Angajații Pixar acuză Disney că a respins majoritatea ideilor LGBTQ+ pentru propriile filme

Scris de | 11 martie, 2022
Angajații Pixar acuză Disney că a respins majoritatea ideilor LGBTQ+ pentru propriile filme

 

Se pare că ar putea exista mai multe personaje LGBTQ+ în universul Pixar decât ar fi crezut publicul, dar pur și simplu nu au voie să iasă încă din dulap. Această descoperire vine, destul de ironic, când CEO-ul Disney, Bob Chapek, a anunțat disidența companiei față de așa-numitul proiect de lege „Don’t Say Gay” din Florida, obligând angajații Pixar să denunțe standarde duble.

Într-o notă internă adresată angajaților Disney, Chapek a respins noua legislație și a îndemnat angajații să aspire la „o lume mai incluzivă… prin conținutul inspirator pe care îl producem”, despre care el a spus că va aduce „cel mai mare impact” pe care îl poate avea compania în comunitate.

Lucrătorii Pixar spun că această poziție este în conflict cu realitatea muncii lor din culise. Într-o notă convingătoare adresată de „angajații LGBTQIA+ ai Pixar și aliații lor”, publicată pentru prima dată de jurnalistul Judd Legum din buletinul informativ Popular Information pe Twitter, lucrătorii studiourilor de animație au dezvăluit că directorii Disney au respins „aproape fiecare moment de afecțiune deschis gay” și că scenele incluzive prezentate șefilor au fost reduse la firimituri în ciuda protestelor chiar și atunci când liderii Pixar au protestat.

„Noi, cei de la Pixar, am asistat personal la povești frumoase, pline de personaje diverse, care au dispărut din recenziile corporative Disney, răzuite până la dispariție față deceea ce au fost cândva”, au scris angajații Pixar. „Chiar dacă crearea de conținut LGBTQIA+ a fost răspunsul la remedierea legislației discriminatorii din lume, ni se interzice să-l creăm.”

Unul dintre cele mai memorabile personaje LGBTQ+ care au fost introduse de Pixar este o polițistă lesbiană ciclop, pe nume Spectre (cu vocea Lenei Waithe), în 2020. Chiar și așa, reprezentarea ei a fost cenzurată în traduceri internaționale, relatează Variety. Mențiunea că Spectre avea o iubită a fost editată în Kuweit, Oman, Qatar și Arabia Saudită, în timp ce prietena ei este pur și simplu menționată ca „partener” în versiunea rusă.

Furia pare să fie îndreptată în special către fostul CEO Disney, Robert Iger, care a demisionat din funcția sa abia în decembrie anul trecut, după 15 ani.

Angajații au recunoscut, de asemenea, planurile lui Chapek de a dona 5 milioane USD Campaniei pentru Drepturile Omului (HRC) și altor organizații nonprofit LGBTQIA+, precum și intenția sa de a discuta despre „preocupările” Disney cu privire la proiectul de lege cu guvernatorul Florida Ron DeSantis. Ei au spus că donația a fost „un pas în direcția corectă”, dar „nu a fost suficientă”.

„Disney nu a luat o poziție dură în sprijinul comunității LGBTQIA+; ei au încercat în schimb să liniștească „ambele părți”, au adăugat ei. Angajații cer companiilor „să adopte o poziție publică decisivă” și să retragă sprijinul financiar politicienilor care sprijină proiectul de lege „Nu spuneți gay”. De atunci, HRC a afirmat că nu va accepta contribuția de 5 milioane USD a Disney până când „se vor lua măsuri semnificative”.

„HRC încurajează Disney și toți angajatorii să continue să lupte pentru angajații lor – mulți dintre ei au vorbit cu curaj spunând că tăcerea CEO-ului lor este inacceptabilă – și comunitatea LGBTQ+, lucrând cu grupurile LGBTQ+ de stat și locale, pentru a se asigura că aceste propuneri periculoase de egalitate, care dăunează familiilor și copiilor LGBTQ+, nu au locul în Florida”, confirmă Joni Madison, președintele interimar al organizației, într-un comunicat. „Fiecare elev merită să fie văzut și fiecare elev merită o educație care să-l pregătească pentru sănătate și succes – indiferent cine este. Acesta ar trebui să fie începutul eforturilor de advocacy ale Disney, mai degrabă decât sfârșitul”.

Etichete: , ,