Apple prezintă iOS 16, cu un lockscreen regândit, noutăţi în Messages, Live Text Video

Scris de | 7 iunie, 2022
Apple prezintă iOS 16, cu un lockscreen regândit, noutăţi în Messages, Live Text Video

Apple a ţinut pe 6 iunie 2022 conferinţa de deschidere WWDC 2022, care a inclus anunţuri hardware şi software. La capitolul hardware au debutat două laptopuri cu procesor Apple M2, iar la software cap de afiş a fost iOS 16. Noua versiune de sistem de operare de pe iPhone aduce puţine noutăţi, iar accentul pare pus pe lockscreen.

Pentru început se pare că zvonurile nu se confirmă şi nu primim nici Always On Display şi nici widgeturi 3D Stacked. Lockscreen-ul cel nou aduce totuşi schimbări mari. Pentru început putem personaliza modul în care arată data şi ora aplicate peste wallpaper. Fiecare element se poate personaliza cu diferite fonturi, culori, accente de culoare sau adăugând widgeturi. Într-un fel Apple a transformat lockscreen-ul într-un soi de watch face de pe Apple Watch, cu tot cu „complications”.

Utilizatorul va putea customiza look-ul acelor widgeturi, care apar sub dată şi oră.

Aflăm şi că notificările vor fi mai discrete, retrogradate în zona de jos a ecranului şi rulând în sus la nevoie. Totul pentru a nu bloca fotografia pusă wallpaper. Acea fotografie va putea oferi o senzaţie de adâncime, dacă aplicaţi una Portrait. Se poate folosi şi Shuffle la poze pentru lockscreen.

O altă noutate are de-a face cu funcţia Focus, profilurile de funcţionare de pe iPhone, cele care trec telefonul în mod Muncă, DND, Somn, Personal. Acum putem alege modul Focus din lockscreen şi schimba ce aplicaţie poate afişa notificări, ce contacte pot trece de filtru, ba chiar tab-uri din browser şi filtre de mail.

Messages primeşte câteva update-uri mari la rândul său: acum poţi edita un mesaj, să îi dai unsend (Undo Send) şi să marchezi conversaţiile drept citite. Dictation a fost la rândul său îmbunătăţit şi tot ce dictezi rămâne pe dispozitiv, nefiind nevoie de conexiune la Internet. Există şi recunoaştere automată de emoji, auto punctuaţie şi suport Siri.

O noutate surprinzătoare este Live Text, care acum nu mai preia doar text din poze, ci şi din video. În plus, dacă identifică preţuri, îţi sugerează conversia lor.

Apple Wallet primeşte noutăţi, precum partajarea de chei digitale precum cea de la hotel cu cei apropiaţi, dar şi verificarea informaţiilor tale personale permiţând aplicaţiilor să îţi intre în Wallet. Că tot suntem aici Apple Pay primeşte un sistem de plată în rate, Apple Pay Later, cu care poţi împărţi o plată în 4 rate, pe parcursul a 6 săptămâni.

iCloud Share Photo Library este o altă noutate, permiţându-ţi să creezi un library pentru până la 6 oameni, care îşi vor putea crea propria galerie. Vor putea fi puse poze la comun după persoanele din poze sau după o dată calendaristică.

Apple Maps ajunge în 11 ţări noi, aduce direcţionarea cu multiple opriri, dar şi variante 3D ale unor oraşe ca Las Vegas, Miami, Chicago, Sydney. A apărut şi o versiune nouă de CarPlay, care va afişa date de bază ale maşinii, de la viteză, la nivel de combustibil şi RPM.

iOS 16 Developer Preview e disponibil deja, iar beta-ul public vine în iulie. Varianta finală vine în septembrie cu iPhone 14. iOS 16 lasa în urma iPhone 7 şi 6s, dar şi primul iPhone SE. Ai nevoie de minim iPhone 8 pentru a îl rula.

Etichete: , , , , , ,