INTERVIU Bianca Sasu, aka Amyclaire: „Eu personal mă lupt zilnic cu comentariile și situațiile sexiste, acuzele și judecata gratuită”

Amyclaire

Bianca Sasu este una dintre cele mai cunoscute creatoare de conținut de gaming și nu numai din România, ea strângând peste 80.000 de abonați pe Twitch și YouTube. Amyclaire, așa cum o știu urmăritorii ei, este o tânără din județul Suceava care a ajuns, printre altele, și pe scena iUmor, acolo unde a urcat pe scenă împreună cu papagalul ei, Nuc.

Am discutat cu Bianca despre gaming ca pasiune, despre cum sunt privite, în general, fetele care fac streaming de jocuri, și despre cum putem scăpa mai rapid de stereotipurile legate de acest gen de activitate, mai ales în ceea ce privește persoanele de sex feminin.

connect: Să începem cu începutul. Cum a pornit această pasiune a ta pentru gaming? Te joci de multă vreme?

Amyclaire: Pasiunea pentru gaming o am de când eram mică, am început cu jocurile copilăriei, Chicken Invaders, Neighbours from hell, Tarzan, Hércules, după care am cochetat cu diferite joculețe online și din liceu am început sa mă joc League of Legends.

connect: Care este jocul tău preferat în prezent? Nu neapărat pentru streaming, ci mai degrabă din punct de vedere personal.

Amyclaire: Jocul meu preferat in momentul de fata este tot LoL-ul, încerc sa mă învăț sa mă bucur de el și sa las latura mea competitiva mai moale, uneori face mai mult rău decât bine. 

connect: Cum poate fi dezvoltat mai mult conceptul de „girls in gaming” în acest moment și cât de mult mai durează, în opinia ta, până ce va deveni mainstream?

Amyclaire: Industria crește exponențial, apar pe zi ce trece streameri noi, dar și vieweri noi. Susțin cu interes și empatizez cu toate fetele și fac pe cât posibil sa abordez subiectele in direcția asta in fiecare stream. Au existat, cel puțin in ultimul an, doua mari competiții de LoL in cadrul digital Crusade, exclusiv pentru fete!

connect: Comunitatea de gameri te știe drept Amyclaire, iar alți oameni te știu de la iUmor. Cine este Bianca Sasu si cum este ea în spatele camerelor?

Amyclaire: Mă distrează tare când mă gândesc la mine offstream. Deși pe stream am o energie debordantă, ba chiar mă surprind uneori, in viața de zi cu zi sunt foarte liniștita, îmi găsesc activități creative care mă împlinesc și mă bucură.

connect: Cât de complicat este să crești pe YouTube-ul din Romania și care este rețeta succesului?

Amyclaire: Pe YouTube am avut o perioada când am fost activa și mergea binișor, însă ceea ce am făcut eu greșit și poate o fac adesea și alții, e ca nu am mai fost așa implicată, YouTube-ul nu te mai ridica, nu te recomanda. Secretul fără dar și poate e consecventa, reinventarea și dorința de a evolua. Unii creatori din România se inspira din afara când e vorba de content, desigur și asta poate sa ajute.

connect: De unde a apărut pasiunea pentru papagali? Multe dintre clipurile amuzante și fresh de la tine de pe YouTube sunt cu Nuk și Lila.

Amyclaire: Mi-au plăcut găinile de când eram mică, am crescut la țara, dar am simțit o afinitate pentru ele, le-am plăcut pur și simplu. Când am ajuns la facultate, îmi lipsea ceva, voiam un animăluț cu mine, așa ca după o perioada l-am luat pe Nuk, mai exact in 2018. In 2020 am luat-o pe Lila, am înțeles ca are nevoie de o iubita. Întâmplarea face ca și ei mă iubesc și sunt extrem de haioși, îmi colorează viața și mă bucur in fiecare secunda de ei și ei de mine! 

connect: Care sunt hobby-urile și pasiunile tale, pe lângă gaming?

Amyclaire: Pe lângă gaming, cum am spus și mai sus, mi-am redescoperit latura creativa pe care am învățat sa mi-o însușesc, și anume: desenez, dansez, cânt, scriu, construiesc orașele pe placi de polistiren, filmez și editez sau chiar fac haine, toate astea la nivel de amator, dar e extraordinar!

connect: Ce cariera vrei sa urmezi pe viitor? Crezi ca streamingul de jocuri poate deveni pentru tine (sau poate e deja) un job full-time?

Amyclaire: În principiu asta e job-ul meu actual, însă îmi doresc tare mult, sa mă extind și sa învăț ce sa fac mai bine, întotdeauna e loc de mai bine! Mai mult nu zic, când o sa se întâmple sa reușesc ce mi-am propus, facem runda a 2-a a interviului!

connect: Până în urmă cu câțiva ani, jocurile video erau considerate mai mult o pasiune pentru băieți. Știm că lucrurile s-au schimbat între timp. Mai e greu în ziua de azi să fii luată în serios ca fată în gaming? Dacă da, cum se poate schimba acest lucru?

Amyclaire: Pe zi ce trece câștigam tot mai mulți susținători ai femeilor gamer. Însă da, eu personal mă lupt zilnic cu comentariile și situațiile sexiste, acuzele și judecata gratuită, subestimarea noastră și luatul peste picior. Meditez și tratez problema asta și de 5 ori pe zi pe stream dacă e nevoie, unde explic ca faptul ca fetele sunt acum in domenii care au fost atribuite in trecut unui singur sex, nu face decât sa aducă culoare, noi încercări și abordarea efectivă a unei femei in situația specificata.

connect: Ai un mesaj pentru fetele care vor să se apuce de streaming sau de e-sports? Ce sfaturi le-ai da?

Amyclaire: Sfatul meu este sa facă ce le place, sa fie ele, sa se bucure de fiecare moment, cu atât mai mult dacă asta e ceea ce vor sa facă. Sa se concentreze doar pe ele, pe dezvoltarea lor, sa îmbrățișeze și alte păreri, dar sa ia doar ce considera ca e bun pentru ele. Lăsați-va personalitatea voastră extraordinară să existe indiferent de ce spune oricine, ce facem noi e ceea ce contează, nu ce nu fac alții!