Un sondaj UiPath arată că majoritatea românilor își dorește digitalizarea administrației publice

Scris de | 28 mai, 2021
Un sondaj UiPath arată că majoritatea românilor își dorește digitalizarea administrației publice
Foto: Pixabay

UiPath a anunțat rezultatele unui sondaj de opinie derulat la nivel național privind digitalizarea administrației publice și atitudinea cetățenilor față de utilizarea roboților software în sectorul public din România. Conform sondajului, dacă în viitor ar avea de ales între a depune cereri și documente prin internet sau la ghișeul instituțiilor administrației publice, majoritatea românilor (între 57% și 65%) preferă calea digitală. De asemenea, peste 90% din populație este de acord că automatizarea va îmbunătăți calitatea serviciilor publice și experiența cetățeanului în interacțiunea cu administrația publică.

Principalele concluzii

  • Deși anul trecut a fost marcat de debutul pandemiei Covid-19, majoritatea românilor au interacţionat cu instituţiile administraţiei publice prin deplasarea la ghişeu. În 2020, 8 din 10 români s-au deplasat la sediul autorităților publice pentru diverse scopuri. Plata impozitelor, taxelor și a tarifelor de orice tip reprezintă principalul motiv al interacțiunii cetățenilor cu administrația publică centrală sau locală. Mai specific, aproape o cincime dintre români au făcut cel puțin 7 deplasări la ghișeele diferitelor autorități publice centrale sau locale, pentru rezolvarea unor probleme personale sau în interes de serviciu. În medie, un cetățean care a dorit să depună documente, să obțină aprobarea unor cereri ori să achite impozite și taxe a efectuat 3-4 deplasări într-un an la ghișeele diverselor instituții.
  • Doar circa o cincime dintre români au optat în 2020 pentru plata electronică a impozitelor, taxelor sau a altor tarife. Mai bine de jumătate dintre români au mers la ghişeu, iar mai puţin de o zecime au apelat atât la internet, cât şi la ghişeu.
  • Cei care au depus cereri și documente prin internet au avut o experiență semnificativ mai bună decât cei care s-au deplasat la ghişeu. Mai precis, aproape jumătate dintre români (48%) apreciază că în urma depunerii de cereri şi documente la ghişeu sunt destul de nemulţumiţi (33%) sau foarte nemulţumiţi (15%). În privinţa experienţei depunerii de cereri şi documente prin internet, mai mult de 6 din 10 români (62%) consideră că este satisfăcătoare pentru cetăţeni (47% destul de mulţumiţi, 15% foarte mulţumiţi), ceva mai mult de unul din zece (12%) că este nesatisfăcătoare, iar circa o cincime nu ştiu sau nu pot aprecia.
  • În viitor, aproape două treimi dintre români și-ar dori să depună online cereri şi documente pentru obținerea diverselor beneficii sociale. Acestea includ ajutorul de șomaj (65%), alocaţia de stat pentru copil, îndemnizația pentru creșterea copilului sau ajutor social (64%), subvenţia pentru căldură, electricitate sau gaze (64%), cazierul judiciar (63%), sau înregistrarea și radierea de autoturisme și mijloace de transport (63%).

De asemenea, majoritatea românilor ar prefera să depună în formă electronică cererile pentru eliberarea următoarelor documente: înscrierea copiilor la creşă, grădiniță, școală, sau a studenților la facultate (60%), eliberare sau preschimbare permis auto (59%), cereri pentru acordarea sau recalcularea pensiei (58%), sau pentru eliberare sau preschimbare actului de identitate ori a paşaportului (57%).

  • Aproape un sfert dintre români au primit un serviciu public cu întârziere sau deloc în ultimii doi ani. Mai precis, 26% dintre respondenţi au declarat că, indiferent de modul de interacțiune cu autoritatea publică, s-a întâmplat ca în ultimii doi ani să nu primească un serviciu public sau să îl primească cu întârziere, din cauza unor erori.

Automatizarea, o soluție

Pentru peste 90% dintre participanții la sondaj, automatizarea ar putea fi o soluție pentru îmbunătățirea activității administrației publice, după cum urmează:

  • Prin reducerea costurilor de funcţionare (75%), alocarea de mai mult timp pentru cetăţeni (68%), evitarea erorilor umane în procesarea cererilor (58%) şi rezolvarea unui număr mare de cereri într-un timp mai scurt (55%).

Majorităţi clare din populaţie cunosc că următoarele operaţiuni pot fi realizate prin automatizare:

  • Deschiderea e-mailurilor şi a anexelor (71%), citirea şi completarea de baze de date (68%), extragerea datelor din documente, e-mailuri şi formulare (67%), efectuarea de operaţiuni de calcul (63%). De aceea, modul în care oamenii gândesc efectele automatizării proceselor şi folosirii roboţilor software asupra calităţii serviciilor publice îi motivează să susţină digitalizarea administraţiei publice.

Răzvan Atim, General Manager pentru Europa de Est la UiPath, a declarat: “Digitalizarea și automatizarea serviciilor publice aduc beneficii atât pentru cetățeni, cât și pentru funcționari, facilitând și îmbunătățind interacțiunea cu administrația publică. Cu ajutorul tehnologiei, un chatbot poate tria cererile cetățenilor, iar, in timp ce funcționarul discuta cu cetățeanul, un robot poate rula pe calculatorul acestuia, procesând informații și verificând baze de date, ceea ce poate scurta considerabil timpul de așteptare. Ne bucură faptul că majoritatea românilor susține digitalizarea serviciilor în sectorul public.”

Mențiuni privind sondajul

Sondajul de opinie privind digitalizarea administrației publice și atitudinea cetățenilor față de utilizarea roboților software în sectorul public din România a fost realizat de Socius – Centrul de Cercetări Sociale Aplicate la solicitarea UiPath în perioada 4-18 februarie 2021. Au fost intervievate 900 de persoane adulte, în vârstă de 18 ani și peste. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă rezidentă, neinstituționalizată a României. La un prag de încredere de 95%, marja de eroare maxim admisă este plus sau minus 3,3%. Culegerea de date a fost realizată prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de calculator) de către Elicom.

Etichete: , , , ,