REVIEW Razer Kiyo Pro: Un upgrade pentru setup-ul tău de streaming

REVIEW Razer Kiyo Pro: Un upgrade pentru setup-ul tău de streaming

Scris de | 30 aprilie, 2021

Razer Kiyo Pro a ajuns la noi în redacție în urmă cu aproximativ o săptămână, și deși nu am avut timp să fac un stream pe Twitch sau YouTube, am reușit să fac câteva sesiuni de test, de vreo 30 de minute fiecare, pentru a vedea cum se comportă această cameră pe care Razer o numește „Streamer Certified”.

Kiyo Pro este urmașul lui Razer Kiyo și se adresează celor care vor să îmbunătățească experiența de streaming atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei care îi urmăresc, promițând filmare la calitate (necompresată) 1080p și 60fp, precum și HDR și trei unghiuri diferite de filmare.

În cutie vei găsi doar camera, un capac cu care o poți acoperi și cablul USB 3.0 prin care o poți conecta la PC/laptop, și care este destul de lung, undeva la vreun metru și jumătate. Faptul că este un conector 3.0 permite ca filmarea să fie necompresată, oferind un plus de viteză și de stabilitate. Dacă ai nevoie de un cablu mai lung, vei fi fericit să afli că Razer Kiyo Pro are un conector pe USB-C pe spate, astfel că nu vei duce lipsă de soluții.

Camera în sine mi se pare că arată foarte bine – este simplă, neagră și elegantă, nu iese foarte mult în evidență, având o formă circulară și o dimensiune medie. Lipsește un „ring light”, acel inel din jurul camerei pe care îl găsești la dispozitive similare pentru streaming, însă aici nu ar trebui să ai nevoie de el, datorită capacităților de filmare în lumină slabă ale lui Kiyo Pro. În fine, lentila este protejată cu sticlă Gorilla Glass 3, fiind rezistentă la zgârieturi.

Sub cameră se află un stand flexibil din metal, foarte rezistent și solid, care îți permite să plasezi camera în diferite poziții: pe birou, pe monitor, mai ridicată sau orientată în jos în funcție de preferințele și „unghiul tău bun”.

Unghi de filmare la 103 grade

Razer Kiyo Pro

Cum arată însă rezultatul final, cel pe care îl va vedea lumea odată ce te apuci de stream? Ei bine, este excelent: camera are o acuratețe foarte bună a culorilor, iar cele trei unghiuri diferite de filmare pe care le găsești în aplicația Razer Synapse sub numele de „Narrow” (deschidere de 80 de grade), ”Medium” (deschidere de 90 de grade) și ”Wide” (acesta din urmă are 103 grade și este și preferatul meu dintre cele trei) îți oferă mai multe posibilități de încadrare a imaginii. Faptul că imaginea nu este compresată ajută de asemenea foarte mult la calitatea finală foarte bună a filmării.

Razer Kiyo Pro oferă și HDR și Auto Focus, două funcții pe care le poți activa sau dezactiva din aplicația Razer Synapse. HDR-ul îmbunătățește calitatea și evidențiază culorile și detaliile, însă odată activat, camera va filma 1080p la 30fps – pierzi așadar puțină viteză. De cealaltă parte, Auto Focus-ul se comportă foarte bine și este suficient de rapid cât să nu îți dea bătăi de cap. Durează de obicei cam 2-3 secunde de exemplu până când camera se focusează pe un obiect pe care i-l aduci în față.

Performanță în lumină scăzută

În ceea ce privește filmarea în lumină scăzută, Kiyo Pro se comportă bine, ajutată fiind de un senzor cu f/2.0 care are rolul de a se asigura că surprinde toată lumina din cadru, însă uneori va trebui să mai „umbli” puțin la setările din aplicație, pentru a te asigura că ai un cadru bun. Apropo de aceste setări, sunt destul de simple și e foarte ușor să te joci cu ele, lucru pe care l-am apreciat: ai luminozitatea, contrastul, saturația și balanța de alb, puse în prim-plan, cu alte funcții precum tilt-ul, sharpness-ul sau zoom-ul „ascunse” în spatele unui buton de setări avansate, pentru cei care vor să se ocupe în întregime de aspectul imaginii. Razer Synapse îți oferă și 4 profiluri diferite prestabilite, cu unul pe care îl poți configura tu după bunul plac al inimii. Cool și Warm sunt destul de simple, oferindu-ți tonuri mai reci sau mai calde de culoare imaginii, iar Vibrant îți întunecă puțin scena.

Screenshot Razer Synapse
Meniul de control pentru Kiyo Pro din Razer Synapse

Înăuntrul lui Kiyo Pro se află și un microfon stereo, însă mărturisesc că nu l-am folosit foarte mult, preferând să mă bazez pe microfonul de la căști în conversațiile de pe Discord. În orice caz, dacă ești pregătit să plătești în jur de 1000 de lei pe o cameră de streaming, cred că ar fi o greșeală să te bazezi pe microfonul ei și să nu investești și într-unul cu un sunet de top, care să ofere stream-ului un aspect cât mai profesionist.

Concluzia connect

Per total, Kiyo Pro mi s-a părut o cameră excelentă pentru streaming: oferă rezoluție Full HD la o viteză excelentă, funcția de Auto Focus se comportă foarte bine, iar senzorul dinăuntrul ei îți permite să filmezi și în lumină scăzută fără să faci rabat la calitate. Singurul minus sensibil ar fi prețul, însă dacă te gândești serios să faci un upgrade setup-ului tău de streaming, probabil că pasul către o astfel de cameră va fi făcut oricum mai devreme sau mai târziu.

Etichete: , , , , , ,