Care a fost motivul pentru „pana de Facebook” din seara de 4 octombrie

Scris de | 5 octombrie, 2021
Care a fost motivul pentru „pana de Facebook” din seara de 4 octombrie
Foto: Ubergizmo

Seara de 4 octombrie a marcat una dintre cele mai mari lovituri pe care le-a primit compania condusă de Mark Zuckerberg. Pentru aproape 6 ore, Facebook, Instagram și WhatsApp, unele dintre cele mai folosite aplicații și servicii din întreaga lume, nu au funcționat. Un incident similar a avut loc în 2019, când utilizatorii de Facebook nu au putut folosi aplicația mai mult de o zi, însă de această dată, faptul că toți cei trei giganți aflați sub tutela lui Zuckerberg au fost la pământ a creat o problemă mult mai mare.

Facebook a oferit astăzi și o explicație oficială cu privire la motivul pentru care serviciile sale nu au putut fi folosite și se pare că nu a fost vorba de o breșă de securitate sau de hacking, compania asigurând și că niciun fel de date nu au fost compromise în perioada în care site-urile sale au fost „picate”.

Motivul se pare că ar fi fost un update de configurație destul de simplu, dar care a lăsat o mulțime de pagube, blocând utilizarea platformelor nu doar de către userii simpli, dar și de angajații Facebook. Vinovatul principal se numește BGP (Border Gateway Protocol), pe care Facebook îl descrie ca fiind coloana vertebrală care coordonează traficul între centrele sale de date. Schimbarea de configurație nu a afectat doar felul în care utilizatorii accesează Facebook, Instagram sau WhatsApp, ci și felul în care angajații Facebook intrau în clădirile companiei. Acest lucru a făcut, bineînțeles, ca timpul de rezolvare a problemei să fie și mai lung decât ar fi trebuit inițial.

La revenirea platformelor, Mark Zuckerberg și-a cerut scuze public pentru problemele cauzate, care au afectat nu doar utilizatorii obișnuiți, ci și afaceri care se folosesc de platformele de social media pentru a menține contactul cu clienții lor.

Facebook se află în lumina reflectoarelor de câteva săptămâni, când Wall Street Journal a publicat „The Facebook Files”, o serie de documente care detaliază atmosfera din interiorul companiei și felul în care aceasta promovează un peisaj unde ura și furia primează, pentru a face ca utilizatorii platformei să interacționeze cât mai mult pe aceasta.

Etichete: , , , ,

Sursa: Facebook outage blamed on faulty configuration, no hacking involved