REVIEW Huawei Matepad Paper: tabletă cu e-Ink, kindle killer și agendă digitală

M-am încântat ca un copil când am aflat că vine în România noua tabletă cu e-Ink a celor de la Huawei. După evenimentul regional al celor de la Huawei, tableta a devenit disponibilă și local, după ce precomenzile erau deja disponibile începând cu 9 iunie. Văzusem recenziile internaționale, văzusem și ce poate competitorul de la Remarkable și abia așteptam să văd cum se comportă modelul celor de la Huawei, care a stârnit și pro și contra de la tech reviewerii internaționali.

Tabletele au văzut o scădere în termeni de vânzări, iar motivele care stau la baza unui volum mai mic de livrări în piață ține în primul rând de consum. Creșterea pieței de tablete a venit odată ce iPad-ul a devenit mainstream, iar ulterior toți producătorii, mai mari sau mai mici, au venit cu iPad killere.

Creșterea pieței de tablete a coincis cu scăderea pieței de PC-uri. Iar mai apoi, odată ce ecranele telefonelor a depășit 6 inci s-a văzut o scădere. Dacă mai țineți minte, 7 inci era una dintre cele mai căutate diagonale la tabletele din anii 2010-2014, chiar dacă vorbim de un form factor diferit față de telefoanele de azi. În fine, tableta n-a mai fost atât de populară sau un produs mass market care să genereze milioane de vânzări din punctul în care video on demand a început să fie disponibil pe toate televizoarele inteligente iar social media se consumă tot mai mult pe ecranele mari ale telefoanenlor. Puțini producători au rămas pe această piață, precum coloșii de la Apple, Samsung sau Huawei. Iar cei care le cumpără produsele, consumă conținutul altfel decât o faceam în anii de glorie ai tabletelor.

Folosim tabletele în special pentru consumul de conținut multimedia, alții le folosesc pentru gaming, dar sunt extrem de mult care le folosesc pe post de cărți, iar unii mai nișați le-au atașat și un pen și fac pe tabletele lor opere de artă.

Aspect premium

Huawei Matepad Paper arată și se simte excelent, are un format de tabletă clasică de 10 inci, cu marginea din stânga mai groasă decât cea dreaptă. Practic, acest artificiu îți acordă un spațiu de care să o ții în sesiunele de citit, iar cu numai 360 de grame greutate și o grosime de aproximativ 6.6 mm, Matepad Paper se ține excelent în mână. O ajută și materialul aderent de pe spate, o imitație de piele care se simte foarte smooth la atingere.

Ecranul e-ink de 10.3 inci este excelent, este suficient de mare pentru a folosi tableta pe post de agendă sau pe post de carte elecronică. Are mai multe nivele de luminozitate, astfel că poți alege cea mai bună lumină în funcție de mediul ambient în care te afli și, de asemenea, poți controla cât de des să se reîmprospăteze ecranul, adică să dispară artefactele conținutului anterior de pe ecranul cu cerneală electronică (mai târziu despre asta mai târziu).

În afară de formatul ceva mai atipic, cu marginea din stânga mai proeminente, nu sunt prea multe lucruri noi față de o tabletă obișnuită. A da, avem în partea superioară butonul Power, care integrează și un cititor de amprentă . În rest, pe marginea din dreapta avem sliderele pentru volum, la bază avem un difuzor și portul de încărcare, iar sus găsim un difuzor suplimentar. Din punct de vedere sunet, Huawei ne arată că face o treabă excelentă în continuare în ciuda dificultăților întâmpinate în ultimii ani pe zona de dispozitive mobile, iar la nevoie poți alege să rulezi muzică în timp ce citești sau lucrezi. Pe laterala din dreapta se atașează magnetic un stilou, un M-Pencil care se conectează prin Bluetooth și care se încarcă de fiecare dată când se află în suportul său.

Din punct de vedere al specificațiilor, stiloul digital al Huawei are 4096 de nivele de sensibilitate la presiune și o latență de 26 de milisecunde. Odată ce ai deschis o notiță, folosirea se apropie de efectul de scris pe hârtie clasic, chiar dacă nu poate imita 100% senzația. Fără îndoială, scrierea pe un ecran e-Ink este mai apropiată de scrisul pe un caiet clasic decât folosirea unui stylus pe ecranul lucios al unei tablete obișnuite de la Huawei, iPad sau Samsung.

Pachetul de promoție din această perioadă include și o husă magnetică care îmbracă tableta și care protejează ecranul. Este realizată din același material care acoperă panoul de pe spate, o imitație din piele aderentă și care securizează tableta și stylus-ul printr-o prindere magnetică în partea din dreapta. Pe prinderea magnetică găsim frumos stilizat logo-ul Huawei pe o fâșie metalică.

