Porturile USB-C devin obligatorii în UE pentru dispozitivele electronice de dimensiuni mici şi medii

Scris de | 8 iunie, 2022
Porturile USB-C devin obligatorii în UE pentru dispozitivele electronice de dimensiuni mici şi medii
Foto: Pixabay

După luni întregi de dezbateri şi deliberări, UE a decis în sfârşit să facă portul USB-C obligatoriu pe teritoriul ţărilor europene. Astfel, începând din 2024 toate telefoanele şi tabletele comercializate în spaţiul UE trebuie să aibă conector USB-C obligatoriu.

De fapt legislaţia vorbeşte despre dispozitivele electronice de dimensiuni mici şi medii, iar cea mai afectată de decizie este evident Apple. În vreme ce alţi producători includeau ocazional porturi microUSB pe telefoane entry level, Apple merge pe ruta unui conector proprietar încă din 2007, de la primul iPhone. De la iPhone 5 încoace vedem un conector Lightning, care nu s-a mai schimbat. E drept şi că Apple a trecut totuşi la port USB-C pe tabletele sale deja.

Revenind la legislaţie, începând cu toamna lui 2024, electronicele vândute pe teritoriul UE vor trebui să aibă port USB-C, iar pe listă se află pentru început 12 produse. E vorba despre e-readere, console portabile, camere foto. Laptopurile vor avea 3.3 ani la dispoziţie să se conformeze cu legislaţia. Aceste măsuri fac parte din strategia UE de a reduce cantitatea de deşeuri electronice şi a face industria mai sustensabila.

În plus, ei doresc şi că utilizatorii să îşi poată încărca toate device-urile cu un singur alimentator şi să nu mai cumpere în exces astfel de accesorii. Legislaţia trebuie să treacă totuşi de votul Parlamentului şi Consiliului European în a doua parte a acestui an. Toate indiciile arată că va trece totuşi. Se caută şi uniformizarea standardelor de încărcare wireless şi încărcare rapidă pe viitor. De menţionat utilizatorii din UE cheltuiesc un total de 250 de milioane de euro pe an pe achiziţii de încărcătoare.

Etichete: , , , ,

Sursa: The Verge