iPhone 16e este cel mai ieftin telefon pe care Apple îl vinde în acest moment, însă asta nu înseamnă că este un telefon ieftin. 16e este rezultatul „reciclării” a mai multor componente de pe modele mai vechi și mai noi de iPhone-uri, iar rezultatul este uneori chiar surprinzător.
Corp de iPhone 14, USB-C și același ecran la 60 Hz
Nu cred că se aștepta nimeni ca modelul de bază de la Apple să vină cu o construcție ieșită din comun, sau surprinzătoare. La acest capitol, Apple a reciclat componente pe care le-am văzut ultima dată pe iPhone 14. Vorbim despre rama din aluminiu cu margini mai ascuțite, nu rotunjite ca pe 15 și 16, dar și despre ecranul cu decupaj în partea de sus, faimosul „breton”, care a fost ultima dată văzut pe iPhone 14.







Design-ul este însă ceva mai minimalist, întrucât pe spate, singura cameră disponibilă este plasată direct pe capac, fără a fi încadrată într-un modul. Cumva, spatele acesta îmi aduce aminte de modelele Samsung din ultimii ani. Un element mai modern este Action Button-ul de pe laterala din stânga, care înlocuiește vechiul slider pentru oprirea sunetelor. O altă modernizare este port-ul USB-C, care marchează dispariția completă a port-ului proprietar Lightning. Mulțumim Uniunii Europene pentru asta.
Ecranul nu este nimic special pentru cei care au văzut un iPhone în ultimii 4-5 ani. Avem de a face cu un panel OLED de 6,1” la 60 Hz. Nu avem surprize aici, întrucât nu credeam că Apple va aduce ecrane mai rapide pe modele mai ieftine. Până și iPhone 16 Plus are un ecran la 60 Hz și costă peste 5.000 lei. Ecranul este însă excelent, așa cum era de așteptat: are culori bine calibrate, oferă redare HDR, și este mai bine orientat către consum multimedia decât era SE-ul până acum. Nu este la fel de luminos precum pe alte iPhone-uri recente, dar își face treaba decent. Chiar și afară, în lumină naturală se descurcă bine, deși nu dispune de un high brightness mode. Nu mai are rost să menționez că alte brand-uri oferă ecrane OLED la 120 Hz la 1.000 lei nu?


iPhone 16e este un „sleeper” atunci când vine vorba de performanță
Un capitol la care iPhone 16e va fi greu de întrecut de telefoane cu preț apropiat și chiar mai mare este performanța. Apple continuă tradiția de a pune cel mai nou și mai performant procesor al său chiar și pe cel mai ieftin model. Prezența lui Apple A18 la baza configurației iPhone 16e are două efecte: îl face extrem de competitiv la capitolul performanță și îi crește semnificativ prețul la raft. Totuși, Apple a dorit să aducă cu acest procesor Apple Intelligence chiar și pe cel mai ieftin iPhone 16, iar asta aduce de la sine 8 GB memorie RAM și dublarea stocării de bază față de iPhone SE la 128 GB.









În teste, iPhone 16e este în zona modelelor iPhone 16. Performanța CPU este foarte bună, de nivel flagship, dar pe GPU rămâne în urmă având un nucleu în minus față de 16 și două față de Pro-uri. Vestea bună este că performanța din teste se regăsește și în utilizare, iar stabilitatea performanței este impresionantă, fiind la fel sau chiar mai bună decât pe modelele iPhone 16. Totuși, trebuie să recunosc că telefonul se cam încinge în jocuri.
De atlfel, gaming-ul cred că va fi un mare avantaj al acestui dispozitiv, întrucât față de SE are acum un ecran semnificativ mai mare și mai confortabil pentru jucat. Având ecran la 60 Hz, poți configura jocurile pe setări înalte și nu vei sesiza probleme. Anumite titluri mai pretențioase, precum Genshin Impact sau Warzone, vor întâmpina probleme de framerate mai accentuate față de iPhone 16 și iPhone 16 Pro, dar, în general, experiența este bună.



iPhone 16e are cea mai mare baterie de pe un model de 6,1″ de la Apple
La capitolul autonomie, iPhone 16e este un adevărat campion. Pe de-o parte, are cea mai mare baterie de pe un iPhone cu ecran de 6,1”, la peste 4.000 mAh. Pe de altă parte, noul modem C1 reduce consumul de energie atunci când folosești internet 4G sau 5G și în timpul apelurilor, iar ecranul cu luminozitate scăzută nu consumă la fel de mult în soare puternic. Astfel, autonomia crește puțin față de iPhone 16, dar nu vă așteptați la miracole. Vorbim despre un telefon care oferă confortabil o zi de utilizare, sau poate una și jumătate la o utilizare mai atentă.


