REVIEW TP-Link Tapo: Securitate, automatizare și control la distanță

Scris de | 23 iulie, 2021
REVIEW TP-Link Tapo: Securitate, automatizare și control la distanță

TP-Link este unul dintre principalii jucători de pe piața de case inteligente. Portfoliul companiei se extinde dincolo de rețelistică spre camere Wi-Fi, prize și becuri inteligente. Noi am testat o cameră de interior și una de exterior, prizele inteligente și becurile smart și vă explicăm mai departe cum se controlează, ce funcții cheie au și cum le poți aduce într-un ecosistem smart. Toate sunt parte a gamei Tapo comercializată de TP-Link, furnizor global de echipamente pentru rețea și este brandul sub cameră producătorul adună soluțiile smart care ar trebui să-ți facă viața mai ușoară în interiorul locuinței.

Unde începe și unde se termină conceptul de casă inteligentă? Eu cred ar trebui să înceapă de la securitate, acesta este elementul de la care o casă smart ar trebui să plece, iar continuare diferă în funcție de nevoile fiecăruia. Pentru mine, casă inteligentă se definește prin securitate și automatizare, rutine și scenarii, dar și control de la distanță, iar asta înseamnă că bifez tot pachetul al unei locuințe inteligente. Nici n-ar avea cum de altfel.

Iar produsele despre care vorbim în continuare, parte a seriei Tapo de la TP-Link, bifează exigențele mele și sunt la un preț extrem de atractiv. Vorbim, așadar de produse de securitate, prize inteligente și becuri smart, toate se înrolează în aplicația dedicată și pot fi controlate de la distanță.

Tapo C200, o cameră Wi-Fi cu rotire 360 de grade și pan/tilt

În pachet se găsește camera, un alimentator de aproximativ 2 metri lungime, o placă de montare pe tavan și șuruburile aferente și un manual de intalare. Vizual, avem o cameră cu un design modern, cu o lentilă de f/2.4 care culisează în interiorul unei carcase, iar în bezelul care înconjoară camera avem un led de stare ce indică statusul conexiunii. Dacă rulezi lentila în partea de sus vei descoperi slotul pentru card microSD și butonul de reset, în timp ce pe spatele camerei este plasat microfonul și portul de încărcare. Camera se conectează la rețea prin Wireless, fără a exista posibilitatea de a conecta printr-un cablu Ethernet, dar de principiu cam toate locuințele au astăzi conexiune la internet fără fir datorită vitezelor foarte bune în România și a costurilor reduse.

În ce privește instalarea, poți alege să o poziționezi cam oriunde, fie pe tavan (cu placa din pachet), fie la intrarea în casă, dar eu am ales să o plasez în living. După legarea la priză și descărcarea aplicației Tapo (disponibilă pe iOS și Android) se selectează produsul din lista propusă și se urmează pașii de conectare la internet. Pe scurt, procesul de instalare este unul rapid, iar dacă se întâmplă să resetezi routerul cândva sau să modifici SSID-ul rețelei cu o simplă resetare poți relua conexiunea în câteva minute.

La nivel de specificații, C200 este o cameră care filmează la rezoluție 1080p și permite rotirea la 360 de grade pe orizontală și 114 grade pe verticală, ceea ce surprinde cam orice unghi în funcție spațiul în care este amplasată, are funcție Night Vision avansată, iar cameră oferă noaptea o vizibilitate de până la 9 metri datorită unui sistem cu infraroșu de 850 nm. Datorită capabilităților Two-Way Audio, poți primi sunet și poți transmite audio prin microfonul dedicat, astfel că dacă îți monitorizezi copiii sau animalele de la distanță le poți trimite mesaje în direct în timp ce îi privești pe cameră.

