesc atât despre performanța financiară a companiei, dar și despre capacitatea echipei noastre de a transforma operațiunile noastre în sensul sprijinirii clienților și afacerilor în timpul pandemiei.
A fost o perioadă cu multe provocări, însă, peste ani, ne vom aduce aminte cu mândrie cum am trecut peste acest obstacol și cât de mult ne-a influențat evoluția profesională.
connect: Care au fost provocările lui 2020? Cum a fost afectată compania de criza medicală?
Vladan Pekovic: Încă de la începutul pandemiei ne-am concentrat pentru a menține România conectată; toate domeniile de activitate aveau nevoie stringentă de legături stabile la internet sau de servicii de voce. Faptul că am reușit să răspundem nevoii de conectivitate a clienților noști a contat foarte mult pentru echipele noastre și pentru capacitatea lor de adaptare. Echipele noastre au fost motivate, căutând să facă bine în jurul lor și să răspundă tuturor solicitărilor cât mai bine. Am observat că nevoia de sens ce transcede planul personal și este îndeplinită în cel profesional este un factor puternic motivator și generator de inovație, de progres.
Am diminuat stările de incertitudine intense din momentele critice printr- o comunicare constantă, căutând să îndeplinim așteptările tuturor celor implicați în această activitate: clienți, parteneri, furnizori, societate, autorități și instituții publice. Ne-am concentrat foarte mult pe siguranța fizică a colegilor noștri și a familiilor lor, și în special pe cea a clienților noștri. Continuarea activității a fost o provocare generală, iar pentru aceasta am adoptat instrumentele de lucru necesare acestui context, inclusiv work from home, acolo unde a fost posibil, și securizarea resurselor financiare ale companiei. Astfel, am putut asigura furnizarea serviciilor noastre la cel mai înalt nivel de calitate și, în același timp, am asigurat siguranța angajaților. De asemenea, i-am sprijinit pe clienți care, la rândul lor, au trebuit să facă față diferitelor provocări generate de pandemie. Provocarea a constat în faptul că a fost necesar să ne adaptăm rapid la noile condiții de lucru, în același timp anticipând ce nevoi vor avea clienții noștri.
Am reușit în timp record să punem la punct întreg sistemul de lucru la distanță, atât pentru echipele care oferă suport intern clienților noștri, cât și pentru echipele de vânzări. Am luat toate măsurile necesare pentru a furniza servicii de telecomunicații în parametri normali. Traficul de internet, mobil si fix, a crescut, cu 20%-25% față de medie. În aceeași perioadă, traficul de minute naționale a crescut cu 24% comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei. Durata apelurilor a înregistrat, de asemenea, o creștere, de 20% pe segmentul voce mobilă și până la 50% pe segmentul voce fixă. Dar am fost pregătiți pentru toate aceste creșteri, iar rețelele noastre au sprijinit cu succes clienții în această perioadă.
Totodată, ne-am asigurat că facem onboardingul clienților cât mai simplu (online sau la distanță, cu semnatură electronică/scanare/etc.), că livrăm serviciile și echipamentele cât mai repede, dar și că instrumentele digitale pe care le punem la dispoziția clienților, pentru a-și gestiona serviciile, fac față cererilor lor. Mă bucur că am reușit să facem toate aceste lucruri cu succes, iar clienții noștri au fost foarte mulțumiți. Majoritatea consideră că ne-am făcut treaba bine și că i-am ajutat să depășească mai ușor criza.
connect: Cum se pregătește compania pentru adopția standardului 5G? Ce investiții ați realizat în infrastructură?
Vladan Pekovic: Principalul impact al trecerii la 5G va fi, în prima etapă, în mediul industrial, de business, pentru că în mod sigur, tehnologia aceasta performantă va veni cu anumite costuri. Este vorba de costurile de achiziţie a licenţelor de operare, de costurile construirii reţelei, de alte costuri operaţionale. Pe de altă parte, o reţea 5G este inutilă fără terminale compatibile, care să poată transpune în imagine şi sunet capacitatea şi viteza incredibile de transfer aduse de noua tehnologie.
