NASA dezvăluie detalii despre telescopul spaţial James Webb şi fotografiile sale color

Scris de | 9 iulie, 2022
NASA dezvăluie detalii despre telescopul spaţial James Webb şi fotografiile sale color

Una dintre cele mai aşteptate dezvăluiri promise de NASA în 2022 este batch-ul de fotografii şi date spectroscopice care va apărea pe 12 iulie. A fost realizat cu ajutorul Telescopului Spaţial James Webb şi este pentru prima dată când acesta produce capturi de genul.

Ca teaser pentru ziua cea mare, NASA a dezvăluit primele „ţinte cosmice” ale telescopului. Printre ele se numără Nebuloasa Carina, care se află la 7600 de ani lumină distanţă. Este una dintre cele mai mari şi luminoase nebuloase de pe cer şi include stele de câteva ori mai mari decât Soarele. O altă nebuloasă surprinsă de telescop este Southern Ring. Ea se află la 2000 de ani lumină distanţă de Pământ şi este o nebuloasă planetară, mai precis un nor de gaz în expansiune care înconjoară o stea muribundă.

Vom vedea şi fotografii cosmice cu planeta gazoasă WASP-96 b, care se află la aproape 1150 de ani lumină distanţă. Are o o masă pe jumătate faţă de a planetei Jupiter şi imaginile vor sosi alături de o analiză a spectrului luminos. Una dintre cele mai îndepărtate ţinte este Stephan’s Quintet, care există la 290 de milioane de ani lumină de Terra, în constelaţia Pegasus. Este primul grup compact de galaxii descoperit şi asta încă din 1877, incluzând 5 galaxii, dintre care 4 trec foarte aproape una de cealaltă.

Toate aceste realizări vin în urma a 5 ani de lucru din partea NASA, Agenţia Spaţială Europeană şi cea canadiană, care au ales ţintele pentru instrumentele telescopului James Webb. Imaginile vor fi colorate şi detaliate, iar datele spectroscopice sunt aşteptate pe 12 iulie 2022, toate pe site-ul NASA. Este începutul operaţiunilor pentru telescopul şi observatorul care îl integrează. A fost lansat în decembrie şi a durat câteva luni până să devină complet operaţional.

NASA a cheltuit 10 miliarde de dolari pe proiect, iar peste 10.000 de oameni au petrecut 20 de ani dezvoltând succesorul lui Hubble. Integrează printre altele şi un scut solar de 21 metri lungime. Are 139 de mecanisme de conectare, 70 de balamale, 8 motoare şi 400 metri de cabluri.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Engadget