REVIEW Huawei WiFi Mesh WS5800: Cum să rezolvi problema conectării la Internet în orice colț din casă

Huawei a anunțat de curând lansarea pe piața locală a sistemului Huawei WiFi Mesh WS5800, iar noi am testat timp de 2 săptămâni soluția propusă de producătorul chinez. Vorbim despre un sistem mesh cu trei routere, ușor de configurat, cu conexiuni pe 5 și 2.4 GHz și o acoperire de până la 600 de metri pătrați.

Scris de | 22 aprilie, 2021
REVIEW Huawei WiFi Mesh WS5800: Cum să rezolvi problema conectării la Internet în orice colț din casă

În ultimii ani am văzut o popularitate tot mai crescută a rețelelor de tip mesh, care concurează cu crearea unor rețele tradiționale pe bază de routere și AP-uri (acces point-uri) sau repeatere. În principal, acest tip de rețea este utilizată în situații fără fir, dar acest concept se poate aplica și în cazul rețelelor cu fir și este o topologie de rețea locală în care nodurile permit interconectarea între ele, dinamic, pentru a direcționa cât mai eficient datele către dispozitive. Această lipsă de dependență de un singur nod permite ca fiecare nod să participe la transmiterea de pachete, rețeaua poate fi scalabilă și se configurează ușor.

Rețeaua de tip mesh este mai scumpă decât folosirea unui router tradițional, dar se recomandă în principal locuințelor de mari dimensiuni (apartamente mari, casă cu mai multe nivele etc), iar utilizarea unor noduri de tip mesh este mai avantajoasă din punct de vedere costuri față de configurarea rețelei prin routere și repeatere și cu siguranță mult mai ușor de instalat și de configurat.

3 în pachet, instalare ușoară

Sistemul Huawei WiFiMesh WS5800 este format din 3 dispozitive AC2200, iar pachetul de retail conține doar un cablu Ethernet pentru conectarea routerului principal la internet și brick-urile de priză pentru dispozitive, precum și manualul de utilizare. Practic, imediat ce le-ai scos din cutie ele sunt gata pentru instalare și se interconectează imediat ce le poziționezi în zonele cheie din casă.

După ce ai conectat primul dispozitiv la internet (cablul venit de la provider) ar trebui să descarci aplicația AI Life (disponibilă în HUAWEI AppGallery, Google Play sau App Store), să conectezi contul tău Huawei și să poziționezi ulterior și celelalte două dispozitive în casă. Vei trece apoi rapid prin setările de internet (conexiune automată, PPPOE etc) și vei fi gata de navigat pe internet.

Recomandare 1: încearcă să poziționezi dispozitivele fără mulți pereți între ele și să creezi un triunghi – dacă este vorba despre un apartament sau să le plasezi în zig-zag dacă e vorba de o casă. Fiecare dispozitiv are șase amplificatoare independente și receptoare de semnal, încearcă să capteze semnal rapid și să transmită un semnal puternic Wi-Fi cu o acoperire teoretică de până la 120 de metri pătrați.

Recomandare 2: Dacă ai o casă mare poți opta să cumperi un alt pachet cu două sau chiar trei dispozitive. Frumusețea mesh-ului este că poți scala sistemul, dar trebuie să ai în vedere că nu vei avea viteza maximă în toate zonele, performanța este mână în mână cu semnalul dintre dispozitive, astfel că uneori este nevoie să pui un dispozitiv mai aproape de semnalul sursă și să lași clienții (telefoanele mobile, laptopurile etc) să se lupte cu semnalul.

Conectarea între dispozitive se face prin atingerea butonului dedicat marcat cu H. După ce l-ai legat la o sursă de curent aștepți câteva secunde să pornească și apeși butonul, iar dacă led-ul de stare se transformă din roșu în albastru atunci înseamnă că este conectat la rețea. În aplicația dedicată AI Life poți să identifici dispozitivele conectate, fie că este vorba de routere sau clienți care folosesc internetul.

La nivel de design avem un cilindru cu diametrul de 104 mm și înalțimea de 210 mm și un singur dispozitiv cântărește aproximativ 580 de grame. În interiorul fiecărui device sunt șase amplificatoare independente și receptoare de semnal, ceea ce înseamnă că nu sunt antene exterioare. În partea din spate se găsesc 3 porturi LAN Gigabit și un port WAN, butonul de Power și reset și mufa de încărcare, iar pe față avem butonul marcat cu H pentru interconectarea dispozitivelor, precum și un LED de stare.