Tapo C200 acoperă foarte bine segmentul de securitate, iar la nivel de aplicație ai acces rapid la o duzină de funcții. Poți alege să treci camera în Privacy Mode, iar asta va inchide fizic obiectivul camerei pentru a te asigura că ai o viață privată, iar când alegi să faci asta se va opri totodată și înregistrarea pe cardul microSD pentru a preveni incidentele de hacking.  Zona de Detection & Alerts este vastă, poți opta să primești notificări la mișcare și poți opta să setezi sensibilitatea senzorului de mișcare sau să setezi de exemplu o zonă de activitate (de exemplu, dacă în cadru ai o ușă, poți primi notificări doar când cineva trece prin dreptul ei). Totodată, are funcție de Alarmă, care poate funcționa ca o sirenă sau ca un ton.

Aplicația Tapo este una intuitivă. Aici vezi rapid toate dispozitivele conectate la rețea, dacă ai mai multe camere poți trece în multi-view dacă vrei asta și poți seta detection mode pe Home sau Away. În funcție de dispozitiv, ai setări rapide care îți permit să pornești/oprești dispozitivul. Interfața pentru cameră are o serie de comenzi rapide, sunt butoane pentru vorbit, pan și tilt, voice call, trecerea în modul privacy și activarea/dezactivarea, dar și o zonă de acces la galeria de imagini/înregistrări. Peste imaginea ai afișată ora și data, astfel că vei ști mereu că ești live, ea ar trebui să coincidă cu ora actuală.

Tapo C310, o cameră de supraveghere pentru exterior

Tapo C310 este o cameră de supraveghere pentru exterior cu mai puține funcții decât C200, dar cu o altă dedicație. În primul rând, nu știe să facă rotație pe axa proprie, dar are alte calități care o recomandă în principal pentru a fi utilizată în exterior, de la NightVision pe distanță mai lungă și rezistența la condiții pentru exterior. În pachet găsim camera cu cele două antene, un cablu de alimentare la curent de aproximativ 3 metri, o garnitură care să facă cablul ethernet impermeabil, placă de prindere pe perete și un șablon pentru a fixa găurile de prindere.

Livrează o calitate la o rezoluție de 3 megapixeli (2304 x 1296 pixeli) și funcționează wireless sau conectată pe cablu la internet, poate înregistra video direct pe smartphone sau pe card microSD, are sunet 2way ca și C200 și la nevoie poți alerta intrușii printr-o sirenă incorporată. Are rezistență IP66 la apă și praf și rezistentă chiar și la temperaturi scăzute.

Așa cum am văzut și în cazul modelului de interior C200, Tapo C310 se instalează rapid după accesul în aplicație. Folosește aceeași aplicație mobilă, ceea ce permite vizionarea ambelor camere simultanm iar funcția Night Vision asigură o distanță vizuală de până la 30 de metri distanță, ceea ce este un mare avantaj față de cei numai 9 metri pe care îi asigură camera C200. La fel ca și în cazul camerei C200, securitatea este la nivel înalt, iar opțiunile extrem de vaste, partea de detecții și alerte are în plus și Line-Crossing-Detection, care atunci când este activată te lasă să trasezi o barieră, iar dacă cineva depășește acel loc poți primi notificări, iar Area Intrusion Detection te va notifica imediat ce o persoana intră într-o zonă marcată de tine.

Toate opțiunile de detectare a mișcării pot fi acționate într-un anumit interval orar sau tot timpul, iar dacă alegi să activezi Camera Tampering vei fi notificat imediat atunci când cineva obstrucționează obiectivul camerei. Un lucru extrem de interesant și care ține tot de securitate este faptul că cardul de securitate și butonul pentru resetare sunt ascunse sub o plăcuță care poate fi îndepărtată doar cu ajutorul unei șurubelnițe.

Camera poate transmite în flux la calitate maximă, 3 MP (2304 x 1296 pixeli), 1080p sau 720P. Cu cât optați pentru o calitate mai bună cu atât trebuie să aveți o calitate mai bună la internet, dar nu ne facem grii în această privință, avem un sistem mesh Deco tot de la TP-Link care se asigură de cele mai bune viteze în locuință. Camera stochează filmări pe cardul microSD (de la 8 la 128 de GB), dar trebuie să menționăm că în pachet nu este disponibil.

