Amazon e gata să îți dea 10 dolari pentru amprenta palmei tale

Scris de | 3 august, 2021
Amazon e gata să îți dea 10 dolari pentru amprenta palmei tale
Foto: Amazon

Amazon este gata să îți ofere „uimitoarea” sumă de 10 dolari pentru a te face să te înscrii în programul său de plată prin amprenta palmei. Oferta este disponibilă în magazinele fizice Amazon din Statele Unite și a fost observată de cei de la TechCrunch. Retailer-ul a lansat toamna trecută Amazon One, o metodă contactless de a valida cumpărăturile făcute și de a intra în magazinele sale printr-un dispozitiv biometric.

Amazin One include un scanner al palmei care îți permite să intri și să ieși din locație, sistem pe care, de la inaugurare, gigantul american l-a extins în 53 de locații retail din toată America, inclusiv New York, New Jersey, Maryland sau Texas. Sistemul se găsește acum și la magazinele Amazon Go, Whole Foods Market, Amazon Go Grocery sau Amazon Pop Ups.

Clienții au opțiunea de a se înrola în Amazon One la aceste locații, „legându-și” astfel cardul de credit și numărul de telefon de amprenta palmei lor (sau a palmelor, pentru că ai și opțiunea de a scana ambele palme). Înregistrarea este singurul moment în care clienții sunt nevoiți să atingă aparatul de scanare a palmei, deoarece ulterior, pentru fiecare confirmare a unei plăți, palma trebuie doar ținută deasupra aparatului pentru a fi verificată.

Foto: TechCrunch

Interesant este că Amazon ar lua deja în calcul posibilitatea de a vinde aceasta tehnologie altor retaileri, fiind un mare susținător al unui viitor „check-out free” – practic, unul care ar înlătura casierii și ar permite cumpărături mai rapide (cel puțin în teorie).

Bineînțeles, problema principală cu această ofertă a celor de la Amazon, de a oferi 10 dolari în schimbul înregistrării în Amazon One (sumă care va apărea în contul Amazon al persoanei care se înscrie), este aceea că mulți vor fi sceptici în trimiterea și mai multor date personale (mai ales biometrice) către Amazon.

Gigantul este însă conștient de acest lucru și promite că amprentele palmei sunt securizate prin criptare, izolarea datelor și un acces extrem de limitat. De asemenea, cei care se tem că aceste date ar putea fi monetizate sunt anunțați că Amazon le va ține separat de alte date ale clienților săi.

Bineînțeles, este decizia utilizatorilor dacă aleg să se încreadă în promisiunile Amazon, mai ales că firma americană va păstra datele amprentelor pe termen nedefinit. Singurele modalități prin care acestea vor fi șterse sunt fie dacă un utilizator alege să își șteargă contul de Amazon One, fie dacă acesta nu a interacționat cu un scanner al palmei în ultimii doi ani.

Etichete: , , , ,

Sursa: Amazon is offering $10 in credit for your palm print