SUA pune Kaspersky pe lista neagră de companii ce ameninţa securitatea naţională

Scris de | 29 martie, 2022
SUA pune Kaspersky pe lista neagră de companii ce ameninţa securitatea naţională

După Huawei şi ZTE, acum Kaspersky a ajuns pe faimoasa listă neagră a Statelor Unite, de companii tech care sunt considerate o ameninţare la siguranţa naţională. E prima companie tech de anvergură din Rusia care are această soartă, una asociată invaziei Rusiei asupra Ucrainei din ultima lună.

Trecerea pe lista neagră s-a produs pe 25 martie, când FCC a făcut la fel şi cu companiile China Mobile şi China Telecom. Kaspersky nu e la primul scandal internaţional, deoarece în 2017 au apărut acuzaţii că firma din Rusia ar fi furat documente de la National Security Agency (NSA). Moscova a negat acest lucru vehement, iar investigaţia nu a fost una concludentă. Totuşi Donald Trump a dat un ordin executiv interzicând orice produs din suita Kaspersky în mediu guvernamental.

Acum odată cu trecerea pe lista neagră, Kaspersky nu îşi mai poate vinde produsele spre companiile din SUA, cu accentul pe cele care primesc finanţare prin FCC Universal Service Fund. Kaspersky a dat un răspuns oficial, afirmând că decizia e una politică, legată de dispută ruso-ă. Firma de cyber securitate se declară totuşi deschisă să colaboreze cu guvernul SUA pentru a elimina orice bănuieli că această companie ar fi controlată de Kremlin.

Autorităţile din Germania avertizau încă de la mijlocul lunii martie că software-ul Kaspersky Lab ar putea fi exploatat de Federaţia Rusă şi recomanda companiilor să renunţe la soft. Pe 18 martie Italia anunţa la rândul său limitarea utilizării programelor antivirus Kaspersky în sectorul public.

Etichete: , , , ,

Sursa: The Verge