Intel a creat un AI controversat care detectează emoţiile elevilor pe Zoom

Scris de | 19 aprilie, 2022
Intel a creat un AI controversat care detectează emoţiile elevilor pe Zoom

Intel a creat o soluţie care are în spate o idee bună, dar riscă să pice într-o zonă controversată a utilizării de AI. Soluţia celor de la Intel aplică puterea inteligenţei artificiale la nivelul feţei şi limbajului corporal al studenţilor, elevilor care învaţă de acasă.

Soluţia este inclusă în suita de produse „Class” şi are rolul de a ajuta profesorii în a dezvolta tehnici de educaţie care le permit să observe şi feedback-ul elevilor, prin schimbarea lor de stare de spirit. AI-ul detectează plictiseala, faptul că elevii sunt distraşi sau confuzi, prin schimbările de mimică şi privire. Tehnologia a fost primită cu suspiciune totuşi, cu privire la aspectul etic şi la intimitatea elevilor.

Intel a lucrat la proiect alături de Classroom Technologies şi integrează sistemul cu Zoom şi produsele Class. Limbajul corporal al studenţilor şi expresiile faciale pot fi catalogate şi analizate. Profesorii sunt cei care au de câştigat la prima vedere, ei dându-şi seama cum pot face orele mai engaging. Şi elevii au de câştigat în cele din urmă, deoarece lecţiile prin Zoom nu vor mai fi atât de plictisitoare.

Software-ul foloseşte stream-urile video ale elevilor care sunt trimise spre un engine AI care le analizează. În sesiunile one to one profesor-elev, profesorul poate avea indicaţii cu privire la starea elevului şi să încerce să îl îndrume spre o experienţă mai bună de învăţare. Totuşi, starea mentală şi emoţiile unei persoane sunt lucruri extrem de personale, private şi a fi analizat ca la un interogatoriu nu sună deloc moral, mai ales pentru nişte copii.

În plus, fiecare persoană are zeci de micro expresii care pot fi catalogate diferit, în funcţie de viaţă sa personală, probleme de sănătate, emoţii şi mulţi alţi factori. Exprimarea de emoţii variază foarte mult şi în funcţie de cultură. În cultura est europeană şi orientală zâmbetul e mai degrabă rezervat celor apropiaţi, nu unui mediu public. E greu să acoperi toată pleiada de culturi şi populaţii cu un singur sistem.

Etichete: , , , , ,

Sursa: tomshardware