Popcorn Time, aplicația care făcea piratatul mai ușor, s-a închis

Aplicația Popcorn Time, care făcea ca urmărirea conținutului piratat (filme și seriale) să fie aproape la fel de ușoară ca utilizarea Netflixului, s-a închis.

Popcorn Time a apărut în 2014 și în doar un an a devenit unul dintre cele mai populare servicii care permitea accesul la conținut video ilegal. În 2015, Netflix chiar avertiza investitorii cu privire la creșterea aplicației într-un raport financiar, iar CEO-ul Reed Hastings declara că „pirateria este în continuare unul dintre cei mai mari competitori ai noștri”.

Creatorii Popcorn Time au întrerupt orice legătură cu serviciul la scurt timp după lansarea sa, iar email-uri care au fost văzute în urma unui atac de hacking asupra Sony arată că forțele de ordine ar fi avut ceva de-a face cu asta. Codul aplicației era însă open-source, și mai mulți dezvoltatori au lansat noi versiuni ale acesteia.

În 2015, un dezvoltator asociat cu Popcorn Time spunea că serviciul nu poate fi acuzat de piraterie, deoarece nu deține materialul furat, oferind în schimb o legătură computerelor din întreaga lume la conținutul ilegal prin sistemul de file-sharing BitTorrent. „Lumea torrentelor a fost aici cu milioane de utilizatori înaintea noastră și va mai fi aici cu miliarde de utilizatori și după ce plecăm” declara respectivul pentru Bloomberg.

Ieri, grupul din spatele aplicației trimitea un mail reporterilor în care anunța că aceasta se închide. Site-ul conține acum un tabel cu interesul utilizatorilor săi de-a lungul timpului, în funcție de căutările din aplicație, similar cu ceea ce Netflix trimitea la un moment dat, în 2015.

Pirateria rămâne în continuare o problemă majoră pentru industria cinematografică, iar pandemia a făcut ca aceasta să devină și mai populară, ca urmare a trecerii multor filme direct pe serviciile de streaming sau în mediul digital, fără lansări oficiale în cinematografie.