Vestea bună este că nu mai trebuie să cari după tine un cablu „de iPhone”, întrucât poate fi încărcat de la oricare încărcător cu mufă USB-C. Vestea proastă este că 16e nu are încărcare MagSafe, deci pe wireless, viteza este extrem de lentă, la 7,5W. Mai bine nu folosiți deloc. Dezavantajul lipsei MagSafe este că nu poți atașa de telefon accesorii magnetice și nu îl poți lipi de un suport magnetic de mașină. Acesta mi se pare cel mai mare dezavantaj al lui 16e.
Avem Apple Intelligence, dar ce facem cu el?
Se pare că Apple a avut un singur obiectiv atunci când a construit iPhone 16e: un telefon cât mai ieftin posibil care să poată rula însă Apple Intelligence. Și asta și este, de fapt, acest telefon. Iar Apple Intelligence într-adevăr funcționează pe el. Am instalat versiunea iOS 18.4 beta care aduce aceste funcții și în Europa și am putut testa Writing Tools, Image Playground, Visual Intelligence și genmoji, capabilități AI care nu puteau fi accesate anterior.



N-aș zice că revoluționează cumva utilizarea iPhone-urilor și consider în continuare că alte funcții AI de pe Android sunt mult mai utile. De altfel, acestea sunt disponibile doar în Engleză și alte câteva limbi de circulație internațională, dar nu și în română, deci la noi nu vor fi relevante deloc pentru o perioadă.
O singură cameră în 2025
Măcar Apple nu livrează un telefon cu o cameră slabă. Sigur, avem de a face cu singurul telefon de peste 3.000 lei care vine fără un ultrawide și fără zoom optic, dar măcar această cameră va fi una pe care te poți baza, atât timp cât nu ai nevoie de prea multe perspective.

Am fost uimit să aflu că nu este vorba despre același senzor stabilizat de pe iPhone 16, ci despre un senzor mai mic cu stabilizare optică, ceva ce nu am mai văzut de ceva vreme pe iPhone-uri. Totuși, rezultatele sunt mai mult decât decente. Mă așteptam ca modul portret să fie afectat de lipsa camerei secundare, dar Apple are acum algoritmi AI destul de performanți încât să ofere un decupaj de calitate și fără. Chiar și pe selfie avem o calitate bună, în ton cu ceea ce vedeam pe modelele iPhone din ultimii câțiva ani.
Fotografie pe timp de zi




















Avem și zoom, dar unul 2x prin crop, decent, dar nu grozav, dar cam atât. Pentru prima dată am văzut și o greșeală de procesare la zoom prin crop pe iPhone pe acest model, dar pare un caz izolat. Dacă vrei zoom mai mare de 2x, ideal ar fi să te apropii de subiect, nu să apelezi zoom digital. Lipsa ultrawide-ului înseamnă că nu există nici mod macro, iar distanța de focalizare pe wide este destul de mare.
Modul nocturn produce rezultate bune, dar am observat că timpul de expunere este mai mare pe iPhone 16e decât pe modelele recente de la Apple. Senzorul mic are nevoie de mai mult timp pentru a strânge destulă lumină. Pe 2x apare zgomot de imagine, deci nu recomand să folosiți zoom-ul prea des noaptea.
Fotografie pe timp de zi






















Filmarea este la nivel de iPhone din ultimii câțiva ani. Avem o calitate a imaginii bună și stabilizare eficientă chiar și în mers. Ce nu avem este action mode sau Cinematic mode, care rămân pe iPhone 16. Noaptea se văd cele mai mari diferențe la acest capitol față de alte telefoane Apple recente, iar stabilizarea optică oferă aici rezultate mai slabe.
În concluzie, iPhone 16e se apropie mult de capabilitățile unui iPhone 16 la acest capitol, dar se simte lipsa camerelor extra și pe alocuri și prezența unui senzor mai mic și mai puțin performant. Cred totuși că cei care nu au pretenții de flagship vor fi mai mult decât mulțumiți de camera lui 16e.
Telefon oferit spre testare de iStyle.