REVIEW Fitbit Charge 5 – Cele mai multe funcții disponibile pe un tracker

REVIEW Fitbit Charge 5 – Cele mai multe funcții disponibile pe un tracker

Scris de | 17 noiembrie, 2021

Dacă este toamnă, asta înseamnă că este timpul pentru o nouă lansare Fitbit, de data aceasta fiind vorba de un nou tracker din gama Charge. Este al 5-lea produs al companiei pe care îl testez în ultimii 2 ani și am purtat zilnic, de la lansarea sa, un Fitbit Sense, astfel că poți spune că sunt un fan al brand-ului – lucru pe care mi se pare important să îl menționez înaintea unui review. Bineînțeles, ca în orice alt review, voi fi cât se poate de echidistant, pentru că niciun gadget nu e perfect; însă pentru un tracker, Charge 5 se apropie destul de mult de această categorisire.

Nu o să trec în acest review în revistă toate motivele pentru care folosesc Fitbit, poate o să scriu sau o să vorbesc în amănunt despre acest subiect într-un alt material. Până atunci însă, mai fac încă o precizare, anume faptul că nu sunt cel mai mare fan al trackerelor, motiv pentru care am preferat mai tot timpul să utilizez un smartwatch. Am folosit însă Charge 5 timp de trei săptămâni, și a venit momentul să îți spun și ție ce am remarcat.

Design și display

În termeni de design, modificările față de anul trecut sunt destul de ușor observabile. În primul rând, avem un ecran de 1,04 inci, față de cel anterior, care avea 1 inch pe diagonală. Diferența principală este faptul că Charge 5 are un ecran AMOLED color, spre deosebire de predecesorul său, care venea cu un ecran tot AMOLED, însă monocrom.

Avem și diferențe de design în ceea ce privește cureaua ceasului, care nu mai are acel model în carouri de pe Charge 4, optând pentru unul simplu, „neted”, identic practic cu ce găsești pe smartwatch-ul Fitbit Sense. Modelul de prindere este și el cel nou, introdus recent de Fitbit, unul foarte bun și simplu, asemănător cu ce observi pe Apple Watch.

Display-ul este unul foarte bun, curat, iar trecerea la unul color mi se pare naturală, ținând cont că ne aflăm în 2021. O variantă monocromă ar fi fost un pic prea puțin pentru un update la gama Charge, mai ales că vorbim și de un preț destul de consistent pe care Fitbit îl cere pentru acest tracker.

Schimbarea benzii nu mi se pare o decizie prea inspirată. Fitbit a renunțat la acea textură cu carouri pentru design-ul neted, însă asta face ca Charge 5 să își piardă din originalitate. Bineînțeles, aspectul unui device este strict un element subiectiv, dar și aici mi se pare că noul tracker are parte de un downgrade față de anul trecut.

Partea bună este că șasiul trackerului este unul mult mai solid și bun ca cel de la Charge 4, Fitbit introducând aici aluminiu și păstrând aceeași greutate ca la varianta anterioară. Eu am testat versiunea cu o curea albă și șasiu auriu, însă există și alte două de bază, amble cu șasiu argintiu și curea albastră, respectiv neagră. Ca de obicei, poți schimba fără probleme cureaua dacă nu îți place sau dacă e prea mică – în acest din urmă caz, vei avea la dispoziție și o curea mai mare în cutie.

Luminozitatea display-ului este de 450 de niți, suficient cât să îl poți vedea fără probleme în lumina soarelui, și vine cu o densitate a pixelilor de 326ppi. Poate fi setat always-on, însă trebuie să știi că acest lucru va „tăia” din viața bateriei simțitor.

Navigare și funcții

Navigarea prin display este destul de bună, însă cam greoaie în unele momente. Aștepți puțin cam mult de fiecare dată când dai swipe, ceea ce poate deveni enervant destul de repede, însă partea bună e că funcționează mai tot timpul fără cusur. Problemele pe care le-am întâlnit au fost în general la swipe-urile din laterală, pe care uneori trackerul nu le înregistrează.

Capitolul funcțiilor este cel unde Fitbit Charge 5 strălucește cu adevărat, pentru că vine cu tot ce oferă un smartwatch, într-un pachet mult mai compact. Așadar, ai funcția de monitorizare a stresului și a ritmului cardiac, clasicul Sleep Score și suita sa de funcții de monitorizare a somnului, inclusiv senzorul de SpO2, care poate observa saturația de oxigen din sânge.

Avantajul cel mai mare al unui tracker, pe lângă dimensiunile reduse în timpul exercițiilor fizice, se vede și atunci când dormi, pentru că nu îți va provoca disconfort. Este mult mai ușor să dormi cu un tracker decât cu un smartwatch și am descoperit că mi-am monitorizat somnul mult mai des cu Charge 5 decât cu Sense.