Un minus al acestor dispozitive este faptul că nu avem niciun port USB, astfel că dacă ai o imprimantă fără conexiune wireless vei întâmpina ceva dificultăți, iar dacă accesai informații printr-un HDD conectat la rețea nu vei mai putea face acest lucru dacă vei opta pentru sistemul Huawei WiFi Mesh.

AI LIFE, aplicația care te ajută să optimizezi rețeaua

Dacă ai reușit să configurezi cu succes rețeaua cu sistemul Huawei AiMesh, adică internetul funcționează și toate punctele de acces sunt albastre, ar trebui să treci la nivelul următor și să faci o diagnosticare. Practic, în aplicație ai o zona  de diagnoză în care verifici conexiunea la internet, firewall-ul, semnalul wireless, interferențele, conexiunea pe care o au dispozitivele conectate și conexiunile dintre dispozitive și primul router care oferă semnal.

După ce am făcut prima diagnoză am aflat că unul dintre dispozitve este prea departe față de routerul principal, de fapt erau mai mulți pereți între dispozitve. Chiar dacă aveam semnal în acea zonă, viteza nu era una prea grozavă, astfel am luat decizia să amplasez un nod într-un alt punct, dar care să-mi asigure oarecum internet în zona vizată de mine.

Recomandare: Chiar dacă aplicația îți zice că dispozitivele sunt plasate corespunzător și că ai o conexiune optimă, poți oricând să muți dispozitivele în funcție de nevoi. Eu am ales să mut dispozitivele după câteva zile în care am văzut că am nevoie de internet mai bun în alte zone decât cele pe care le considerasem inițial.

Aplicația îți oferă acces la mai multe setări, poți face setări de rețea, setări pentru WiFi, update-uri, ai chiar și control parental, chiar dacă poți doar să limitezi accesul la internet între anumite ore pentru unele dispozitive. Ai o opțiune care îți poate stinge becul de pe fiecare dintre routere în cazul în care intensitatea este intruzivă, poți să setezi modul de funcționare (sleep, standard sau putere maximă) în funcție de activitățile tale, poți configura o rețea separată pentru vizitatori cu timp limitat de funcționare și restricții de viteză și poți umbla chiar la timpul de funcționare, astfel că poți alege să ai pauze de la internet într-un anumit interval.

Poți alege să creezi rețele separate pentru 2.4 GHz/5 GHz sau poți lasă dispozitivul să decidă la ce rețea te conectează în mod automat. Unele dispozitive au capabilități de conectare la rețelele 5 GHz, altele nu, dar recomandarea mea ar fi să mergeți pe opțiunea Tri-band auto selection activă.  De asemenea, dacă observați că există probleme de interferențe, puteți lăsa dispozitvul să decidă care este cel mai bun canal de comunicare în funcție de cât de ocupat este canalul în zona în care folosești routerul (recomand să descarci aplicația WiFi Analyzer ca să vedeți routerele și canalele pe care sunt conectate). Dar Huawei WiFi Mesh WS5800 poate alege singur canalul optim din funcționeze din zona de Diagnoză.

Dacă ți se pare prea ușoara configurarea de pe telefon și vrei să avansezi la lucruri mai complicate, poți alege să configurezi dispozitivele de pe PC, adresa gateaway default a Huawei Wifi Mesh este 192.168.3.1, iar de acolo poți trece prin setările avansate.

La nivel de securitate, dispozitivele au sisteme de protecție integrate Huawei HomeSec și au fost certificate de către Uniunea Europeană în conformitate cu cerințele GDPR, iar producătorul a implementat o funcție de protecție de securitate WiFi care detectează automat atacuri și blochează pe cei care vor să acceseze rețeaua în mod neautorizat.

