Orange și Universitatea Politehnica București lansează primul laborator de testare 5G din România

Scris de | 20 aprilie, 2021
Orange și Universitatea Politehnica București lansează primul laborator de testare 5G din România

Orange, în parteneriat cu Institutul de Cercetare CAMPUS al Universității Politehnica din București (UPB), au deschis primul laborator 5G din România, un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G.

5G Lab, găzduit în Institutul de Cercetare CAMPUS al UPB, are în dotare tehnologii care vor fi disponibile în rețeaua comercială în viitor, însă astăzi pot fi testate doar în mediu de laborator:

  • 5G Standalone Private Mobile Radio – componenta core a infrastructurii 5G;
  • 5G New Radio – componenta de acces radio a infrastructurii 5G;
  • Componentele de Open RAN și Open CORE bazate pe separarea software-ului de hardware permit virtualizarea funcționalității rețelei radio sau rețelei core și au capacitatea de a rula sistemul pe echipamente CoTS (Commercial-of-the-Shelf) și pe interfețe deschise;
  • Edge Computing joacă un rol cheie ca tehnologie care permite reducerea distanței dintre utilizatori (aplicații) și servicii (date) și facilitează garantarea latențelor și debitului de transmisii, după cum sunt solicitate de servicii și aplicații.

Arhitectura de telecomunicații avansată, prezentă în 5G Lab, sprijină digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum agritech, orașe inteligente, mașini autonome, transport și logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc.

În prezent, mai multe companii românești, startup-uri și cercetători deja derulează, alături de Orange România, proiecte 5G cu focus pe siguranța și sănătatea cetățenilor, transport fluvial și maritim coordonat de la distanță, mobilitate urbană, agricultură de precizie sau viitorul colaborării în industria 4.0.

Pe site-ul laboratorului vor fi deschise mai multe apeluri de identificare proiecte și colaborări care să beneficieze de infrastructura deschisă și de expertiza echipei din laborator. Sunt urmărite 3 tipuri de apeluri: pentru companii, pentru startup-uri și pentru proiecte de cercetare.

Lansarea din România a 5G Lab este parte dintr-un program extins, dezvoltat de Grupul Orange, care își propune lansarea a 9 laboratoare Orange 5G Lab în Europa. Cercetătorii, companiile și startup-urile vor putea să-și testeze soluțiile și serviciile, dar și să descopere noi utilizări ale 5G într-un ecosistem bazat pe co-inovare, ce-i va ajuta să-și transforme modelul de business și procesele. 

În prezent, reţeaua Orange 5G este disponibilă în București, acoperit 100% 5G, și în alte 14 orașe: Bragadiru, Brașov, Chitila, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popești-Leordeni, Predeal, Timișoara și Voluntari.

Etichete: , , , ,