Oamenii de știință creează jocuri video care pot diagnostica și trata depresia

Scris de | 27 ianuarie, 2022
Oamenii de știință creează jocuri video care pot diagnostica și trata depresia

 

Vești bune pentru cei care suferă de flagelul secolului trecut, se pare că și actual! Cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a proiecta jocuri video care pot diagnostica, monitoriza și trata depresia. Jocurile fac parte dintr-o platformă mai mare, numită Thymia, despre care oamenii de știință cred că va ajuta la „măsurarea” stărilor de sănătate mintală în mod similar cu bolile fizice.

Pacienții vor avea mai întâi sarcina de a juca câteva jocuri video simple, care au fost dezvoltate cu o „subminare neuropsihologică” pentru a identifica simptomele depresiei.

Potrivit Sky News, în timpul jocului, software-ul platformei va analiza tonul vocii, privirea ochilor, micro-expresiile și alte modele comportamentale ale pacientului, cum ar fi timpul de reacție, capacitatea memoriei și câte greșeli fac.

Prin intermediul acestor indicatori, se presupune că acest AI va putea identifica orice tipare asociate cu bolile mintale, permițând pacientului să fie diagnosticat mai rapid.

Dr Emilia Molimpakis, co-fondatorul Thymia, a declarat că programul ar putea fi o modalitate mai utilă de identificare a pacienților care au nevoie de ajutor în comparație cu chestionarele existente în cabinetele medicale.

„În prezent, sistemul existent este defect în multe privințe, medicii de familie nu au timp, sistemele existente pe care le au sunt chestionare subiective care sunt incredibil de părtinitoare și nu există nicio urmărire între programări”, a adăugat Molimpakis.

„Thymia este primul sistem care oferă obiectivitate și utilizează mai multe tipuri de date pentru a identifica precis un model de depresie”, a explicat ea.

În plus, capacitățile software-ului nu se opresc doar la diagnosticare. Conform WePC, jocurile video au fost concepute pentru a funcționa cu planuri de tratament pe termen lung.

De exemplu, dacă un pacient folosește platforma între întâlnirile cu un psihiatru, aceasta poate fi folosită pentru a-și monitoriza progresul.

În prezent, Thymia a fost testată de peste 2.000 de pacienți cu afecțiuni mintale, iar studiile clinice oficiale sunt programate pentru sfârșitul acestui an.

Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui model nou de tratament, există unii sceptici față de platforma jocurilor video. Dr. Lucy Johnstone, psiholog clinician consultant, a fost de acord că nu este ușor să identifici pacienții cu depresie în timpul vizitelor regulate la medic.

„Este un punct corect să spunem că nu suntem foarte buni să luăm, să înțelegem sau să sprijinim oamenii care se simt deprimați. Nu sunt sigură că acesta este răspunsul”, a spus ea.

Ea a postulat că, în loc să se concentreze pe indicatori precum tonul vocii sau privirea ochilor, specialiștii ar trebui să se concentreze pe motivele din spatele pentru care un pacient se luptă cu depresia.

„De fapt, avem nevoie de o ființă umană care să stea jos și să vă întrebe mai multe despre acele evenimente din viața voastră, de fapt asta ne va ajuta să înțelegem oamenii mai bine”, a remarcat ea.

Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, software-ul AI va fi principala modalitate de detectare a bolilor mintale în viitor? Îndrăznim să punem că nu, ci că încă va mai funcționa cel mai bine terapia bună, de modă veche, dar combinată cu această metodă revoluționară, rezultatele vor fi îmbunătățite și se va deschide astfel o nouă dimensiune în tratarea bolilor nervoase.