Mark Rober este un fost inginer NASA și un Youtuber cu peste 65 de milioane de urmăritori. Recent, acesta a postat o comparație între sistemul Autopilot de pe Tesla, bazat exclusiv pe camere, disponibil pe Model Y și alte variante ale producătorului, și alte variante de pilot automat, care au la bază senzorii LiDAR, așa cum regăsim și pe SUV-urile de la Lexus sau alți producători. Cele două autoturisme au fost supuse mai multor teste ce vizau siguranța sistemelor de conducere autonomă în condiții dificile de vizibilitate, de la ceață densă și până la reflectoare ce bateau direct în camerele și în senzorii celor două mașini.
Senzori Autopilot de pe Tesla vs. zid
Ca să înțelegem rezultatul testului, trebuie înainte de toate să clarificăm modul prin care cei doi producători „văd” lumea.
În primul rând, Tesla folosește un sistem bazat exclusiv pe camere montate – 8 la număr – de jur împrejurul mașinii, ce oferă o imagine la 360 de grade asupra a ce se întâmplă în imediata apropiere a mașinii. Lângă aceste camere se mai adaugă și o serie de senzori ultrasonici, pentru a identifica obiectele aflate la o distanță mică de mașină. Aici, imaginea rezultată în urma combinării sistemelor de cameră + senzorii este una mai degrabă similară cu o imagine 2D a mediului ce înconjoară mașina.
La capătul opus, Lexus a optat pe un sistem de self-driving bazat pe senzori LiDAR. Această opțiune folosește impulsuri laser, care scanează mediul înconjurător, iar cu ajutorul unui software specializat, mașina are la dispoziție o hartă 3D a traficului, dar și a obiectelor, persoanelor și mașinilor aflate în apropiere.
Youtuber-ul a montat pe un traseu special amenajat un zid fals, pictat perfect cât să imite mediul înconjurător. Experimentul lui Mark Rober viza dacă sistemul montat pe Tesla va fi păcălit sau nu zidul fals în stilul desenelor animate cu Wile E. Coyote.
Și a fost…
Cu aproximativ 65 de km/h, sistemul de camere montat pe Tesla nu a văzut că se îndreaptă spre un obstacol, iar sistemul de frânare nu a acționat. La capătul opus, maparea laser specifică sistemului LiDAR a identificat un obstacol în fața mașinii și a acționat în consecință, timp ce Tesla și-a văzut de drum, lovind din plin orizontul fals către care se îndrepta.
Acum, experții în condus defensiv, dar și specialiștii în mașini autonome, trag un semnal de alarmă punctând faptul că acest sistem de camere nu va fi niciodată suficient pentru a garanta siguranța oamenilor într-o lume a autoturismelor care se conduc 100% singure.