HMD mizează pe nostalgie. Snake devine interesant din nou. Interviu cu Robert Siewierski General Manager Europa de Est, HMD Global

HMD mizează pe nostalgie. Snake devine interesant din nou. Interviu cu Robert Siewierski General Manager Europa de Est, HMD Global

La finalul lui 2016, cea mai importantă știre din lumea tehnologiei anunța reîntoarcerea brand-ului Nokia pe piața de smartphone-uri la nivel mondial, revenire ce a fost posibilă datorită achiziționării drepturilor asupra legendarului nume de către HMD Global. După o perioadă dezastruoasă care a durat încă de la începutul deceniului, Nokia și-a găsit în final o „casă” care să readucă telefoanele inscripționate cu brand-ul finlandez înapoi în atenția publicului avid de tehnologie. connect România a stat de vorbă cu Robert Siewierski, General Manager pentru Europa de Est la HMD Global, despre provocările companiei într-un an 2020 atipic, despre viitorul telefoanelor Nokia și despre nostalgia utilizatorilor atunci când vine vorba despre alegerea unui telefon.

Scris de | 16 aprilie, 2021

connect: Nokia a revenit în scenă prin HMD Global în 2016. Care sunt planurile companiei pentru a reintra în topul celor mai bine vândute smartphone-uri la nivel mondial?

Robert Siewierski: În 2016, când am pornit în această călătorie, ne-am luat angajamentul ca smartphone-urile Nokia să le ofere clienților noștri o experiență autentică, sigură și permanent actualizată. Acea promisiune a devenit standardul nostru, iar acest lucru a fost recompensat prin încrederea cu care ne-au răsplătit clienții noștri. Începând cu acele momente, am dezvoltat cel mai extins portofoliu de telefoane din programul Android Enterprise Recommended și am menținut relații excelente cu parteneri de talie mondială precum Google, Qualcomm și Nokia. De asemenea, am fost primul producător care a oferit actualizări ale sistemului de operare pentru întregul portofoliu – de două ori.

Am lansat primele noastre smartphone-uri cu tehnologie 5G și propria noastră cartelă SIM de roaming global pentru uz personal, HMD Connect, precum și HMD Connect Pro, pentru IoT și companii. În continuare, ne propunem să aducem inovație și să facem tehnologia accesibilă tuturor, la prețuri convenabile, oferind totodată terminale în permanență actualizate și securizate. Ne dorim să schimbăm paradigma deținerii unui smartphone. Nu mai este vorba despre specificatii, cât despre întreaga experiență de deținere și utilizare a unui terminal. Vrem să respectăm utilizatorii, ei trebuie să fie cei care decid când să își înlocuiască terminalul, sub nicio formă nu vrem să luăm noi acea decizie în locul lor.

connect: Care sunt caracteristicile cheie ale produselor Nokia? Prin ce ies în fața competiției?

Robert Siewierski: Pentru al doilea an consecutiv, în 2020, terminalele Nokia au condus clasamentul global al celor mai rapide actualizări de software și securitate pentru toate segmentele de preț. În același timp, terminalele Nokia sunt lideri în ceea ce privește calitatea produselor, acestea fiind testate mai riguros decât media la nivelul industriei. Originile noastre finlandeze, promisiunea unică Android, avantajul de a avea cea mai diversă gamă de smartphone-uri business pe Android, potrivit Google – parte din portofoliul Android Enterprise Recommended, precum și parteneriatele noastre cu actori importanți din industrie ca Google, ZEISS, Qualcomm, toate acestea ne permit să le oferim consumatorilor în mod continuu servicii deosebit de valoroase – și consider că ne ajută și să ne evidențiem, depășind standardul industriei.

connect: Nokia promite minim 2 ani de update-uri ale sistemului de operare. Se aplică asta pentru toate smartphone-urile din portofoliu?

Robert Siewierski: Angajamentul ferm al HMD Global este de a se asigura că utilizatorii Nokia beneficiază întotdeauna de cele mai moderne funcții în cel mai sigur mediu posibil. Întotdeauna sigure și capabile să treacă testul timpului, smartphone-urile Nokia vin cu promisiunea a trei ani de actualizări lunare de securitate și doi ani de actualizări de software. Gama ultra-accesibilă de telefoane clasice Nokia vine, de asemenea, cu doi ani de actualizări trimestriale de securitate garantate. 94% din portofoliul nostru de smartphone-uri a fost actualizat la cea mai recentă versiune Android în decurs de un an de la lansarea sistemului de operare, lucru recunoscut de Counterpoint Research.

De asemenea, am finalizat cu succes actualizarea portofoliului la Android 10 și tocmai am început procesul de integrare a sistemului Android 11. În plus, am atins deja un prag de 1.000 de actualizări de software realizate în mod colectiv în portofoliul nostru și rămânem dedicați să aplicăm cu brio și următoarele 1.000, precum și multe altele. Tot ce vrem este să le oferim consumatorilor liniște și încredere. Faptul că suntem numărul unu în clasamentul brandurilor în 2020 ne permite să continuăm ridicarea etalonului în industrie în ceea ce privește modernizarea terminalelor accesibile.

connect: Chiar dacă Nokia a adus în portofoliul de produse modele flagship, în piața este mai degrabă cunoscută pentru modelele midrange și entry level. Care este cel mai bine vândut smartphone al companiei?

