BMW iFACTORY. AGILĂ. VERDE. DIGITALĂ – Plan general pentru producţia viitorului

Scris de | 3 mai, 2022
BMW iFACTORY. AGILĂ. VERDE. DIGITALĂ – Plan general pentru producţia viitorului

 

Este planul general pentru producţia de automobile de mâine: Strategia de producţie BMW iFACTORY defineşte orientarea viitoare a uzinelor şi tehnologiilor de producţie ale BMW Group şi răspunde provocărilor transformării către mobilitatea electrică. „Producţia de automobile a viitorului necesită un mod de gândire nou, cu o gândire holistică. Cu BMW iFACTORY, suntem lideri şi stabilim noi standarde în ceea ce priveşte flexibilitatea, eficienţa, dezvoltare durabilă şi digitalizarea”, a declarat Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru producţie.

 

În ultimele decenii, BMW Group s-a considerat reperul pentru tehnologiile de producţie inovatoare, flexibile şi eficiente în producţia de automobile. Acum, tocmai de la acest nivel, compania redefineşte excelenţa operaţională. Viziunea strategică a reţelei globale de producţie este BMW iFACTORY. AGILĂ. VERDE. DIGITALĂ., cu abordarea sa globală, integrativă. „BMW iFACTORY nu este o demonstraţie punctuală, ci o abordare pe care în viitor o vom implementa în toate uzinele noastre – de la fabrica noastră din Munchen, deschisă acum un secol, până la viitoarea noastră fabrică din Debrecen (Ungaria)”, a spus Milan Nedeljković.

 

Misiunea: AGILĂ. VERDE. DIGITALĂ.

BMW iFACTORY concentrează competenţa de producţie a BMW Group pe trei domenii-cheie: AGILĂ, care reprezintă eficienţă, precizie şi flexibilitate extremă, VERDE, pentru durabilitate, eficienţă a resurselor şi circularitate şi DIGITALĂ, pentru utilizarea activă a digitalizării în ştiinţa datelor, inteligenţa artificială (AI) şi virtualizarea. Ca întotdeauna la BMW Group, abordarea completă a BMW iFACTORY este susţinută de standardul constant ridicat de flexibilitate, competenţă în lansare şi capacitatea de integrare în sistemul de producţie al companiei.

 

AGILĂ: Bazată pe o producţie extrem de flexibilă şi eficientă

Reţeaua de producţie a BMW Group se află în pragul unei transformări fundamentale: Neue Klasse, care urmează să fie lansată în producţie în 2025, se bazează pe o arhitectură de automobil complet nouă. Având un accent clar pe propulsia electrică, stabileşte baza pentru ca generaţiile viitoare de automobile să fie fabricate eficient şi în conformitate cu obiectivele de rentabilitate şi calitate ale companiei. BMW iFACTORY este pregătită să consolideze factorii de succes dovediţi ai reţelei globale de producţie. Membru al Consiliului de Administraţie, responsabil pentru producţie, Milan Nedeljković declară: „Reţeaua noastră de producţie are trei puncte forte principale: flexibilitate maximă, procese excelente şi capacităţi remarcabile de integrare. Suntem reperul absolut în toate trei. Şi ele reprezintă punctele centrale ale BMW iFACTORY”. Subiectul-cheie din AGILĂ este despre producţia extrem de flexibilă şi eficientă prin procese simplificate în structuri competitive.

 

Flexibilitatea rămâne avantajul competitiv principal al producţiei BMW Group, acum şi în viitor – şi în mai multe privinţe: structurile de producţie ale companiei sunt atât de flexibile încât o singură linie de producţie poate produce diferite tipuri de propulsie şi modele de automobile. De asemenea, ele stabilesc standardul în ceea ce priveşte receptivitatea şi adaptabilitatea rapidă, absorbind blocajele şi lipsurile de aprovizionare rapid şi reacţionând rapid la fluctuaţiile cererii. Pentru clienţi, această flexibilitate înseamnă că pot modifica anumite elemente ale configuraţiei automobilului lor cu până la şase zile înainte de data producţiei.

 

Obiectivul BMW iFACTORY este de a utiliza într-un mod şi mai semnificativ datele în timp real din întregul proces de producţie pentru a controla producţia globală mai îndeaproape şi pentru a obţine cât mai transparent cel mai rapid timp de răspuns posibil. Acest lucru va spori nu numai planificarea volumului şi a pieţei, ci şi gestionarea lanţului de aprovizionare şi a stocurilor şi va sprijini şi munca direcţionată asupra calităţii.

