Apple ar putea construi un centru R&D în România

Scris de | 6 mai, 2022
Apple ar putea construi un centru R&D în România

Apple ar putea construi un centru de cercetare şi dezvoltare în România, în urma unei discuţii între o delegaţie trimisă de companie în ţara noastră şi oficiali români. Pe 5 mai a avut loc o întâlnire formală intre trimişii Apple şi deputaţi şi miniştri ai României, cu scopul declarat de extindere a business-ului Apple la noi.

La întâlnire au participat preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaș, alături de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja şi directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Dan Câmpeanu. Apple vine după o perioadă excelentă, înregistrând în primul trimestru din 2022 cele mai bune rezultate din istoria sa, cu o cifră de afaceri de 97 de miliarde de dolari şi profit de 25 de miliarde de dolari.

Grosul business-ului este generat de iPhone, iar Apple a început recent să mute o parte din producţie în India. La noi activează sub forma unui birou înfiinţat în 2018, care operează în asociere cu Apple Distribution International şi Apple Sales Ireland, ambele cu sediu în Irlanda. Oficial firma Apple din România se ocupă cu consultanţă pentru afaceri şi management. Pe viitor se doreşte totuşi extinderea sferei de business.

Iată declaraţia despre întâlnirea cu delegaţia Apple a lui Sabin Sărmaș , postata pe Facebook:

Am început ziua cu o întâlnire cu membrii delegației Apple, o discuție optimistă și cu multe perspective pentru România.

Împreună cu ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, și cu Dan Câmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, le-am prezentat suficiente argumente pentru care România are un potențial uriaș să devină un partener strategic al oricărui “tech giant” ca Apple, dar o să mă rezum aici doar la două dintre ele:

dispunem de cea mai importantă resursă la nivel mondial – resursa umană specializată. Probabil este motivul pentru care Apple are un birou în România de mai bine de trei ani și intenționează să se extindă. Ne bazăm, în viitor, pe Apple pentru creșterea nivelului de expertiză digitală în România. Poate așa vom putea spera și că țara noastră va inaugura, în timp, un Centru de cercetare – dezvoltare, așa cum găsim în Marea Britanie, Germania, Israel și Franța.
România a devenit din ce în ce mai activă și relevantă în domeniul digital şi al securității cibernetice, în mod special.

Concluzia la care am ajuns cu toții!?

Putem să fim un actor important la nivel european, contextul ne ajută. Pentru asta trebuie să lucrăm împreună la programe educaționale care să acopere tot spectrul de skill-uri digitale și să creăm mai multe oportunități pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Giganţi tech ca Amazon, Microsoft, IBM sau Google au deja o prezenta puternică la noi şi Apple ar putea să o ia pe aceeaşi rută.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Sabin Sarmas