REVIEW Sony WH-1000XM5 – Liniștea nu a sunat niciodată atât de bine

REVIEW Sony WH-1000XM5 – Liniștea nu a sunat niciodată atât de bine

Scris de | 26 mai, 2022

De câțiva ani buni, Sony deține coroana în ceea ce privește căștile cu noise-cancelling, seria 1000X fiind vizibilă în metrourile, aeroporturile și autobuzele din întreaga lume. Fie că vorbim de versiunile over-ear al căror nume începe cu WH, sau de „doape”, versiunile true wireless, cu indicativul WF, căștile Sony se găsesc pe sau în urechile utilizatorilor din ce în ce mai des.

Producătorul japonez și-a făcut un obicei din a aduce un nou membru fiecărei game cam odată la doi ani, iar 2022 este anul unei noi perechi de căști over-ear, după ce anul trecut am făcut cunoștință cu WF-1000XM4.

Așadar, pe masa noastră a ajuns varianta de culoare neagră a Sony WH-1000XM5, pe care le-am testat în ultimele săptămâni. Sony aduce de data asta un upgrade și de design, pe lângă cel tehnic, cum a fost în cazul trecerii de la XM3 la XM4, și speră la a-și păstra coroana neoficială în segmentul căștilor cu noise-cancelling prin acest nou model. Sunt însă aceste speranțe întemeiate? Aflăm împreună în rândurile următoare.

Design și accesorii

Cum am zis, spre deosebire de anii anteriori, Sony a schimbat puțin și design-ul căștilor. Banda de fixare pe cap este acum și mai subțire, iar exteriorul cupelor arată și el puțin diferit față de XM4, adoptând un look care mie mi se pare mai modern. Pielea de pe cupe este extraordinar de moale și confortabilă la purtare, ceea ce înseamnă că Sony WH-1000XM5 vor fi foarte probabil extrem de populare printre cei care zboară des (ce șoc, nu?). Logo-ul Sony se observă pe laterale, deși mă îndoiesc că mai poate cineva să confunde căștile din seria XM cu oricare altele, la cât de des le vezi în ziua de azi. 

Nu am date oficiale cu privire la greutatea lor, dar personal, mi se par puțin mai ușoare decât XM4 – posibil să fie doar o impresie, dar nu le simt greutatea după ce le port chiar și 2-3 ore și mi s-au părut extrem de confortabile, mai ales grație pielii de pe cupe, așa cum spuneam anterior.

Sony WH-1000XM5 vin într-un pachet complet nou, fără plastic, pe care Sony a început să îl adopte pentru toate perechile sale de căști noi. Cutia este realizată din materiale reciclate, și chiar și căștile încorporează un plastic reciclat din piese de automobile. Înăuntru vei găsi o casetă de transport, un jack de căști destul de lung, de 1,2 metri, pentru cazul în care vrei să le folosești pe fir, precum și un cablu de încărcare USB. Nu vreau să uit să menționez și felul în care sunt ascunse aceste elemente mai mici, în spatele unei zone magnetice, aflată în mijlocul casetei.

Cutia de transport reprezintă cea mai mare modificare față de XM4, din punct de vedere al design-ului, pentru că este complet nouă. Căștile nu se mai pliază acum, astfel că și cutia este puțin mai mare, dar în același timp mai subțire, pentru că nu mai poți așeza căștile decât într-o singură poziție. Avantajul ei este că o poți strânge mai mult, astfel că va intra în locuri precum acel buzunar mic al scaunului din fața ta din avion. Dezavantajul este că Sony WH-1000XM5 nu au aceeași mobilitate ca versiunea precedentă, astfel că atunci când le dai jos de pe cap și le lași în jurul gâtului, dacă vrei să le ții cu cele două cupe în jos, vei simți puțin disconfort.

Sunet

Dacă la modificările de design ai putea să strâmbi puțin din nas și să fii nemulțumit de ceva (până la urmă, aspectul unui produs e poate cea mai subiectivă caracteristică a sa), la sunet Sony s-a asigurat că nu prea ai de ce să te plângi. Pentru că, la fel ca în cazul lui XM3 sau XM4, producătorul japonez a adus pe XM5 cele mai bune și avansate tehnologii ale sale în domeniul audio.