Filmarea pe timp de zi este excelentă, dar cea pe timp de noapte este impresionantă, avem o imagine extrem de clară. Eu am ales să poziționez camera pe balcon și să setez zone de alerte, dar uneori vântul îmi joacă feste, așa că am activat Area Intrusion Detection ca să fiu sigur că voi fi notificat doar în cazuri extreme.

Tapo P100 Mini Smart Wi-Fi Socket

Prizele inteligente deja sunt pe piață de ani buni și permit controlul dispozitivelor conectate de la distanță. Practic, poți alege să conectezi un radiator electric pe care să-l acționezi atunci când vrei să încălzești locuința sau antagonist acestei acțiuni poți alege să faci același lucru cu un aparat de aer condiționat ca să răcești locuința înainte să ajungi acasă. Scenariile de utilizare sunt extrem de mari, fie că alegi să conectezi un aparat de cafea, un fierbător sau o lumină pe care să o acționezi când stai în vârful patului sau chiar în vârful muntelui. Totul poate funcționa și după un program bine stabilit sau după un timer, ușor de configurate ambele opțiuni direct din aplicație.

Când vine vorba de Tapo P100, vorbim despre un dispozitiv minimalist cu dimensiuni reduse, care permite restul prizelor dimprejur să rămână libere. Instalarea este ușoară, se urmează doar pașii din aplicație pentru conectarea la internet, iar imediat după ce ai reușit să o conectezi vei putea direct din aplicație să oprești/pornești priza cu o singură atingere de buton.

Interfața din aplicația dedicată Tapo este minimalistă, dincolo de pornit/oprit se găsesc opțiuni pentru programare multiplă pe ore și zile, timer de funcționare și o zonă denumită Away, caracteristică care simulează că cineva este acasă prin pornirea/oprirea dispozitivelor conectate, de exemplu o lampă, atunci când tu ești în vacanță. Priza poate fi partajată în aplicație, astfel că toată familia o poate acționa de la distanță.

TP-Link garantează pentru siguranță. Priza este certificată de o autoritate globală, este realizată din materiale ignifuge din ABS care ajută la minimazarea pericolelor de ardere și capacul de siguranță glisant previne șocurile electrice.

Tapo L530E Smart Wi-Fi Light Bulb Multicolor

Becurile inteligente Tapo sunt printre cele mai accesibile soluții de pe piață. L530E sunt becuri multicolore, ce creează o atmosferă ideală pentru fiecare din activitățile tale, practic poți alege dintre cele 16 milioane de culori disponibile. Este echivalentul unui bec de 60W, produce până la 806 lumeni.

Este doar un bec, dar unul inteligent! Dacă ai găsit intensitatea și culoarea preferată poți stabili presetarea și să o folosești și altădată, iar aplicația Tapo oferă rapid control. La fel ca și în cazul prizei smart, ai acces la o interfață care îți permite să faci programări și timere sau poți activa modul Away care va simula pornirea și oprirea luminii într-un interval stabilit ca să lași impresia că ești totuși acasă. În plus ai două teme de iluminare disponibile, una de relaxare și alta de petrecere, iar aplicația îți oferă și un raport de consum pentru energie al zilei curente, ultimele 7 sau 30 de zile.

Sunt accesibile și permit control vocal

Nu am menționat, dar am omis intenționat acest amănunt. Fiecare dispozitiv Tapo dintre cele enumerate au suport pentru asistenții vocali Amazon Alexa sau Google Assistant, iar eu am ales prin asistenul celor de la Google, întrucât casa mea este echipată cu soluții precum Google Home mini sau hub. Pe hub pot vedea inclusiv camerele, astfel că atunci când sunt în bucătărie aleg deseori să văd camera de pe balcon.

Tapo de la TP-Link sunt soluții accesibile, disponibile în ofertele mai multor magazine din România. Noi am găsit pe site-ul Altex camera C200 la prețul de 169 de lei, camera C310 este disponibilă la prețul de 349 lei, o priză inteligentă P100 costă 75 de lei și un bec L530E poate fi achizionat pentru 79 lei.

Etichete: , , , ,