Robert Siewierski: Toate telefoanele Nokia sunt de încredere, sigure și durabile. Indiferent de segmentul de preț, noi proiectăm terminale și dezvoltăm tehnologie de încredere și de calitate pentru toată lumea. De la primul smartphone cu funcție 5G (Nokia 8.3 5G), primul sistem de cinci camere cu Zeiss Optics din lume (Nokia 9 PureView), până la rafinarea experiențelor disponibile în segmentul mediu cu telefoane premiate, precum Nokia 7 Plus, și furnizarea unui nivel ridicat de calitate la niveluri uimitoare de preț, angajamentul nostru este să oferim experiențe inedite pentru toată gama. Ne propunem să răspundem nevoilor tuturor fanilor Nokia, din toate segmentele, păstrând în același timp calitatea și ușurința de utilizare pe care oricare dintre clienții noștri le așteaptă de la un terminal Nokia. Totuși, suntem mândri să vedem că pe plan local, cea mai bine vândută gamă din portofoliu este Nokia Seria 3.

connect: În toamna lui 2020 ați anunțat primul model cu 5G din portofoliu, Nokia 8.3 5G. Plănuiți să lansați și modele mai ieftine echipate cu standard 5G?

Robert Siewierski: Din păcate, nu pot oferi detalii despre produse care nu au fost încă lansate pe piață. Pot, însă, să evidențiez Nokia 8.3 5G, terminalul nostru cu acoperire globală, cu adevărat pregătit pentru viitor, primul produs din portofoliul nostru care utilizează tehnologia 5G. Vom continua să furnizăm utilizatorilor noștri cea mai bună experiență posibilă și avem un plan pe termen lung de a face tehnologia 5G accesibilă tuturor prin intermediul smartphone-urilor Nokia, astfel că vă încurajăm să stați cu ochii pe noi pentru a afla ce urmează!

connect: Când considerați că va deveni conectivitatea 5G mass market? Care sunt studiile de caz care vor propulsa tehnologia să fie îmbrățișată de cât mai mulți clienți?

Robert Siewierski: Ne-am stabilit deja misiunea de a face smartphone-urile 5G accesibile consumatorilor din întreaga lume și am făcut câțiva pași semnificativi în această direcție, mai întâi prin lansarea Nokia 8.3 5G și prin semnarea unui acord de licențiere 5G cu Qualcomm pentru a dezvolta, produce și comercializa terminale 3G, 4G și 5G, single-mode și multimode. 5G-ul va schimba modul în care interacționăm cu terminalele noastre, dincolo de conectivitatea de mare viteză a smartphone-urilor noastre. Rețelele 5G sunt dezvoltate într-un ritm rapid în întreaga lume, iar unul dintre cei mai mari furnizori este partenerul nostru apropiat, Nokia, și suntem foarte încântați să explorăm modalitățile prin care putem contribui la atingerea potențialului 5G.

connect: Odată cu modelele actuale reiterate, Nokia 3310 sau Nokia 8110 banana phone încearcă producătorul finlandez să trezească nostalgii cu scopul de a câștiga din nou simpatia publicului?

Robert Siewierski: Nostalgia este un factor de decizie important în piața occidentală, pentru utilizatorii din această regiune fiind un element de noutate să poți juca clasicul „Snake” pe al doilea telefon, să faci o cură de detoxifiere digitală sau să ai un hotspot Wi-Fi portabil, dar să nu uităm că telefoanele clasice sunt încă principalul mijloc de comunicare în multe zone ale lumii, precum piețele emergente.

Ca producător actual al telefoanelor Nokia, suntem mândri să fim lideri pe piața telefoanelor clasice și, desigur, suntem cu toții mari fani ai modelelor consacrate Nokia. Cu toate acestea, în prezent avem access la tehnologii mai avansate. De ce să nu actualizăm aceste terminale cu sistemul de operare KaiOS și 4G, de ce să nu le conferim un aer modern, integrând aplicații precum Facebook sau WhatsApp, disponibil pe Nokia 6300 4G, cel mai ieftin telefon cu Whatsapp de până acum? Cred din toată inima că telefoanele clasice joacă un rol esențial în menținerea oamenilor conectați, indiferent de buget. Astfel, asigurând funcționalități esențiale la prețuri accesibile, oferim tuturor acces la conectivitate globală, la prețuri reduse.

connect: Cum v-a afectat situația medicală din 2020 și cum ați reușit să faceți față unui an dificil?

Robert Siewierski: În mod clar, 2020 a fost un an plin de evenimente, care s-a defășurat sub semnul incertitudinii. Am reușit, totuși, să ne adaptăm planurile la noul normal pe care l-a adus anul 2020 și am finalizat actualizarea la Android 10, am atras noi investiții, am deschis un nou centru de excelență în Finlanda pentru cercetare și dezvoltare, am recrutat mai mult persoane talentate și am lansat pe piață 10 noi terminale Nokia.

connect: O întrebare obișnuită printre intervievații connect. Ce dispozitive Nokia utilizați în activitățile de zi cu zi?

Robert Siewierski: Am trecut recent la Nokia 5.4, un terminal din gama medie rapid și performant, la un preț accesibil. Cu siguranță este partenerul ideal pentru fotografii datorită camerei de 48MP, care, interesant de știut, este de 162 de ori mai bună decât prima cameră de pe un telefon Nokia (Nokia 7650). Totodată, îmi plac căștile Nokia Power Earbuds, le utilizez mai ales când alerg. Sunt ultracompacte, ușoare, asigură un sunet excelent și o durată de viață foarte bună – până la 5 ore de autonomie – putând folosi în același timp cu ușurință Google Assistant, atunci când am nevoie.

Etichete: , , ,