La interior se află drivere de 30mm, care se folosesc de un material compozit din fibră de carbon pentru a îmbunătăți sensibilitatea la frecvențe înalte, conform producătorului japonez. Ok, descrierea asta sună a puțin PR talk, însă asta nu înseamnă că e mai puțin adevărat. Căștile au acum și puțin aur înăuntru, și nu mă refer la figurat: Sony chiar a folosit elemente din aur în interiorul lui XM5, acestea ajutând la o conectivitate mai bună. 

Sunetul și experiența audio per total nu sunt cu mult modificate față de ce am regăsit pe varianta precedentă, o mărturie însă se remarcă unele diferențe importante. În primul rând, soun

dstage-ul este îmbunătățit, căștile oferind o spațialitate mult mai bună și o ușurință mai mare în identificarea instrumentelor pe care le auzi. Practic, acestea nu își pierd unicitatea și rămân prezente în urechea ta de fiecare dată când apar. Recomand piese precum „A Man Without Love” a lui Englebert Humperdinck, recent revitalizată din punct de vedere al popularității de serialul Moon Knight, sau „September” de la Earth, Wind & Fire pentru a remarca soundstage-ul excelent de care dispun XM5-urile. 

Trebuie să mai acord un alt plus imens experienței de ascultare a podcasturilor – și nu mă refer aici la cele pe care le face toată lumea în ziua de azi, ci mai degrabă la cele care spun o poveste, precum Archive 81, care a fost transformat ulterior și într-un serial destul de bun pe Netflix (și anulat ulterior, din motive numai de Netflix știute). Lăsând asta la o parte însă, mărturisesc că am găsit puține lucruri la fel de plăcute în ultima perioadă ca ascultarea, întins în pat, a unui story podcast, precum mai sus-menționatul Archive 81. Diferitele sunete, precum deschiderea unui dulap sau pașii unui personaj printr-o locuință, se aud excelent și te împing și mai mult în atmosfera poveștii.

Calitatea sunetului nu se prezintă foarte diferit față de căștile anterioare, echilibrul fiind în continuare cuvântul de ordine în ceea ce privește seria 1000X de la Sony. Înaltele sunt în continuare redate foarte bine, bass-ul e puternic, iar mediile sunt excelente – știu că mulți audiofili nu sunt neapărat fani ai sunetului Sony, dar mie îmi place foarte mult, și oricum ai posibilitatea de a-l ajusta folosindu-te de equalizer-ul din aplicație. LDAC-ul și DSEE Extreme nu lipsesc de aici, pentru un plus și mai mare de calitate, pe care până la urmă îl și aștepți de la o astfel de pereche de căști.

Noise cancelling și transparency mode

Dacă ai impresia că până acum review-ul a fost prea pozitiv, regret să te dezamăgesc, dar mai urmează laude, pentru că dacă e un capitol la care Sony poate fi considerat rege incontestabil, în opinia mea, acela ar fi cu siguranță noise cancelling-ul. De cum îți pui WH-1000XM5 pe urechi, cu noise cancelling-ul activ, vei descoperi cum se „oprește” lumea exterioară, chiar și fără muzică pornită. Anularea activă a zgomotului de fond, cum se numește în limba română noise cancelling-ul, rămâne un atu imens și pe noile căști și face din acestea un companion perfect pentru orice drum lung, cu mașina, avionul, vaporul, metroul, practic orice fel de mijloc de transport folosești. 

Noise cancelling-ul se poate activa fie din aplicație, fie prin apăsarea butonului dedicat de pe casca stângă, poziționat puțin mai sus decât cel de Power. De acesta te vei folosi ca să comuți între ANC și transparency mode, la fel ca pe versiunile anterioare.

Iar odată activat, ANC-ul este fabulos. La jumătate din volum deja nu mai auzi mai nimic din jurul tău. Spre exemplu, la metrou, sunetul acestuia se transformă mai degrabă într-o vibrație pe care nici măcar nu mai ai cum să o sesizezi după câteva secunde, pierzându-se în zgomotul muzicii din urechi. Ca și până acum, poți controla nivelul de noise cancelling din aplicație, care poate fi folosită și pentru a înregistra locurile diferite pe care le vizitezi de-a lungul zilei și nivelul de noise cancelling de care ai nevoie pt acestea – spre exemplu, când te afli la birou, acesta poate fi mai scăzut, pentru a-ți permite să auzi dacă cineva vrea să vorbească cu tine.

