Europa poate solicita tuturor producătorilor de telefoane să utilizeze încărcarea USB-C

Scris de | 27 septembrie, 2021
Europa poate solicita tuturor producătorilor de telefoane să utilizeze încărcarea USB-C
foto via @jagonews24.com

Europa ar putea solicita tuturor producătorilor să utilizeze încărcarea USB-C pentru toate telefoanele și dispozitivele electronice, conform unei noi propuneri de decizie a Comisiei Europene. Aceasta își propune să reducă deșeurile electronice și „inconvenientele consumatorului” cauzate de încărcătoare diferite și incompatibile aflate încă în uz. De asemenea, Comisia dorește ca producătorii să separe vânzarea de încărcătoare de cea de dispozitive electronice.

„Cu propunerea de astăzi, (…) USB-C va deveni portul standard pentru toate smartphone-urile, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și consolele portabile de jocuri video”, potrivit raportului.

UE a declarat că activitatea sa cu industria a reușit să reducă numărul de tipuri diferite de încărcătoare de telefoane mobile de la 30 la 3 în ultimul deceniu. Unul dintre aceste trei este portul Apple Lightning, utilizat de aproximativ 20% din dispozitivele vândute în Europa. UE speră să schimbe această situație, potrivit unei declarații a vicepreședintelui executiv Margrethe Vestager:

„Consumatorii europeni au fost destul de frustrați de faptul că încărcătoarele incompatibile se acumulează în sertarele lor. Le-am oferit celor din industrie suficient timp pentru a veni cu soluțiile necesare, acum este momentul pentru a aplica metoda legislativă care să ducă la un standard comun al încărcătoarelor”

De la lansarea iPhone 12, Apple a încetat să mai includă încărcătoare în cutie, spunând că ar economisi 861.000 de tone de cupru, zinc și staniu. Apple însăși folosește acum încărcarea USB-C pe ultimele sale laptop-uri Mac și anumite modele iPad, deoarece standardul respectiv acceptă încărcarea cu tensiune mai mare necesară pentru dispozitivele mai mari.

Aproape toate smartphone-urile Android folosesc acum încărcarea USB-C, iar multe modele de la Samsung și altele sunt vândute cu cabluri de încărcare / date, dar nu cu încărcătoare. În total, aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile au fost vândute în Europa doar în ultimul an.

UE aruncă 12.000 de tone de încărcătoare în fiecare an, unele nefolosite, potrivit Bloomberg. În același timp, consumatorii cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari) pe încărcătoare independente, care nu sunt incluse în dispozitive. Legea se află încă în stadiul de propunere și trebuie adoptată de parlamentarii și guvernele UE, astfel că ar putea intra în vigoare la aproximativ doi ani după aceea.

Etichete: , , ,

Sursa: Europe may require all phone manufacturers to use USB-C charging