USB-C, gata să facă saltul de la un output de 100W la unul de 240W, pentru a putea fi folosit inclusiv pe laptop-uri de gaming

Scris de | 26 mai, 2021
USB-C, gata să facă saltul de la un output de 100W la unul de 240W, pentru a putea fi folosit inclusiv pe laptop-uri de gaming
Foto: Pixabay

În curând, majoritatea încărcătoarelor masive de laptop-uri vor putea fi date uitării, deoarece USB Implementers Forum (USB-IF) a anunțat că poate crește exponențial output-ul de putere al unui cablu pe USB-C. Acesta va face un salt mai mult decât dublu, de la un output de 100W la unul de 240W, și va putea fi capabil să încarce laptop-uri puternice, nu doar ultrabook-uri.

Acestea din urmă sunt, momentan, singurele tipuri de laptop-uri care pot fi încărcate pe un port USB-C, însă dispozitivele mai puternice necesită 130W pentru a fi încărcate și a funcționa la capacitate maximă în același timp. De aceea, aceste laptop-uri sunt însoțite de obicei de un brick masiv, care cântărește uneori și câteva kilograme.

Însă cu 240W de putere – tehnologie numită de USB-IF „Extended Power Range”- ai putea încărca în curând un laptop de gaming doar pe USB-C. Bineînțeles, vei avea nevoie de un nou cablu de încărcare și brick pe USB-C, care vor avea un semn distinct față de cele existente acum, precum indică USB-IF: „toate cablurile EPR vor trebui să fie identificate vizibil cu anumite semne”. Un cablu EPR va trebui să susțină până la 5A sau 50V.

Evident, vor exista în continuare laptop-uri prea puternice chiar și pentru un output de 240W, precum cele care necesită 330W, sau cele care au nevoie de mai multe surse de putere. Un desktop de gaming are și el nevoie de un output mult mai mare, iar cei 240W s-ar putea să nu fie suficienți pentru noile console de la Sony și Microsoft, PS5 și Xbox Series X.

Există însă și posibilitatea ca alte computere să devină mai „prietenoase” din acest punct de vedere, noile iMac-uri fiind utilizate doar cu un adaptor de 143W, astfel că un USB-C pe 240W ar putea fi o soluție multifuncțională în unul sau doi ani, pentru aproape toate device-urile tale.

Etichete: , , , , ,

Sursa: USB-C upgrade delivers a whopping 240W for gaming laptops and other power-hungry devices