Gigantul tehnologic din Cupertino a început să introducă un format de lucru hibrid la începutul acestei luni, determinând personalul corporativ să intre în birou o dată pe săptămână. În data de 23 mai, relatează CNN, zilele la birou se vor tripla.
În loc să abordeze procesul unic de zi cu zi prin care trece fiecare echipă sau rol, noua politică pare să fie mai rigidă și aplicabilă la scară mai largă. Personalul nemulțumit a publicat acum o scrisoare deschisă pasională, sub numele de grup „Apple Together”, pentru a cere mai multă flexibilitate în aranjamentele lor de lucru.
Grupul exprimă în engleză, portugheză, spaniolă și olandeză modul în care angajații ar trebui să decidă singuri „ce fel de aranjament funcționează cel mai bine pentru fiecare dintre noi, fie într-un birou, lucru de acasă sau o abordare hibridă”.
Nu are sens pentru ei că lucrătorii sunt „grupați” cu alții care au sarcini foarte diferite. Autorii citează angajații din operațiunile de retail care trebuie să vină în birou în același număr de zile precum reprezentanții personalului de la magazin.
Grupul Apple Together provoacă, de asemenea, rezistența companiei în ceea ce privește colaborările frecvente în persoană. „Pentru mulți dintre noi, acest lucru nu este ceva de care avem nevoie în fiecare săptămână, adesea nici măcar în fiecare lună, cu siguranță nu în fiecare zi”, se arată în nota respectivă.
Activiștii subliniază că angajaților li s-au oferit suficiente oportunități de colaborări la distanță pe tot parcursul pandemiei pentru a ști că și acestea pot fi foarte eficiente, mai ales atunci când comunică cu colegii din birourile internaționale. „Pandemia a permis un fel de colaborare internațională pe care nu am văzut-o înainte, în care, în special, colegii din locații „depărtate” au putut contribui în sfârșit, precum și oamenii din birourile noastre majore și aceștia nu se mai simțeau ca niște participanți de clasa a doua la întâlniri”, dezvăluie ei.
În plus, naveta către și de la birou are un impact mental și fizic asupra corpului, continuă grupul. Acest lucru va duce, în timp, la o proporție mai mare de persoane „mai tinere, mai albe, mai dominate de bărbați” care vor accesa privilegii care dovedesc „cine poate lucra pentru Apple, nu cine s-ar potrivi cel mai bine”.
Protestatarii scot la iveală și observația puternică că cultura corporativă a Apple nu completează modul în care își imaginează produsele.
„Le spunem tuturor clienților noștri cât de grozave sunt produsele noastre pentru lucrul de la distanță – totuși, noi înșine nu le putem folosi pentru a lucra de la distanță?”, se întreabă angajații.
„Cum ne putem aștepta ca clienții noștri să ia acestea în serios? Cum putem înțelege ce probleme de lucru la distanță trebuie rezolvate în produsele noastre, dacă nu trăim această experiență?”.
Scrisoarea se încheie citându-l pe co-fondatorul Apple, Steve Jobs, care a spus celebrul: „Nu are sens să angajezi oameni inteligenți și apoi să le spui ce să facă. Angajăm oameni inteligenți, astfel încât ei să ne spună ce să facem”.
Angajații au scris: „Iată-ne, oamenii inteligenți pe care i-ați angajat și vă spunem ce să faceți: vă rog să vă dați din calea noastră, nu există o soluție unică, lăsați-ne să decidem cum lucrăm cel mai bine și lăsați-ne să executăm cea mai bună muncă din viața noastră”.