Ce viteze oferă și cum mi-a îmbunătățit semnalul

Într-o rețea de tip mesh, mesajul este propagat din nod în nod până ajunge la destinație. La nivel tehnic, fiecare dispozitiv din sistemul Huawei WifiMesh WS5800 dispune de un procesor Gigahome quad-core tactat la 1.4 GHz, 256 MB memorie RAM și sunt disponibile trei benzi pentru fiecare dispozitiv, o bandă de 2.4 GHz și două benzi de 5 GHz, o viteză combinată de până la 2.2 Gbps. O bandă de 5 GHz este rezervată doar pentru conexiunea dintre dispozitive, denumită conexiune backaul.

Așa cum se poate vedea în schița de mai jos, routerul principal este plasat la intrarea în locuință (un artificiu pe care l-am folosit cu succes și în alte locuri unde am stat cu chirie și pe care v-o recomand și vouă: deasupra ușii plasez o poliță unde pun dispozitivele principale pentru conectarea la internet, bridge-ul de la Philips Hue, transmițătorul de la termostatul inteligent etc, astfel încât să nu am probleme cu cablurile trase prin cas[). Până la instalarea Huawei WiFi Mesh aveam dificultăți cu două zone, ambele aflate la extremitățile apartamentului: dormitor 2 și terasa de lângă dormitor și acolo unde terasele se întâlnesc pe colț, în spatele geamului de la baia 5, unde semnalul era practic inexistent cu un router destul de puternic instalat.

Schita apartamentului unde s-a testat Huawei Wifi Mesh. Routerul galben este conectat la internet

Am ales să plasez inițial un router în dormitorul 2 și un alt router în baia cu acces din living (5 pe schiță), dar după ce am folosit opțiunea de diagnoză din AI Life am aflat că routerul din baie avea probleme de conexiune la routerul principal, astfel că am hotărât să plasez routerul direct în living, o opțiune mult mai bună și care permite celor care vin în vizită să se conecteze rapid prin Huawei Share la rețea (mai multe despre asta puțin mai târziu).

În termeni de viteze, pe o conexiune iNES de 500 Mbps am reușit să ating în dormitor o viteză de 353 Mbps, iar în colțul de la terasă am avut o viteză constantă de până la 280 Mbps. Vitezele ar crește cu o conexiune Gigabit (și tocmai am făcut cerere de upgrade), așa că o să revin cu un scurt update imediat ce am conexiunea nouă.

Huawei Share – conectează telefonul la internet doar printr-o atingere

Huawei a reușit implementarea funcției Share pe dispozitivele WiFi Mesh, iar printr-un tap cu telefonul pe dispozitiv vei putea conecta smartphone-ul rapid la rețeaua wireless. Este nevoie doar să atingi routerul Huawei WiFi Mesh cu telefonul tău Android și să ai NFC activ și se va conecta automat, fără să mai introduci parola sau să întrebi de numele rețelei.

În termeni de conectivitate cu dispozitivele, nu am putut să remarc probleme. Aș fi putut întâmpina probleme dacă aș fi lăsat același SSID (nume de rețea) și aș fi lăsat dispozitivele să se conecteze în mod automat la acest dispozitiv, dar am vrut să configurez totul de la zero și să conectez toate dispozitivele din casă ca să observ problemele de încărcare. Nu au existat, și vorbesc aici de 15-20 de dispozitive (telefoane, tv-uri, laptop, consolă, cameră de securitate, dispozitive conectate la smart home etc).

Concluzia connect

Huawei WiFi Mesh WS5800 are un preț de aproximativ 1000 de lei în magazinele din România și reprezintă o alegere excelentă pentru cei care un apartament de dimensiuni mai generoase sau o casă cu etaj. Se configurează rapid de pe telefon, routerele suplimentare se integrează în ecosistem cu o simplă apăsare de buton, sistemul este scalabil și ai acces rapid prin aplicația AI Life la diagnoză și setări pentru rețea. Rămâne un atu excelent faptul că te poți conecta printr-un simplu tap dacă folosești un smartphone cu Android care are NFC.

Plusuri

  • Foarte ușor de configurat
  • Aplicația AI Life are o interfață ușoară
  • Opțiunea de diagnoză te ghidează rapid pentru setările optime
  • Huawei Share te lasă să conectezi dispozitivele cu Android doar cu o atingere pe dispozitiv
  • Porturi Gigabit pe fiecare router

Minusuri

  • Fără port USB
  • Nu are suport pentru WiFi 6 sau WPA3

Etichete: , , , ,