 

VERDE: Dezvoltare durabilă de-a lungul întregului lanţ de valori

Evitarea consumului, economisirea resurselor şi utilizarea tehnologiilor de ultimă generaţie: cu BMW iFACTORY, accentul pe producţia durabilă este mai puternic ca niciodată, reafirmând poziţia BMW Group ca cel mai sustenabil producător de automobile premium. „Responsabilitatea de mediu, economică şi socială sunt inseparabile şi ne străduim să le atingem pe toate trei nu numai în produsul în sine, ci de-a lungul întregului lanţ de valori. Până în 2030, ne propunem să reducem emisiile de CO2 din producţie cu 80% faţă de 2019″, a explicat Milan Nedeljković, membru al Consiliului de Administraţie, responsabil pentru producţie.

Fabrica din Debrecen: prima uzină care nu utilizează nici un combustibil fosil

Cu noua sa uzină din Debrecen (Ungaria) – unde se va lansa producţia Neue Klasse electrică în 2025 -, BMW Group intră într-o nouă eră în producţia durabilă de automobile. „Planurile noastre sunt ca uzina din Debrecen să fie prima fabrică de automobile din lume care renunţă complet la sursele de energie fosilă în procesele sale de producţie”, a spus Nedeljković. „Debrecen va fi prima noastră fabrică de automobile fără CO2 şi ne pune în mod clar în avangarda dezvoltărilor în acest sens”.

 

O parte semnificativă din energia electrică a uzinei va fi generată direct la faţa locului. Restul va fi acoperit 100% de surse regenerabile, marea majoritate dintre acestea vor proveni din surse regionale. Nedeljković: „Contribuţia noastră la tranziţia energetică are sens nu numai pentru mediu, ci şi pentru afaceri, deoarece abordarea noastră asigură preţuri stabile şi aprovizionare sigură”.

 

Un alt element al producţiei durabile este circularitatea consecventă. Ori de câte ori este posibil, materialele şi resursele de producţie vor fi reutilizate. Decupajele metalice şi pilitura de la frezare, de exemplu, vor fi reciclate şi refolosite, în timp ce căldura reziduală de la răcire va fi alimentată într-un circuit pentru a încălzi spaţiile interioare şi apa.

 

Utilizarea eficientă a resurselor aduce beneficii semnificative companiei din punct de vedere economic – dar soluţiile inteligente şi eficiente fac, de asemenea, producţia de la BMW Group unică în ceea ce priveşte acreditările de mediu. Exemple de tehnologii care realizează angajamentul nostru includ procesul de vopsire umed pe umed (IPP) şi utilizarea înpremieră a curentului continuu în construcţia caroseriei.

 

Energia care alimentează uzinele BMW Group din întreaga lume provine exclusiv din surse regenerabile deja din 2020. Pe măsură ce uzina din Leipzig se dezvoltă într-un centru de excelenţă pentru hidrogen, facilităţile companiei din întreaga lume devin din ce în ce mai independente de furnizorii terţi de energie sau de alte influenţe externe. Acest lucru este posibil printr-o combinaţie de energie autogenerată şi stocată cu profiluri flexibile de sarcină pe tot parcursul producţiei. Cele mai recente metode digitale şi sisteme complexe asigură o transparenţă maximă şi sprijină reducerea consecventă a consumului de energie, precum şi utilizarea surselor regenerabile în funcţie de nevoi, pe baza unor previziuni precise.

 

O altă problemă-cheie în domeniul protecţiei climei este biodiversitatea. Varietatea florei şi faunei din locaţiile BMW Group din întreaga lume este promovată prin măsuri specifice regiunii, de la stupi şi şoimi până la pajişte.

 

Între timp, pentru a sprijini logistica VERDE atât în interiorul fabricilor, cât şi în afara acesteia, BMW iFACTORY adoptă o abordare deschisă a tehnologiilor, concentrându-se pe concepte durabile din punct de vedere ecologic. În următorii câţiva ani, de exemplu, extindearea utilizării transportului feroviar şi a camioanelor electrice va însemna zero emisii locale din logistica de transport la uzina din München.

 

 

 

DIGITALĂ: de la inovaţii la cazuri de utilizare eficientă

Automobilele premium personalizate, clienţii încântaţi, calitatea excelentă şi livrarea la timp au fost întotdeauna obiectivul digitalizării la BMW Group. „BMW iFACTORY avansează în digitalizare, ducând calitatea datelor la un nivel complet nou de-a lungul întregului lanţ de valori şi în fiecare dintre lanţurile noastre de proces. Folosim inovaţiile digitale pentru a crea cazuri de utilizare eficientă în producţie – pentru că pentru noi inovaţia şi eficienţa sunt interdependente”, a subliniat Milan Nedeljković.

 

Producţia de la BMW Group foloseşte cele mai noi tehnologii pentru a lega toate datele relevante despre produse, procese, calitate şi costuri între procesele de dezvoltare, planificare şi producţie. Accentul principal este pus pe aplicaţiile din domeniile virtualizării, ştiinţei datelor şi inteligenţei artificiale.