Despre management-ul de stres am mai vorbit în câteva rânduri și mi se pare o funcție excelentă. Este relativ subiectiv felul în care te ajută, din punct de vedere psihic sau mental, această funcție, însă eu unul o folosesc mult mai des decât m-aș fi așteptat atunci când era anunțată, odată cu lansarea lui Fitbit Sense. EDA Scan-ul durează cam mult – 3 minute -, fiind totuși o modalitate excelentă de a te calma în momentele de stres și de a vedea dacă ai nevoie să iei o pauză de la muncă sau, de ce nu, chiar de la alte persoane.

Cea mai importantă funcție a unui tracker rămâne însă monitorizarea exercițiilor, iar aici Fitbit se descurcă din nou foarte bine, așa cum ne și așteptam. Ai o mulțime de tipuri diferite de sporturi, unele dintre ele extrem de obscure, și posibilitatea de a arunca o privire extrem de amănunțită la antrenamentul tău (sau chiar de a-l face cu un instructor din aplicația Fitbit), dacă ai abonamentul Fitbit Premium, pe care îl poți activa gratuit pentru 6 luni odată ce cumperi orice produs Fitbit. În plus, pe Charge 5 regăsim un GPS integrat, la fel ca Charge 4, astfel că vei putea ieși la alergat fără telefon.

Recent, Fitbit a venit cu un update pentru Charge 5, adăugând și opțiunea de a-ți face un EKG cu ajutorul trackerului, precum și funcția Daily Readiness – tradusă ca Scorul de Pregătire Zilnic. Aceasta din urmă este disponibilă doar dacă ai Fitbit Premium și se folosește de date obținute din exercițiile pe care le faci, somn și variabilitatea ritmului cardiac pentru a te anunța dacă ești gata de un nou workout sau dacă ar trebui să te concentrezi pe recuperare mai degrabă. Este o funcție foarte, foarte interesantă, și pe care abia aștept să o utilizez pe o perioadă mai îndelungată, pentru a vedea dacă zilele pe care eu le programez pentru recovery și cele sugerate de Fitbit sunt aceleași.

Aplicație

Aplicația Fitbit este în continuare principalul motiv pentru care folosesc smartwatch-urile producătorului american. Este excelentă, îți oferă o mulțime de detalii, poți naviga ușor prin ea și mi se pare cea mai complexă și completă aplicație dintre toate cele realizate de producătorii de wearables. Fitbit știe foarte bine să facă software, și lucrul acesta se vede mai mereu când intri în aplicație.

În plus, partea de Fitbit Premium este și ea un mare atu pentru cei care își doresc să afle tot timpul și mai multe detalii despre exerciții, somn sau stresul lor.

Fitbit Pay este și el disponibil pe Charge 5, ceea ce înseamnă că vei putea plăti cu trackerul fără griji, nemaifiind nevoit să scoți telefonul sau cardul din buzunar. Problema este însă că, dacă la Charge 4 mi s-a părut destul de anevoios modul de introducere a codului PIN, (practic trebuia să selectezi fiecare cifră până îl formai) ei bine aici acest mod se întoarce, pentru că ecranul este la fel de mic și încorporarea unui soi de NumPad devine cu adevărat imposibilă. Dacă ai și un moment în care trackerul alege să „se miște” mai greu, o să preferi să alegi altă metodă de plată.

Autonomie și rezistență

În fine, ultimele aspecte pe care le tratez sunt autonomia și rezistența, iar aici Charge 5 nu iese din tiparul trackerelor Fitbit – avem 7 zile ca durată de viață a bateriei, fără folosirea GPS-ului integrat, evident, iar device-ul poate rezista la presiuni de până la 5ATM. În privința primei precizări, pot confirma că este adevărată: am încărcat Charge 5 cam o dată pe săptămână când nu aveam GPS-ul activ.

În privința rezistenței sub apă, mărturisesc că nu am verificat încă spusele celor de la Fitbit. Din experiențele anterioare cu ceasurile și trackerele lor însă, sunt destul de sigur că vei putea înota fără probleme cu Charge 5, sau să îl iei la piscină, atunci când vremea va fi de partea noastră.

Concluzia connect

Fitbit Charge 5 este cu siguranță cel mai bun tracker de pe piață în acest moment, oferind un pachet complet de funcții, cu tot cu posibilitatea realizării unui EKG și senzorul SpO2 atât de important în această perioadă. Nu pot însă să nu mă întreb de ce americanii au luat decizia de a renunța la acel design unic, care scotea în evidență Charge 4 față de orice alt tracker. Prețul este și el unul destul de piperat, undeva pe la 900 de lei la momentul scrierii review-ului, însă dacă ceea ce cauți pentru exerciții și monitorizarea sănătății este un tracker, atunci Charge 5 e alegerea cea mai bună.

Plusuri

  • Are toate funcțiile pe care ți le poți dori de la un tracker.
  • Aplicația Fitbit rămâne cea mai bună din sfera producătorilor de wearables.
  • GPS-ul integrat și Fitbit Pay rămân un combo esențial pentru utilizatorii activi.
  • Sistemul de prindere și de schimbare a benzilor este extrem de ușor de utilizat.

Minusuri

  • Schimbarea de design face ca Charge 5 să nu iasă în evidență la fel de mult ca Charge 4.
  • Swipe-urile nu sunt uneori înregistrate.

Etichete: , , , ,