Facebook și Instagram ar putea dispărea din Europa, anunță Meta

Scris de | 7 februarie, 2022
Facebook și Instagram ar putea dispărea din Europa, anunță Meta

 

Dacă Meta nu are opțiunea de a transfera, stoca și procesa datele de la utilizatorii săi europeni pe serverele din SUA, Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa, a avertizat proprietarul giganților rețelelor sociale în raportul său anual.

Problema cheie pentru Meta este transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și alte modele de acorduri pe care Meta le folosește sau le folosește pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt în prezent supuse unui control intens în UE.

În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și companiei nu i se mai permite să utilizeze actualele modele de acorduri „sau alternativele”, compania „probabil” nu va mai putea să ofere multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, în UE, potrivit diverselor rapoarte media, inclusiv în iTWire, ziarul The Guardian și Revista Side Line. Împărtășirea datelor între țări și regiuni este crucială pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată, a subliniat Meta.

Până acum, a fost folosit anterior cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date.

Cu toate acestea, acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcărilor privind protecția datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului. În plus față de Privacy Shield, Meta folosește și așa-numitele modele de acorduri sau Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Aceste acorduri model sunt, de asemenea, supuse controlului la Bruxelles și în alte părți ale UE. Cu alte cuvinte, dacă UE nu cedează șantajului lui Mark Zuckerberg & Co. de a ne folosi datele, rămânem fără Facebook, Instagram și poate chiar WhatsApp? Voi ce credeți?

Etichete: , , , , ,