 

Virtualizarea joacă un rol important în cadrul modelului de strategie BMW iFACTORY. Într-un prim pas, fiecare detaliu al tuturor locaţiilor de producţie ale BMW Group este înregistrat într-o scanare 3D. În acest fel, lucrările de planificare pot fi efectuate practic în orice moment şi de oriunde. În următorul pas logic, este creată o reprezentare virtuală – sau geamăn digital – integrală a fiecărei uzine. Acest lucru poate fi folosit ulterior de către specialiştii în planificare în colaborări în timp real în diferite locaţii şi fusuri orare. Această abordare duce planificarea tuturor structurilor, uzinelor de producţie şi chiar proceselor individuale la un nivel complet nou. Permite ca produsele virtuale să fie integrate devreme în fabrică, de exemplu, şi reduce semnificativ în continuare activitatea de planificare. De asemenea, permite optimizarea investiţiilor şi sporeşte eficienţa procesului şi stabilitatea lansărilor de produse.

 

În parteneriate precum cel cu NVIDIA, aplicaţiile şi realitatea augmentată şi virtuală sprijină pregătirea angajaţilor pentru procesele şi tehnologiile viitoare, iar planificarea sistemelor de producţie digitală permite partenerilor globali să fie integraţi devreme în organizarea producţiei.

 

Ştiinţa datelor oferă bazele pentru luarea deciziilor bazate pe informaţii, cifre şi date (în timp real). Datele de calitate şi transparente permit identificarea rapidă şi proactivă a cauzelor principale, astfel încât procesele să poată fi optimizate. Producţia BMW Group este deja un pionier în industrie în utilizarea eficientă a AI şi utilizează în prezent peste 200 de aplicaţii bazate pe AI. Tehnologia permite automatizarea diferitelor procese logistice şi de producţie pentru o mai bună asigurare a calităţii. În plus, platformele standardizate şi autoserviciile înseamnă că soluţiile pot fi scalate rapid pentru aplicare în toate tehnologiile şi locaţiile.

 

Angajaţii: potriviţi pentru BMW iFACTORY

În centrul BMW iFACTORY se află oamenii care îl creează. Orientată spre viitor şi înalt calificată, forţa de muncă a BMW Group asigură o transformare competitivă şi de succes. Divizia de producţie are investiţii importante în perfecţionarea personalului pentru calitate, logistică, întreţinere, electrică/electronică, mobilitate electrică şi planificare digitală. Datorită metodelor de instruire de ultimă generaţie, angajaţii beneficiază de programe de instruire electronice care îi lasă liberi să se pregătească independent şi din proprie iniţiativă. Sunt disponibile, de asemenea, opţiuni suplimentare extinse de dezvoltare pentru a-i ajuta să-şi menţină şi să-şi îmbunătăţească abilităţile. Peste 50.000 de angajaţi BMW Group au urmat deja pregătirea de care au nevoie pentru a lucra în mobilitate electrică.

 

Motivul: dorinţele clienţilor şi responsabilitatea noastră

Factorii-cheie din spatele transformării producţiei BMW Group sunt evoluţiile de pe piaţa auto şi specificaţiile privind schimbările climatice. BMW Group îşi dublează deja producţia de automobile electrice în 2022, după ce a livrat clienţilor peste 35.000 de maşini electrice doar în primul trimestru. În acelaşi timp, cele mai recente inovaţii tehnice susţin compania, deoarece contribuie în mod semnificativ la protecţia climatică şi dezvoltarea durabilă. Milan Nedeljkovic: „BMW iFACTORY răspunde nu numai cererea crescândă a clienţilor pentru automobile electrice, ci şi dorinţa noastră, ca membru al societăţii, de a sprijini protecţia climatică şi dezvoltarea durabilă. Folosim digitalizarea pentru a face acest lucru, rămânând în acelaşi timp absolut competitivi.”

 

Reţeaua de producţie BMW Group

Timp de decenii, BMW Group s-a văzut ca un etalon în ceea ce priveşte tehnologia de producţie şi excelenţa operaţională în producţia de automobile. BMW iFACT0RY. AGILĂ. VERDE. DIGITALĂ. reprezintă obiectivul strategic al reţelei globale de producţie. Oferă răspunsuri la provocările transformării către mobilitatea electrică şi adoptă o abordare globală.

 

Agil reprezintă eficienţă, precizie, flexibilitate maximă şi capacitate remarcabilă de integrare. Verde include utilizarea tehnologiilor de ultimă generaţie pentru a stabili o producţie cu cea mai mică cantitate de resurse. Obiectivul este ca până în 2030 să se reducă emisiile de CO2 per automobil produs cu 80% faţă de nivelurile din 2019. Digital se concentrează pe ştiinţa datelor, inteligenţa artificială, precum şi planificarea şi dezvoltarea virtuală. Producţia BMW Group aduce astfel o contribuţie decisivă la rentabilitatea companiei.

Etichete: ,