Software și aplicații

Imediat ce pornești tableta, în pașii de configurare se ajunge la o zonă în care se solicită conectarea la un Huawei ID. Dacă ai un dispozitiv Huawei prin preajmă este totul în regulă, te vei putea conecta rapid la universul Huawei, dar dacă nu ai un terminal Huawei la îndemână nu vei putea să te conectezi cu utilizator și parolă, aspect care mi s-a părut oarecum cam ciudat. Sau poate încă nu am găsit eu o variantă.

Tableta cu eInk de la Huawei are o interfață personalizată față de o tabletă obișnuită. Ecranul de pornire face o trecere rapidă în revistă a celor mai importante lucruri pe care le vei face atunci când vei lua tableta în mână: evenimentele zilei, mailurile, notițele și cărțile tale. Practic, Huawei a dezvoltat o serie de widget-uri dedicate tabletei cu cerneală electronică.

Pe stânga sunt cinci taburi, iar așezarea acestora mă duce cu gândul la un browser de internet: primul buton te va aduce întotdeauna în ecranul de pornire, al doilea este dedicat notițelor, al treilea este pentru raftul de cărți, în cel de-al patrulea întâlnești o librărie realizată de Huawei, iar ultimul tab este destinate aplicațiilor preinstalate.

Librăria implicită oferă o duzină de titluri, unele în română, dar majoritatea în engleză. Din fericire, te poți conecta la aplicația Kindle ca să cumperi cărți mai actuale sau dacă ai deja titluri în format .epub sau .pdf le poți transfera prin USB sau să le descarci de pe site-urile dedicate de cărți (funcționează și dacă le ai pe mail).

Aplicația pentru note este foarte intuitivă și extrem de ușor de folosit. Alege să creezi o notiță sau să deschizi una deja existentă și te vei descurca rapid să scrii sau desenzi. Ai mai multe stiluri de hârtie sau stilou, poți alege o dimensiuni mai mare a stiloului sau creionului, poți insera imagini, poți scrie chiar și digital sau poți alege să transformi un text din scris de mână în scris digital.

Creionul are și câteva gesturi, astfel că dacă vei alege să tragi din colțul din dreapta vei descoperi un meniu contextual cu două opțiuni: poți face rapid o captură de ecran peste care să faci adnotări sau să divizezi ecranul în două pentru a folosi două aplicații. O idee bună: ia notițe în timp ce citești, adică îți sumarizezi câteva idei interesante. Mergând pe aceiași ideea, poți folosi M-Pencil pentru a sublinia unele idei dintr-o carte digitală.

Tehnologia e-Ink facilitează autonomia, este cea care a făcut cunoscute dispozitivele precum Amazon Kindle. Dacă o folosești des, Huawei MatePad Paper o să rezistente pentru 4-5 zile, depinde mult de modul în care vei alege să consumi conținutul sau să ții activă lumina sau conectivitatea wireless.

Poți deschide Youtube, Kindle sau orice altă aplicație. Dar vine cu un compromis

Vorbim despre o tabletă care rulează Harmony OS, care acceptă aplicații din App Gallery și care poate deschide suita de aplicații a celor de la Google prin GSpace. Au sosit preinstalate pe modelul meu de teste câteva titluri locale, precum Biziday sau Ziare.com și trebuie să menționez că aplicații precum Kindle de la Amazon funcționează excelent imediat ce te-ai legat la contul tău.

Practic, ai acces la galaria de aplicații din Huawei AppGallery, la cele din GSpace sau poți folosi APK Pure pentru a descărca alte aplicații. Eu am folosit cu succes Spotify sau Kindle, iar la nevoie poți să vezi și aplicațiile bancare sau altele cele necesare.

Chiar dacă unele aplicații de conținut video, precum Youtube, funcționează, vei remarca că rata de reîmprospătare a ecranului nu îți va permite să faci anumite sarcini, precum vizionarea unui clip video. Merge, dar calitatea și refresh rate-ul te va face să muți rapid pe un conținut mai degrabă static. În fapt, marea majoritate a aplicațiilor sunt realizate pentru un refresh rate de 60 Hz, iar tableta va afișa artefacte. Este o altfel de tehnologie cu care va trebui să te acomodezi.

Marele compromis rămâne lipsa suportului Google și a aplicațiilor dedicate, precum și a magazinului de aplicații Play Store. Rămâne varianta propusă mai sus, GSpace sau magazinele terțe, dar tot vei găsi momente când Google Play ar fi fost excelent și la îndemână.