Rusia a tăiat complet accesul populaţiei la Facebook

Scris de | 5 martie, 2022
Rusia a tăiat complet accesul populaţiei la Facebook

În cea mai nouă mutare de rupere faţă de Occident, Rusia tocmai a tăiat accesul la Facebook pentru populaţie. Motivul invocat de guvernul rus este faptul că reţeaua de socializare a discriminat sursele media locale pe durata atacului asupra Ucrainei.

Invazia Ucrainei de către Rusia începea pe 24 februarie 2022 şi ducea la o sumedenie de sancţiuni contra Rusiei, inclusiv oprirea vânzării de produse Apple în această ţară. Spotify şi-a închis sediul din Moscova, dar îşi continuă activitatea acolo prin serviciul de streaming. Netflix pe de altă parte şi-a oprit difuzarea de conţinut. Pe 4 martie 2022 Biroul Federal de Supraveghere Telecom din Rusia, cel care se ocupă şi cu tehnologia informaţiei şi comunicaţiile în masă a făcut anunţul cu privire la blocarea Facebook. Agenţia cunoscută şi ca Roskomnadzor este autoritatea federală responsabilă şi cu monitorizarea, controlul şi cenzura mass media din Rusia.

Din octombrie 2020 au fost semnalate 26 de cazuri de discriminare contra surselor media din Rusia de către Facebook. În ultimele zile reţeaua de socializare a blocat accesul la conturile unor publicaţii ca RIA Novosti, canalul TV Zvezda, Sputnik, Russia Today şi Lenta.ru, dar şi Gazeta.ru. Meta, compania mama Facebook a replicat cu privire la această decizie afirmând că ea va fi în detrimentul utilizatorilor Internet din Rusia.

Este menţionată lipsa de informaţii pentru milioane de ruşi şi lipsa unei metode de a se conecta cu familia şi prietenii. Meta a promis şi că „va face tot ce e posibil pentru a readuce serviciile la funcţionarea normală”. Roskomnadzor a forţat furnizorii de Internet din Rusia să blocheze şi servicii ca Telegram, după ce serviciul de mesagerie a refuzat să le dea autorităţilor locale cheile de criptare care le permiteau accesul la mesajele utilizatorilor.

Rusia a blocat şi Twitter în Rusia încă de la finalul lunii februarie, dar nu în totalitate, ci doar pe câţiva provideri de Internet.

Etichete: , , , ,

Sursa: Slashgear