Să nu uităm că Telekom Romania și Ericsson au organizat, încă din iunie 2017, la București, prima demonstrație a capabilităţilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est. Materializarea oportunităților disponibile prin intermediul 5G va fi de natură a genera avantaje competitive nu doar la nivelul sectorului comunicațiilor, ci la nivelul întregului sistem economic, urmând a contribui semnificativ la evoluția societății românești în ansamblu.
5G va fi stimulentul major al Internetului Lucrurilor (IoT) şi al Societăţii Interconectate. Soluțiile IoT bazate pe NB-IoT (Narrowband IoT) și 5G vor influența semnificativ anumite industrii, precum manufacturing, oil & gas și altele, prin implementarea de soluții de ”predictive maintenance” și logistică, care vor contribui la reducerea semnificativă a costurilor operaționale, dar și a perioadelor de nefuncționare.
Din punct de vedere tehnologic, rețelele 5G vor fi scalabile, versatile și flexibile, permițând punerea la dispoziție a unui mix de capacități tehnice disponibile pentru a putea susține, în mod dinamic, o variație foarte mare de cerințe de utilizare, plecând de la comunicațiile M2M a căror utilizare nu implică viteze foarte mari, până la aplicațiile multimedia și de realitate virtuală care necesită viteze foarte mari, totul la o latență minimă, de aproape o milisecundă sau chiar mai puțin. În același timp, 5G va permite conectarea eficientă a miliardelor de dispozitive Internet of Things la costuri reduse și cu eficiență energetică ridicată, permițând, de asemenea, apariția unor noi tipuri de servicii de o importanță critică, pentru care este nevoie de noi niveluri de latență, de fiabilitate și de securitate. Sistemele 5G vor juca un rol semnificativ – nu numai în evoluţia comunicaţiilor, dar şi în evoluţia businessului şi a societăţii întregi. Totuși, premisa esențială pentru materializarea rapidă a beneficiilor 5G este instituirea de către autorități a unui mediu predictibil, de natură a încuraja investițiile în infrastructură.
connect: Minute nelimitate, internet din ce în ce mai mult. Cum a evoluat consumul de date mobile în România în ultimii 2-3 ani? S-a observat o scădere în 2020, atunci când oamenii poate au petrecut mai mult timp în case?
Vladan Pekovic: În prima jumătate a anului trecut, după declararea de către autorități a stării de urgență, traficul de internet mobil și fix în rețele Telekom Romania a înregistrat o creștere istorică, în medie cu 25% în plus faţă de 2019. În aceeși perioadă, traficul de minute naționale a crescut cu 24% comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei. Apoi, în perioada sărbătorilor Pascale am înregistrat creșteri record pe segmentul voce, fapt care arată nevoia românilor de a ține legătura cu cei dragi, iar durata apelurilor a înregistrat, de asemenea, o creștere, de 20% pe segmentul voce mobilă și până la 50% pe segmentul voce fixă. De asemenea, și pe segmentul de televiziune utilizatorii au consumat cu 52% mai mult conținut, în timp ce numărul de utilizatori pentru aplicația Telekom TV a crescut cu 20%, aratând astfel o altă schimbare de comportament de consum în rândul clienților.
connect: Conform ultimului raport Ancom, sunt 7,7 milioane de de abonamente la serviciile TV în România. Ce cotă de piața are Telekom Romania pe acest segment?
Vladan Pekovic: La finalul anului, Telekom Romania înregistra o bază totală de 1,24 milioane de clienți, însă reducerea trimestrială a numărului de abonați ai serviciilor de televiziune a încetinit în 2020, în ciuda declinului continuu al tehnologiilor mai vechi, precum serviciile DTH. Numărul de abonați la produsul inovator Smart TV Stick a continuat să crească pe parcursul întregului an, ajungând la 70.000 de clienți la finalul anului trecut. Smart TV Stick le permite clienților să își transforme fără efort televizorul obișnuit într-unul inteligent, fără a fi nevoie de instalare tehnică, cum este în cazul produselor de televiziune clasice.
connect: După achiziția de către Oran – ge, ce urmează pentru brand-ul Telekom pe piața din România în viitorul apropiat? Cum vă veți poziționa?
