Sistemul de sănătate din Irlanda, în pericol din cauza unui atac ransomware

Scris de | 14 mai, 2021
Sistemul de sănătate din Irlanda, în pericol din cauza unui atac ransomware

Serviciile de sănătate din Irlanda sunt victima unui atac cibernetic „semnificativ”, conform Health Service Executive. „Ca măsură de precauție, am luat decizia de a închide toate sistemele noastre IT pentru a le proteja de acest atac și a avea timpul necesar să analizăm complet situația cu partenerii noștri de securitate” se arată în mesajul publicat de HSE Ireland pe Twitter.

Conform acestora, Serviciul Național de Ambulanță este încă operațional. Paul Reid, șeful HSE, spune că atacatorii fac parte dintr-o „operațiune criminală care activează la nivel internațional”. Ciudat este că, deși este vorba de un atac de tip ransomware, nicio recompensă nu a fost cerută momentan de hackeri.

Reid a ținut să menționeze și că echipamentul din spitale nu a fost afectat de hack, și nici sistemul de vaccinare anti-COVID. Din nefericire, atacul a impactat sistemul de radiologie.

Atacul asupra sistemului de sănătate din Irlanda vine la doare câteva zile după ce Colonial Pipeline, un operator al unei conducte de combustibil din Statele Unite, a fost victima unui grup de hackeri care au utilizat aceeași metodă – ransomware. Țara nord-americană trece acum printr-o criză a benzinei, după ce populația s-a înghesuit în benzinării pentru a-și face stocuri. Spre deosebire de atacul din Irlanda, Colonial Pipeline a primit și o cerere de recompensă de 5 milioane de dolari, pe care a și plătit-o, ulterior primind din nou accesul la sistemele sale informatice.

Etichete: , , ,

Sursa: Irish health IT system shut down due to ransomware attack