Honda și Nissan au anunțat că renunță la fuziunea estimată la 60 de miliarde de dolari. În schimb, cei doi producători auto din Japonia vor continua să colaboreze la dezvoltarea de mașini. Era în calcul și integrarea Mitsubishi în această înțelegere, însă și aceasta a picat. Situația este mai dificilă pentru Nissan, care are probleme cu profitabilitatea și se estimează că nu va rezista concurenței din piață.
Ce spun Honda și Nissan acum
Honda și Nissan au fost în discuții timp de puțin peste o lună, încercând să-și unească forțele. Fuziunea ar fi putut, de asemenea, să întărească strategic industria auto japoneză împotriva concurenței în creștere din China. Nissan și Honda vor continua colaborarea cu un „parteneriat strategic” și vor lucra împreună la „vehicule inteligente și electrificate”. Într-un comunicat de presă, companiile spun că fuziunea a fost oprită după ce directorii executivi „au discutat și au luat în considerare climatul pieței, obiectivele integrării afacerii și strategiile și structurile de management post-integrare”.
Honda a propus schimbarea structurii de la înființarea unui holding comun, în care Honda ar numi majoritatea directorilor și directorul executiv pe baza unui transfer comun de acțiuni, așa cum a fost subliniat inițial în MOU, la o structură în care Honda ar fi compania-mamă și Nissan ar fi filiala printr-un schimb de acțiuni.
Tocmai de aceea, surse au declarat pentru Reuters că discuțiile au eșuat în primul rând din cauza propunerii Honda. Compania a vrut să schimbe structura fuziunii într-un mod care să facă din Nissan o subsidiară. Se pare că Nissan a vrut să fie partener egal, dar compania nu se află într-o poziție puternică de negociere: veniturile sale au scăzut cu peste 90 la sută de la an la jumătatea anului 2024 și și-a redus prognoza anuală a profitului operațional cu aproape 70 la sută. Între timp, profiturile Honda în trimestrul al treilea au crescut cu cinci procente de la un an la altul.
Pe 13 februarie, companiile renunțaseră la negocierile cu Mitsubishi,