REVIEW Tenda RX9 Pro AX3000, un router pentru cei care vor mai mult de la conexiunea lor

Scris de | 23 august, 2021
REVIEW Tenda RX9 Pro AX3000, un router pentru cei care vor mai mult de la conexiunea lor

Nu este pentru prima data când atingem subiectul fierbinte al momentului, în ceea ce privește rețeaua de internet de acasă. Toată discuția din această perioadă se axează pe standardul Wi-Fi 6, cel care va deveni din ce în ce mai întâlnit în casele noastre. Și pentru cei mai pretențioși dintre noi, cei care avem nevoie de o stabilitate sporită și de o viteză superioară, tenda RX9 Pro este o alegere mai mult decât decentă.

Indiferent că vorbim despre un setup de streaming de jocuri sau despre un birou de dimensiuni mici și mijlocii, cu o investiție destul de rezonabilă în ceea ce privește costul, de aproximativ 400 de lei, poți să stai liniștit și fără bătăi de cap că vei rămâne fără stabilitatea unei conexiuni pe care te poți baza, fix atunci când îți e lumea mai dragă.

Am testat routerul în cauză pentru a vedea ce poate, și pot să spun că face față cu brio unui apartament de dimensiuni ceva mai mari. Cu un minim bagaj de cunoștințe în ceea ce privește managementul semnalului, pe scurt, să știi să amplasezi device-ul într-o locație cât de cât centrală, semnalul va curge spre toate camerele, la o intensitate destul de mare. Pentru ce mai e bun un astfel de router? Aflăm imediat.

Și mai multe dispozitive

Dispozitivele IoT sunt un alt factor care pot stresa destul de tare rețeaua ta de acasă, însă RX9 Pro beneficiază de o tehnologie pe nume OFDMA, una care combină datele de la mai mulți utilizatori ai rețelei pentru a livra, astfel, mai multă informație, spre mai multe device-uri în același timp. Asta înseamnă că dacă ai multe becuri inteligente în casă, mai multe televizoare smart, laptop-uri, tablete, telefoane, rețeaua Wi-Fi va fi mai puțin solicitată, astfel că experiența de utilizare va fi una superioară.

Un alt aspect important de luat în calcul pentru cei care locuiesc într-o casă sau un apartament ceva mai mari, este faptul cp RX9 Pro beneficiază de patru antene de semnal omnidirecționale, cuplate cu patru module FEM, câte două pentru fiecare bandă, cea de 2.4 GHz și cea de 5 GHz. Aceste mici module front-end ajută routerul să se comporte mai bine în condițiile în care tot mai multe device-uri sunt conectate la el și amplifică semnalul care merge spre antene. Astfel că, în teorie și cu un amplasament bun, poți orienta câte o antenă spre fiecare colț al casei, pentru o acoperire completă. Dar aici intervin multe variabile, precum configurația locuinței sau grosimea pereților.

Viteză mai mare

Să vorbim și despre viteză. Aici intervine în scenă actorul principal din angrenaj, și anume standardul Wi-Fi 6 despre care vorbeam la începutul acestui material. De când au apărut routerele cu Wi-Fi 6 lumea s-a înghesuit să facă un upgrade, cel puțin cei care sunt mai pretențioși și nu vor să petreacă prea multă vreme cu timpii morți. Dacă ești streamer sau dacă ai nevoie de o conexiune rapidă pentru biroul de acasă, RX9 Pro reprezintă o alegere optimă, care va livra facilitățile de care ai nevoie. Nu este nicidecum un router entry sau mid-range, ci este destinat celor care vor și au nevoie de viteză.

Odată ce am testat routerul ca să îmi dau seama „cât prinde”, am realizat cam cât de mare e diferența față de alte device-uri care sunt echipate și limitate la alte standarde. Spre exemplu, putem observa, cel puțin în teorie o creștere cu 56% în viteză față de un router cu Wi-Fi 5 AC 1900, viteza lui RX9 Pro apropiindu-se de 3000 Mbps. Desigur, nu am reușit să ajung la un astfel de prag, însă rezultatele mele au fost mai mult decât promițătoare, routerul depășind frecvent 2200 de Mbps, în banda de 5 GHz.

Conectivitate

Routerul este folosit în prezent împreună cu o conexiune Gigabit de la RCS-RDS, iar performanța sa este în concordanță cu una dintre cele mai rapide rețele de pe piață. Porturile sale de pe spate sunt standard, nimic deosebit aici. Regăsim cam ce vedem pe majoritatea routerelor de pe piață, anume 3 porturi LAN de 10/100/1000 Mbps, completate de un port WAN de 10/100/1000 Mbps.

Configurarea acestuia este ușoară, mai ales în cazul în care te vei folosi de aplicația mobilă dedicată de la Tenda, despre care am vorbit mai pe larg în review-ul meu despre Tenda TX3 AX1800, un alt router cu Wi-Fi 6 de la același producător, care face însă parte dintr-o gamă de preț ceva mai joasă. Software-ul este intuitiv și oferă nenumărate funcții, precum „blacklist”, pentru a bloca anumite dispozitive nedorite de la a se conecta la rețea, precum și un feature de control parental, pentru cei care doresc să-și protejeze copiii de la expunerea prea mare pe care o pot avea pe internet.

Pentru case mai mari, un Mesh Tenda MW5c ar fi mai potrivit

Și nu vreau să închei acest review înainte să reiterez faptul că dacă locuiești într-o casă sau apartament mai mari de 120 de metri pătrați, ai cam avea nevoie să apelezi la o soluție de tip mesh pentru a beneficia de un semnal puternic și stabil în fiecare colț al locuinței. Deși sunt ceva mai scumpe, astfel de device-uri vor face față la spații mai mari, de mai multe sute de metri pătrați.

O astfel de soluție, pe care am avut ocazia s-o testez în trecut și care mi s-a potrivit de minune la vremea respectivă este Tenda MW5c. Instalarea este la fel de facilă ca și în cazul celorlalte produse de la compania chineză, însă ușor diferită. Tot ce trebuie să faci e să iei fiecare cub de rețea în parte și să îi asiguri o conexiune la o priză. După ce ai ales „main cube-ul” pe care îl vei conecta la rețea cu ajutorul unui cablu cu mufă RJ-45, celelalte îl vor detecta pe acesta și se vor lega automat la el.

În plus, Tenda MW5c face față la locuințe de până la 300 de metri pătrați, fapt care îl plasează într-o categorie total diferită de cea a routerelor. Chiar dacă la viteze va suferi puțin, MW5c se adresează unui segment de clienți care va merge mereu spre zona de stabilitate a semnalului, față de cea a vitezei.

Concluzia connect

Tenda RX9 Pro AX3000 este un router reliable, și reprezintă o opțiune accesibilă pentru utilizatorii care au nevoie de acel ceva în plus față de majoritatea dispozitivelor de acest gen de pe piață. El vine la pachet cu viteze mai mari, un semnal mai bun, dar și cu o configurare facilă și un design interesant. Până la urmă, ce îți dorești de la un router? Vrei să meargă bine, fără întreruperi și cu viteză mare, să fie estetic și să uiți de existența lui. Tenda RX9 Pro AX3000 bifează toate aceste aspecte și e un pretendent de luat în calcul atunci când vei căuta upgrade-ul la Wi-Fi 6.

Etichete: , , , ,