SpaceX face istorie, după ce a reușit al 10-lea zbor cu aceeași rachetă

Scris de | 10 mai, 2021
SpaceX face istorie, după ce a reușit al 10-lea zbor cu aceeași rachetă
Racheta Falcon 9 are urme de funingine pe margini, de la lansările sale anterioare. Foto: SpaceX

Duminică dimineața (9 mai), SpaceX a făcut istorie, folosind pentru a zecea oară aceeași rachetă Falcon 9 într-o lansare care a avut ca scop trimiterea a 60 de sateliți Starlink pe orbită. CEO-ul companiei, Elon Musk, a scris pe Twitter cu o seară înainte că aceasta este prima rachetă a companiei care „atinge un număr de zboruri format din două cifre”.

În acest moment, pe orbită se află aproximativ 1500 de sateliți Starlink, rețeaua de internet globală care are deja câteva mii de utilizatori activi după ce programul de încercare beta a început în octombrie 2020 în Statele Unite și alte câteva țări.

Momentul a fost transmis de SpaceX pe social media și site-ul său oficial. De la decolare, a durat aproximativ 9 minute până când racheta a eliberat sateliții și s-a întors pe Pământ, aterizând pe nava dronă numită „Just Read the Instructions”. Sateliții se detașează întâi în grup de rachetă, apoi își deschid panourile solare și se depărtează unii de alții pe orbită în zilele următoare.

Racheta Falcon 9 reutilizată în misiunea de duminică a avut prima sa lansare în 2019, și se pot observa pe marginile sale exterioare urme de funingine de la cele nouă zboruri anterioare.

Etichete: , , , , ,

Sursa: SpaceX successfully reuses rocket for a record 10th time to launch Starlink satellites