Vladan Pekovic: Nu pot comenta subiectul, având în vedere că este un subiect ce ține de competența acționarilor. Totuși, ca să vă răspund în parte la întrebare, în 2021, vom continua procesul de digitalizare, cu scopul de a satisface pe deplin nevoile clienților noștri prin produse și servicii standard sau personalizate. Vom continua să ne implementăm strategia, să promovăm inovația și să luăm decizii îndrăznețe, în beneficiul clienților noștri.
connect: Ce se va întâmpla cu posturile TV de sport? Vor rămâne sub numele Telekom sau vor trece printr-un proces de rebranding?
Vladan Pekovic: Telekom Romania a continuat, anul trecut, procesul de transformare pentru a deveni o companie simplă, digitală, cu oferte, tehnologii și procese care să reflecte aceste obiective. Una dintre zonele pe care ne-am concentrat în activitatea noastră a fost eficientizarea și valorificarea competențelor noastre din segmentul de televiziune. Astfel, începând cu data de 01.04.2020, activitatea de producție a canalelor Telekom Sport, unul dintre cele mai apreciate branduri din portofoliul Telekom Romania, a fost externalizată către un furnizor specializat. Telekom stabilește în continuare politica editorială a canalelor sale TV, astfel că decizia de externalizare nu a afectat în niciun fel clienții. Aceștia vor beneficia în continuare de conținut sportiv de calitate, cu competiții sportive relevante pentru români.
connect: Cum a fost primită în piață soluția de smart WiFi și care a fost rata de adopție din partea c lienților?
Vladan Pekovic: Smart WiFi este unul dintre multele produse inovatoare ale companiei, care permite instalarea simplă și rapidă a internetului acasă, fără a fi nevoie de nicio intervenție tehnică. Acesta a continuat să câștige clienți, numărul de abonați crescând cu peste 300% în comparație cu 2019. Anul trecut, am continuat să le oferim clienților noștri produse noi și inovatoare pentru a-și îndeplini toate nevoile de comunicare, iar reacția din piață arată că acest lucru este apreciat de către români. Produsele Smart WiFi și Smart TV Stick atrag abonați într-un ritm foarte rapid. În același timp, observăm o creștere semnificativă a numărului de abonați pe segmentele cheie de clienți strategici pentru contractele de telefonie mobilă și serviciile convergente, care stau la baz a dezvoltării viitoare.
connect: Cum au decurs vânzările de smartphone-uri și gadget-uri în magazinele fizice Telekom și cum au fost acestea impactate în 2020?
Vladan Pekovic: Vânzările au decurs foarte bine, deoarece am reușit să ne repliem rapid și să suplinim închiderea magazinelor prin mutarea vânzărilor către colegii din telesales. Întregii echipe de vânzări i-au fost puse la dispoziție toate instrumentele necesare pentru continuarea activității de la distanță, în condiții de siguranță. Nu cred că exagerez când spun că dintre toți operatorii, Telekom a performat cel mai bine în perioada carantinei, în special datorită deciziilor comerciale rapide și corecte.
connect: O întrebare obișnuită printre intervievații connect. Ce gadget-uri folosiți în activitățile zilnice?
Vladan Pekovic: La birou utilizez telefonul mobil, tableta și laptopul. Având în vedere experiența profesională, am o afinitate pentru tehnologie și produsele care ne fac viața mai ușoară. Mă consider un ”early adopter” al tuturor dispozitivelor, de la mașinile inteligente, instalațiile care transformă casa întruna tehnologizată sau echipamentele medicale, până la cele cu recunoaștere vocală.