OFICIAL Jeff Bezos nu mai este CEO-ul Amazon. Cine este omul care îi ia locul după 27 de ani

Scris de | 5 iulie, 2021
OFICIAL Jeff Bezos nu mai este CEO-ul Amazon. Cine este omul care îi ia locul după 27 de ani
Foto: Wikimedia Commons

15 iulie 1994 era data la care Jeff Bezos fonda Amazon, un mic site destinat comerțului online, unul care era exact la începuturi, înainte ca Internetul să intre în casele tuturor și să fie disponibil la prețuri accesibile. Astăzi, la exact 27 de ani de la acea dată, Bezos a renunțat la funcția de CEO al companiei, urmând să fie înlocuit de Andy Jassy, fostul șef AWS (Amazon Web Services), care a condus departamentul din 2003 până în prezent.

Este prima dată în istoria Amazon când are un alt CEO în afară de Bezos, care a decis să se dedice celorlalte proiecte personale, precum Day One Fund, Bezos Earth Fund, dar și Blue Origin, compania sa care se va ocupa în viitorul apropiat cu turismul spațial.

Andy Jassy, CEO Amazon după 24 de ani de când s-a alăturat companiei

De partea celaltă, Andy Jassy ajunge CEO al companiei, după ce a condus Amazon Web Services încă de la înființarea sa, și care a reușit să „controleze” aproape o treime din piața mondială de cloud computing.

De altfel, Andy Jassy a urmat un traseu similar cu CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, care a condus divizia cloud Microsoft Azure, înainte să preia frâiele de la Steve Ballmer în 2014. În plus, Jassy a lucrat toată cariera sa în cadrul Amazon, companie căreia i s-a alăturat în 1997, după ce a absolvit Harvard Business School.

Jeff Bezos: Drumul spre orbită

Deși Bezos nu mai este CEO, acesta va rămâne în Consiliul de Adminstrație al Amazon și va avea în continuare un cuvânt de spus despre viitorul companiei pe care a fondat-o acum aproape trei decenii. Până să participe din nou la ședințele de Consiliu, Bezos va zbura în spațiu la bordul rachetei Blue Origin New Shepard, chiar pe 20 iulie.

Însă el nu va fi primul miliardar în spațiu, urmând ca Richard Branson să i-o ia înainte și să părăsească atmosfera terestră pe 11 iulie, cu ajutorul navei sale VSS Unity, care aparține de Virgin Galactic.

Etichete: , , , ,

Sursa: Andy Jassy officially takes over as Amazon CEO from Jeff Bezos