Sony a introdus pe WH-1000XM5 nu mai puțin de opt microfoane, câte 4 pe fiecare cască, unele dintre acestea având și rolul de a izola mai bine împotriva sunetelor înalte. Își fac treaba excelent, și ajută și la Transparency Mode, care îți permite să auzi mediul înconjurător și să porți conversații fără a-ți mai da jos căștile de pe urechi. Funcționează mai bine ca pe XM4, vocile celor din jur sunt amplificate, însă în continuare trebuie să ții volumul undeva sub 40% ca să porți o conversație fără probleme cu căștile pe urechi.

Alte funcții și aplicația

Speak-to-Chat se întoarce și ea pe Sony WH-1000XM5, fiind o funcție care de data asta mi se pare mult mai utilizabilă decât în versiunea precedentă. Căștile nu vor mai recunoaște acum cea mai mică tuse ca fiind un semn că vrei să spui ceva, și vor opri muzica în cea mai mare parte a timpului doar atunci când îți aud vocea. Poți ajusta sensibilitatea microfoanelor din aplicație, în cazul în care ți se pare că Speak-to-Chat se activează în continuare prea rapid.

E prezentă și funcția de 360 Reality Audio, însă aici mi se pare că e mai mult de vorbit, deci o să lăsăm o discuție avansată despre acest aspect pe altă dată, într-un material dedicat. 

Bineînțeles că te poți conecta la două device-uri simultan, tot ce trebuie să faci este să apeși un buton în aplicație care îți va permite acest lucru. Vei putea astfel să lucrezi la un PC sau laptop și să răspunzi la telefon rapid, fără probleme. Apropo de asta, microfonul este bun, iar calitatea apelurilor nu are de suferit deloc.

În fine, este prezent și asistentul vocal (sau, mă rog, asistenții în cazul de față). Ai de ales între Google Assistant și Amazon Alexa, pentru mine cea de-a doua variantă e mai utilă, ținând cont că am și un speaker inteligent de la Amazon acasă. E util în sensul în care îmi pot seta remindere cu ușurință sau pot să îmi fac o listă de cumpărături spre exemplu chiar de la birou, dar în continuare mi se pare puțin cam ciudat să vorbești de unul singur cu un asistent vocal pe stradă sau la locul de muncă. 

Controalele sunt aceleași ca până acum, situate tot pe casca dreaptă: swipe sus/jos pentru volum, stânga/dreapta pentru schimbarea unei piese și o apăsare în centru pentru play/pauză. Le poți schimba din aplicație dacă vrei să optezi pentru alte gesturi.

Prețul

Înainte să tragem concluzia finală, trebuie să trecem și pe la capitolul prețului, care nu e deloc mic. Sony WH-1000XM5 costă aproximativ 2000 de lei, mai scumpe decât versiunile precedente, însă asta nu pot să spun că le face mai greu de recomandat.

Concluzia connect

Calitatea construcției, multitudinea de funcții, confortul și un sunet foarte bun, combinat cu un noise cancelling excelent - toate acestea sunt avantaje care recomandă Sony WH-1000XM5 într-un segment care a înregistrat din ce în ce mai mulți „challengeri” în ultimii ani. Partea bună este că toate acestea se regăsesc, într-o anumită măsură, și pe variantele anterioare astfel că, și dacă ți se pare că prețul pentru noile căști din seria 1000X este mult prea piperat, poți acum alege o versiune mai veche, la un preț redus.

Plusuri

  • Noise cancelling-ul rămâne probabil cel mai bun din industrie.
  • Soundstage-ul îmbunătățit.
  • Speak-to-Chat și Transparency Mode au primit și ele îmbunătățiri simțitoare.
  • Posibilitatea de a te conecta la mai multe device-uri.
  • Sunetul foarte bine echilibrat.

Minusuri

  • Modificările de design ar putea să nu fie pe placul tuturor (mai ales faptul că acum căștile nu se mai pliază).
  • Prețul ar putea face mai atractive căștile din versiunile anterioare decât XM5-urile.

Etichete: , , , , ,